Tokaji aszút kóstolt Ferenc pápa

Ferenc papa miniRómában a Szent Péter téren találkozott Ferenc pápa egy borlovagrend magyar tagjaival, akik egy palack tokajival ajándékozták meg az egyházfőt. A pápa megígérte a delegációnak: még aznap megízleli az ötputtonyos aszútt.

Tokajban zajlik az élet: a közelmúltban a brit Decanter értékelte 99 pontra (100 a maximum) Szepsy István 2007-es évjáratú Tokaji Esszenciáját, most pedig arról érkezett hír, hogy nemrég a pápa is aszút kortyolgatott. Amint arról a VinCE beszámolt, az egyházfő még májusban találkozott az Ordo Equestris Vini Europae (Európai Borlovagrend Hungária Konzulátusa) delegációjával, amelyen egy üveg tokajit kapott ajándékba. Az egyházfő örömmel vette át Kiss István, tolcsvai borász 2007-es évjáratú, ötputtonyos aszúját, majd megígérte, hogy még aznap megízleli.

Ferenc papa

Persze a világtörténelemben nem ez volt az első eset, hogy egy pápa pohárba tokaji került. A legenda szerint midőn XIV. Lajos, a Napkirály megkóstolta tokaji bort, azt mondta: „le vin des rois et le roi des vins”, azaz, „a királyok bora, borok királya”. A tokaji borból nemcsak a francia király asztalára került, de rendszerint fogyasztották a brit vagy az orosz udvaraiban, ahogy a mindenkori pápa borospohara is gyakran megtelt vele.

Fotó: VinCE

Copyright PuzzleMedia 2017