Lesz-e még csokoládé 2050-ben?

A tudósok szerint három évtized múlva a kakaó teljesen eltűnhet a klímaváltozás miatt – hangzott el egy minapi konferencián. Ahhoz, hogy a rémisztő jóslat ne váljon valóra, mi is tehetünk, nem is keveset. A vásárlói tudatosság mindenesetre a gyártókat abba az irányba tereli, hogy egyre több környezetvédelmi szempontot építsenek be vállalkozásuk működésébe.

 

Tíz év múlva még „csak” vissza fog esni a termelés, ám 2050-re Nyugat-Afrikában olyannyira megváltozik majd az éghajlat, hogy a terület alkalmatlan lesz a kakaó termelésére – jelentette ki Ürge-Vorsatz Diána, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület kibocsátásmérséklésekkel foglalkozó munkacsoportjának alelnöke egy napokban rendezett konferencián. Három évtized múlva azonban nemcsak Afrikában, hanem úgy általában is igen bajos lesz kakaóültetvényt találni. Ha ehhez még hozzávesszük a méhpopuláció drasztikus csökkenését is, és a kevesebb méztermést, igazán lehet okunk az aggodalomra. 

chocome 06

Ezért a nagy édességgyártó cégek maguk járnak élen a példával, miként lehet csökkenteni a káros anyagok kibocsátását, ismertette az alelnök. A Nestlé azt vállalta, hogy 2050-re karbonsemleges lesz, a Coca-Cola 35 százalékkal csökkenti a kibocsátást az teljes beszerzési láncban, míg a Mars 2035-re 27, 2050-re 67 százalékkal. Utóbbi vállalat saját károsanyag-kibocsátását száz százalékkal mérsékeli 2040-re. Vlagyimir Rahmanyin, a FAO főigazgató-helyettese emellett arra is kitért, hogy globálisan növekszik a lakosság, vagyis több éhes szájnak több élelemre lesz szüksége (persze nem feltétlenül édességre, de akkor is). Ugyanakkor csökken a termőterület a talajerózió miatt – 2050-re India nagyságú terület eshet ki a művelés alól. 

salon du chocolat 47

Sok múlik a fiatalokon, tette hozzá, bár egyre többen tudják, hogy valamit tenni kell, mert ez így nem mehet tovább. Már csak azért is, mert e sok rossz mellett egy másik, hogy világszerte nő a túlsúlyos emberek száma. Adekvát a kérdés: fenntartható-e ilyen körülmények között az édességgyártás? Az biztos, tette hozzá Vlagyimir Rahmanyin, hogy erősödött a kereslet a prémium kategóriás termékek iránt, mind többen keresik a kiváló minőséget. 

chocome 02

Fontos a tradíciók megtartása a változatos étrend mellett, így Rahmanyin, valamint a csomagolás során törekedni kell a műanyag kiváltására lebomló anyagokkal. Tanácsolta, hogy az édességipar az alapanyagoakt fenntartható forrásokból szerezze be. A FAO minden segítséget megad ahhoz, hogy e célok megvalósulhassanak.

salon du chocolat 02

A mutatvány nem egyszerű, hiszen például a magyar kormány – ahogy a többi uniós állam is – kiemelt figyelmet fordít az agráriumra. Ahogy Zsigó Róbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár fogalmazott, agrármúltunk egyszerűen erre kötelezi a kabinetet. Persze nem szűkítette le csupán az édességiparra mondandóját, ám az mindenesetre beszédes adat, hogy az élelmiszeripar a külkereskedelmi többlet több mint felét adta, s az ágazat bevétele 50 százalékkal nőt 2010 óta. Az édességgyártásra kitérve közölte: kétszáz vállalkozásnál is több található a szektorban, amelyek ötezer embert foglalkoztatnak. Tavaly kilenc milliárd forintos nyereséget produkáltak a cégek, az export 30 millió euróval növekedett.

chocome 03

Az államtitkár kitért arra is, hogy lassú, de egyértelmű változás figyelhető meg a fogyasztói szokásokban: egyre többen vesznek kisebb mennyiséget, ám magasabb minőséget. Sánta Sándor, az Édességgyártók Szövetségének elnöke ehhez hozzáfűzte, hogy a minőség iránti elvárás mindig fontos volt, azonban az utóbbi időben kiegészült a természetes összetevők és a válogatott alapanyagok igényével, valamint hogy a termék fenntartható legyen a teljes életciklusában.

demeter 001

Ez egyben kihívást jelent a gyártóknak, mert mint fogalmazott, az édesség tradicionális termék, olykor több száz éves receptek alapján készül egy-egy termék, örömforrásul kell szolgálniuk és meg kell maradnia az élvezeti értékének. A cégek törekednek az élvezeti érték megtartására, növelésére, valamint az innovációra, elég csak a rubin csokira vagy a liofilizált összetevőkre gondolni. Emellett mind gyakrabban merül fel az igény az úgynevezett „mentes” termékek iránt, megjelentek a csökkentett, a dúsított, a kis szériás, a kézműves és a funkcionális édességek.

ruby01

Hungarikum lehet a szaluncukor

Zsigó Róbert egy az édességipart érintő kérdésre úgy válaszolt: a népegészségügyi termékadó hatását még vizsgálják, de már kezdeményezték az újragondolását, ami mindenképpen jó hír a gyermekik vagy a saját egészségükért aggódóknak. Egyben bejelentette: hamarosan hivatalosan is hungarikum lehet a szaloncukor.

Fotó: Mészáros Gábor, destinationksa, comunocaffe, Gourmet Riporter

 

Copyright PuzzleMedia 2017