Ismét ásványvízhiány lesz?

mizse2020 02 miniIdén nem várható további bővülés az ásványvízpiacon – vélekedett az egyik hazai gyártó vezetője. Az egyik piaci szereplő csődje miatt még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a nyári kánikulában – bizonyos szegmensekben – az előző évhez hasonlóan újra vízhiány lesz az üzletekben.

 

Idén és a következő években az ásványvízpiac stagnáló tendenciát fog mutatni, az egy főre jutó fogyasztás tekintetében további bővülés nem várható, mivel Magyarország már így is a harmadik legnagyobb ásványvízfogyasztó a világon – vélekedett Balog Zoltán, a Magyarvíz Kft. kereskedelmi vezetője. A Mizse ásványvíz gyártójának vezetője hozzátette: ez évben arra számít, hogy az ipar egyik korábban meghatározó szereplőjének csődje miatt az áruházláncok sajátmárkás kategóriájában újra vízhiány várható a nyári hónapokban, ahogy történt ez tavaly is.

mizse2020 01

Balog kiemelte azt is: a Magyar Üdítő és Ásványvíz Szövetséggel egyetértve úgy gondolják, indokolt lenne, ha uniós és kormányzati segítséggel létrejönne egy PET-palack újrahasznosító-üzem Magyarországon, amelynek termékeit a hazai cégek ismételten italcsomagolások gyártására tudnának felhasználni. A szövetség javasolja az újrahasznosított csomagolóanyagok térnyerését támogató ösztönzők bevezetését is. A szövetség kérése egyébként egybecseng a kormány nemrég meghirdetett környezetvédelmi akciótervével.

mizse2020 03

A Mizse egyébként 2012 és 2013 után 2019-ben harmadik alkalommal kapta meg a világ egyik legrangosabb innovációs termékdíját, az Év Terméke Díjat, aminek ismételt elnyeréséhez hozzájárult a saját fejlesztésű, csökkentett súlyú 1,5 literes hasáb alakú palack. A hazai ásványvízgyártás szereplője, a 2000-ben alakult lajosmizsei Magyarvíz Kft. (amelynek anyavállalata az olasz San Benedetto) 2019-ben a csökkenő piac ellenére is növelni tudta eladott palackjainak számát, 115 millió darab fogyott belőle.

 

Copyright PuzzleMedia 2017