Kasza Sára esete a pislogó békával

miskolci béka miniFebruár 14-16. között ismét megrendezik Miskolcon a Kocsonyafesztivált. A város ígéri: a korábban megszokott nívós eseményre kerül sor a megyeszékhelyen.

 

Hét év után, február 14-től három napon át újra Kocsonyafesztivál elnevezéssel várják Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyén a népszerű ételre fókuszáló eseményt. Az első Kocsonyafesztivált még az ezredfordulón rendezte meg a város, ám jogviták miatt 2014-től nem ezen a néven futott a program. A tavaly őszi önkormányzati választást követően Miskolc az ismert téli fesztivált ez évtől újra az alapító-tulajdonos által meghatározott elvek mentén rendezi meg.

lamareda 06

Az indulást követő tizenhárom évben a Kocsonyafesztivál az ország egyik legismertebb, egyben a téli szezon legnagyobb szabadtéri fesztiválja lett, ami 250 ezernél is több látogatót vonzott Miskolcra, továbbá több szakmai elismerésben is részesült – áll a város közleményében. Idén, három napon át, február 14-től 16-ig a mindenki által jól ismert legenda adja a fesztivál alapját: a miskolci kocsonyában pislogó béka és természetesen a híres miskolci kocsonyák különleges kínálata.

miskolci békaA legendának több verziója is létezik. Az egyik adoma úgy tartja, hogy az eset Potyka Kati miskolci fogadójában történt, ahol a derék korcsmárosné egy tót fuvarosnak szolgálta fel a hűtött ételt, amelybe beledermedt egy béka, ami rémülten pislogott a tálból a kővé dermedt atyafira. Más források szerint az eset egy avasi borospincében történt, ahol egy képviselőre hunyorgott a kocsonyába fagyott kétéltű. 
 

Az idei fesztivál országos hírű házigazdái között, Potyka Kata, Tóth Atyafi és a Béka mellett megjelenik Kasza Sára, az utolsó miskolci boszorkányper vádlottja, aki becsületét miskolcias virtussal védte meg.

 

Grafika: Kocsonyafesztivál

Fotó: Gourmet Riporter

 

 

Copyright PuzzleMedia 2017