Böllérfesztivál Kakucson

böllér miniA Pest megyei község rendezvénye évente ötezer embert vonz, akik finomabbnál finomabb disznótoros ételeket kóstolhatnak. A „malackodás” mellett szórakoztató programok, sztárvendégek várják a közönséget.

 

A magyar gasztronómia egyik szép tradíciója a téli disznóvágás. A szervezők a hagyományok ápolásáért és az értékek átadásáért évek óta megrendezik a nemzetközi böllérversenyt a Kárpát-medencében élő, a disznóvágás szokásait őrző csapatok számára. Idén február 22-én várják a hagyományos ételek iránt érdeklődőket Kakucson.

A népviseletbe öltözött csapatok idén is megmérettetik magukat a gyönyörűen berendezett udvarokon, a legjobbakat több kategóriában is díjazzák. A verseny keretében a résztvevő csoportoknál a kolbász, a hurka, a toros tál minősége, tálalási szépsége, íze mellett értékelik a népi hagyományok őrzését, a sertés feldolgozásának szakszerűségét, a hagyományoknak megfelelően az úgynevezett „fogó-pálinka” kínálását.

böllér 01

A rendezők szándéka, hogy az eseménnyel a fiatalok körében is népszerűsítsék a hagyományainak ápolását, valamint a hungarikumok és a sertésfeldolgozás fontosságát. E szemlélettel a Kakucsi Böllérfesztivál az évek az során az ország egyik legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát. Mindemellett a Kakucs Ringre látogatók számos kézműves és élelmiszeripari terméket is vásárolhatnak.

Az a szándékunk, hogy ápoljuk a népi hagyományokat és gasztronómiai értékeket, elődeink étkezési szokásait, valamint a magyarok konyhakultúrájának tiszteletét és megőrzését határon innen és túl – mondta Hörömpő István, a főszervező Hagyományőrzés a Gasztronómiáért Egyesület elnöke. Hozzátette: szeretnék elősegíteni más gasztronómiai kultúrák, szokások, hagyományok megismertetését is, és támogatjuk a határokon átívelő, gasztronómiai, népi hagyományok ápolását.

A szervezők a gyerekek számára is készülnek programokkal, meglepetésekkel, így a fesztivál minden korosztály számára nyújt szórakozási lehetőséget. A toros falatok elfogyasztását követően Kis Grófo, Bódi Csaba és Vastag Csaba koncertjét tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Copyright PuzzleMedia 2017