Van egy jó bejgli receptje?

bejgli36 miniA Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete hagyományteremtő céllal, első alkalommal meghirdette az „Év Bejglije” versenyt. A nemes vetélkedés célja a kézműves bejgli népszerűsítése, valamint hogy a fogyasztók megismerjék és megkedveljék az igazán kiváló minőségű ünnepi süteményeket.

 

Az Év Bejglije versenyre három kategóriában lehet nevezni. Az elsőben olyan diós bejglikkel, amelyek töltelékének domináns összetevője a dió. A második kategóriába a hagyományos mákos bejglik receptjeit várja az ipartestület. Itt a töltelék domináns összetevője értelemszerűen a mák. Mindkét kategóriába cukrászdánként egy bejgli nevezhető.

Az ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehet nevezni, amelynek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel a Magyar Élelmiszerkönyv e körben előírt felhasználható anyagai között. Azaz lehet dió, mák, gesztenye, gyümölcs és gyümölcskészítmények, kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebbe a kategóriába tartoznak a vegyes töltelékű, például meggyes-mákos, diós-szilvás bejglik is. Cukrászdánként legfeljebb két ínyenc bejgli nevezhető.

bejgli8

A nevezett termékeknek meg kell felelniük a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, amelyből a bejglire vonatkozó részt a versenykiíráshoz mellékelik. A versenyre az ipartestület tagjain kívül nem ipartestületi tag cukrászdák is nevezhetnek. A nevezett termékek minden kategóriában egységesen 500 g tömegűek lehetnek. A nevezéskor a nevezési laphoz szükséges mellékelni a termék pontos receptjét, technológiai leírását. A recepteket a zsűri az értékelés előtt ellenőrzi, a kiírásnak nem megfelelő termékeket nem értékeli.

A verseny egykörös és anonim. A zsűrizés során a termékeken csak a kiadott rajtszám, illetve a bejgli megnevezése szerepel. A készítője a zsűri számára az eredményhirdetésig nem ismert. Az aranyérmes termékek elnyerik az Év Diós Bejglije, az Év Mákos Bejglije és az Év Ínyenc Bejglije címet. Nevezni a kitöltött és aláírt nevezési lappal a következő e-mail címen lehet: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. A nevezési lap letölthető a www.cukraszat.net oldalról. A nevezések beérkezési határideje: 2020. november 10.

 

 

Copyright PuzzleMedia 2017