Zöld jelzés a sáskáknak
A keleti vándorsáska új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről döntött az Európai Unió. A rovart a jövőben fagyasztott, szárított és por formában lehet forgalmazni.
A sáskák sokáig rettegett kártevőként keserítették az emberiség életét, a sáskajárás már a Bibliában is szerepel, mint az egyiptomi tíz csapás egyike. Ám most fordulni látszik a kocka: az Európai Unió a közelmúltban jóváhagyta, hogy a keleti vándorsáskát (latin nevén locusta migratoriát), a jövőben mint élelmiszert forgalmazzák.
Nemrégiben mi is beszámoltunk egy hosszabb riportban arról, hogy manapság egyre többen tekintenek a sáskára (és más rovarokra), mint kiapadhatatlan fehérjeforrásra. A tervek szerint a sáska porított formában élelmiszer-összetevőként, továbbá fagyasztva, szárítva vagy snackként kerülhet forgalomba.
Amint arra az agrokép.hu rámutatott, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének jelentése további vizsgálatokra szólított fel azzal kapcsolatban, hogy a rovarok tömeges termesztése miként hatna az élelmiszerbiztonságra. A testület egyebek mellett megállapította, hogy az új élelmiszer fogyasztása összetételét és a javasolt felhasználási feltételeket figyelembe véve táplálkozási szempontból nem hátrányos, bár allergiás reakciókat okozhat a rákfélékre, atkákra és puhatestűekre érzékenyeknél.
Kikötés, hogy a bélelzáródás kockázatának csökkentése érdekében a rovar fagyasztott illetve szárított formájában a lábakat és a szárnyakat el kell távolítania az élelmiszeripari vállalkozónak. Hogy ez milyen hasznos döntés, azt magunk is megerősíthetjük, a rovarnak ezek a részei szinte ehetetlenek és/vagy megragadhatnak a szájpadlásban, torokban, ami kissé zavaró vagy akár veszélyes is lehet.
A sáskát korábban már megelőzte a sárga lisztkukac, amiről riportunkban ugyancsak sok szó esik. Az Európai Bizottság júliusban vette fel az engedélyezett élelmiszerek listájára a lisztkukac lárváit. A lárvákat egész vagy szárított rovarként, snack formájában, valamint számos termékben élelmiszer-összetevőként lehet felhasználni.
A két rovar az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) támogatását követően került fel a listára. A hatóság nemrégiben már a házi tücsökről is azt nyilatkozta, hogy az „táplálkozási szempontból nem hátrányos”, vagyis a tücskök is jó eséllyel felkerülnek majd az új élelmiszerek listájára.
Via Agrokép