Ókori sörgyárra bukkantak Egyiptomban
A világ legrégibb, több mint 5000 éves ipari méretű sörfőzdéjét találhatták meg Abüdosz ókori egyiptomi régészeti lelőhelyen – jelentették be az egyiptomi hatóságok.
Az ősi temetkezési helyen amerikai és egyiptomi régészek által feltárt „sörgyár” egyszerre 22400 liter sört állíthatott elő a királysírokban végzett kegyeleti rítusok számára. A sör népszerű ital volt a régi Egyiptomban, és előszeretettel használták rituális célokra a királyi temetkezések alkalmával.
Brit régészek már a 20. század elején a nagyüzemi sörfőzde létezésére utaló nyomokat fedeztek fel Abüdoszban, az egyik legjelentősebb egyiptomi régészeti lelőhelyen, de akkor nem tudták megállapítani, hol lehet a főzde. A sörgyárat végül egy amerikai-egyiptomi közös expedíció találta meg Matthew Adams, a New York-i Egyetem Szépművészeti Intézetének kutatója és Deborah Vischak, a Princeton Egyetem ősi egyiptomi művészettel és régészettel foglalkozó professzora vezetésével.
Mosztafa Vaziri, az egyiptomi régészeti főhatóság főtitkára szerint az abüdoszi sörgyár Narmer király, a korai dinasztikus kori I. dinasztia (i.e. 3150-2613) első uralkodója, a Felső- és Alsó-Egyiptomot több mint ötezer éve egyesítő fáraó idejéből származhat.
A Kairótól 450 kilométerre délre, a Nílustól nyugatra fekvő sivatagban feltárt sörgyárban nyolc húsz méter hosszú és 2,5 méter széles termelőegységet tártak fel, ezek mindegyikében, két-két sorban, negyven hatalmas cseréptartályt leltek, amelyek gabonakeverék és víz felhevítésére, a sör előállítására szolgáltak.
Matthew Adams szerint az abüdoszi sörgyárat azért építhették ebben a térségben, hogy sörrel lássák el az egyiptomi fáraók temetkezési kamráin belül tartott királyi szertartásokat. Régészek bizonyítékot találtak arra, hogy a régi egyiptomiak sört használtak áldozati rítusoknál.
Az több ezer évvel ezelőtt fogyasztott sör persze alig hasonlított a ma ismert italra. A Wikipédia szerint az egyiptomiak a sört árpakenyérből készítették, amit vízben áztattak, megerjesztették, majd datolyával vagy datolyalevéllel ízesítették. A késztermék zavaros ital lett, amelyet szűrve és szűretlenül is fogyasztottak. Általában szalma- vagy nádszállal szívták ki a korsóból.
Via AP News/MTI
Fotó: AP News, Threader