Már a kókuszzsír sem egészséges?

zsir03 miniA kókuszzsír az utóbbi évek egyik legnépszerűbb élelmiszere az egészségesen táplálkozók körében, ám amerikai szívspecialisták szerint indokolatlan a termék népszerűsége. A tudósok ugyanis úgy vélik, tele van telített zsírsavakkal, amelyek növelik a „rossz” koleszterin szintjét a szervezetben.

 

Az American Heart Association (AHA) nemrégiben frissítette a kókuszzsír fogyasztására vonatkozó ajánlását, és most már az áll benne, hogy a marhahúshoz és a vajhoz hasonló a szervezetre gyakorolt hatása. Szerintük nincsenek komolyan vehető tanulmányok, amelyek alátámasztanák, hogy a kókuszzsír egészséges lenne, hiába árulják gyakran olyan köntösben – írja az Index a BBC-re hivatkozva.

A hagyományos orvostudomány jelenlegi álláspontja szerint a telített zsírsavak túlzott fogyasztása növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A húsfélék és állati eredetű termékek többsége (a halak kivételével) nagyobb részt ilyen zsírokat tartalmaz, míg a növényi olajok kevésbé, ezért azokat általánosságban egészségesebbként tartják számon. Ugyanakkor vannak olyan szakértők is, akik vitatják ezt az elméletet. Az AHA szerint a kókuszolajban található zsírok 82 százaléka telített, így bár növényi eredetű, összetétele jobban hasonlít az állati zsírokéra, sőt, még túl is tesz rajtuk: a marha- és disznózsírban csak 50 illetve 39 százalékos az arány, a vajban pedig 63 százalékos.

Copyright PuzzleMedia 2017