Nagyító
Két év szünet után az ínyencek idén újra végigkóstolhatják az OTP Bank Gourmet Fesztiválon Magyarország legizgalmasabb kulináris kínálatát. Az eseményen felsorakoznak a legjobb éttermek, borászatok, cukrászdák. A helyszín továbbra is az időközben teljesen megújult Millenáris, az időpont május 27-29.
A Baranya megyei Geresdlakon különös módon hangolódnak az ünnepre: a helyiek minden évben elkészítik településük mását mézeskalácsból. A munkához majd egy mázsa lisztet használnak fel, a végeredmény ámulatba ejtő. A középületek és otthonok mellett mesejelenetekben gyönyörködhetnek a látogatók, találkozhatnak Jancsival és Juliskával, Hófehérkével vagy Csipkerózsikával.
Az Opera Gin megint úttörő valamiben: az első magyar, többszörösen díjnyertes ginfőzde új otthonra talált Budapest Grand Boulevard-ján. Szfinx Gin & Wine Bar néven a cég flagship bárt nyitott, ahol Pazar környezetben kapnak méltó kíséretet a koktélok. A hely gasztronómiai koncepcióját a New Yorkból hazaköltöző, filmsztárok egyik kedvenc magyar séfjeként is ismert Kiss Mariann álmodta meg.
A koronavírus-járvány átformálta az életünket. A kevés pozitív hatásának egyike, hogy sokan fordultak az egészséges táplálkozás, azon belül is a saját zöldségek és gyümölcsök termesztésének irányába. Becslések szerint Magyarországon idén már 50 ezernél is több háztartás foglalkozott a bio zöldségek és gyümölcsök termesztésével. Ez a szám azonban még mindig távol áll a környező országok eredményétől.
A Matild Palota autentikus hálaadásnapi és karácsonyi gasztronómiai élményekkel, valamint két újévi bulival várja vendégeit az ünnepi időszakban. A szálloda az ünnepi időszakban különleges gasztronómiai fogásokkal készül, míg az év utolsó napján exkluzív, világszínvonalú fellépőket felvonultató szilveszteri partinak ad otthont.
Tűnjön el egy időre a vendégek életéből a nyüzsgés, az ingeráradat, ami körbevesz bennünket, éljék és adják át magukat a lassan hömpölygő élményeknek, mint egykor a régi családi ebédek alkalmával. Ez a filozófiája Hosszú Franciskának, aki Hosszúhetényben működtet éttermet. Szerinte, ha családias a légkör, a vendégek megérzik. A Hosszú Tányérban nem kell mereven ülniük, akár a konyhába is besétálhatnak.
A Németvölgyi úton valaha szinte minden sarkon vendéglő várta a polgárokat, akik, ha úgy tetszik, egy gasztronómiai promenád kínálatából válogathattak. E vendéglők közé tartozott a Szürke Csacsi is. Mára alig maradt pár étterem, de a Csacsi – némi metamorfózison átesve – ma is várja a budaiakat. Ez az étterem a Jardinette, amely két évtizede is ápolja a hagyományokat.
Szombathelyen biztosan a legjobb vendéglátóhelyek közé tartozik a Balmora Warming Hut, ami igen nagy érdem, mivel egy kávézóról van szó. Nemcsak azért állítjuk ezt, mert modern, profi, vendégszerető hely, hanem ezt mondatja velünk a gazdag kínálat is, legyen szó kávés italokról, süteményekről, pékáruról vagy szendvicsekről.
Úgy kell megalkotni egy sütemény receptjét, hogy az elkészítés során ne használjunk tartósítószereket, de az édesség sokáig friss és kívánatos maradjon – vélekedik a napokban Budapesten járt neves cukrász, Claude Chiron. A francia mester több mint harminc éven át dolgozott Franciaország legismertebb cukrászdájában, a Dalloyau-ban. Rengeteg tapasztalatot gyűjtött, egyszer a francia elnökkel szeletelt fel egy óriási ünnepi lepényt.