
Zenitből készül az egyetem pezsgője
Első alkalommal készített pezsgőt a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, a termékeit ősztől egyedi márkanév alatt kínálja – közölte a felsőoktatási intézmény.
A világ hatodik legnagyobb, 1800 tételből álló szőlő génállomány-gyűjteményének fenntartója a jövőben Pécsi Egyetemi Borbirtok néven forgalmazza termékeit – áll a PTE távirati irodához eljuttatott közleményében.
Az első újonnan elkészített pezsgőt a Nadír 63 névre keresztelték. Alapanyagául a több mint hetven éve működő kutatóintézet birtokán termő szőlő, a Zenit szolgált, a pezsgő pedig arról kapta nevét, hogy a nadír a zenittel átellenes pont az éggömbön. Az ültetvény és a pince közötti tengerszintkülönbség 63 méter, innen ez a szám eredete.
A zöldes-sárga színű pezsgő finom buborékokkal rendelkezik, gyümölcsös illatú, lecsengése hosszú. A kutatóintézet válogatott borait és az új pezsgőt borászati szaküzletekben és webshopokban lehet megvásárolni, emellett az italokat ősztől külön a tételekhez megálmodott ételekkel együtt lehet megkóstolni több pécsi és baranyai vendéglátóhelyen.
Az 1949-ben több évszázados egyházi birtok alapjain létrejött intézet fő feladata a kutatás, az oktatás és a szaktanácsadás, abban szőlőnemesítési, genetikai, szőlőtermesztés-technológiai és borászati kutatások zajlanak.
Mindezeket 30 hektár szőlőültetvény, 1600 négyzetméter alapterületű, 300 éves pince és akkreditált laboratórium szolgálja. A világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankjának számító intézet több mint 1800 tételből álló szőlőfajta gyűjteménnyel, 18 államilag elismert szőlőfajtával és 20 klónnal rendelkezik.
Via MTI
Fotó: PTE