Panelek árnyékában, „Tele” szaktudással

Furcsa, de annál vidámabb néven nyílt két éve egy újhullámos kávézó Székesfehérváron. No, nem a belvárosban, egy lakótelepen. A megboldogult szocializmusban talán biciklitároló lehetett a Tele Élettel speciality kávézó helyén, ennél jobb profilváltást el sem tudunk képzelni.

 

 

tele élettel 041A hely egyébként – ha már szóba került a belváros – a centrumtól úgy negyedórányi sétaútra található, de megéri a kis gyaloglást. Kérdezheti az olvasó, minek menjen a panelházak közé, ha egyszer a belvárosban inna feketét? Jogos a kérdés, de segítünk. Egyrészt kevés a városban a specialty kávézó. Másrészt Deczky Dani, a barista (mi vele találkoztunk) nemcsak érti a szakmáját, de érdeklődő és ambiciózus, s hogy tudásszomját oltsa, rendszeresen járja az országot.

A kicsiny kávézóban figyelik a trendeket, keresik, kóstolják az új kávékat, tesztelik a pörkölőket. Mindez önmagában jelzi az elhivatottságot, ami tükröződik a kávé elkészítésében is. Kapcsolatban állnak a siófoki Maran, a budapesti Bagira és Impresso, a soproni One Eleven pörkölőkkel, de filterhez Cseh- és Lengyelországból is vásárolnak kávét.

A hajdan talán bringatárolóként (később akár lehetett 0-24 bolt is) funkcionáló helyiségben nem sok asztal található, akad egy hosszabb és egy kisebb, de akár a pultnál is szürcsölhetjük a feketét. A falakat kávészemekből alkotott képekkel díszítették. Egy asztalkánál a kávézó előtt is helyet foglalhatunk, s valljuk be, nincs is szebb annál, mint amikor csiklandozó napsütésben jól elkészített, minőségi kávét kortyolgat az ember.

tele élettel 02

Kapható minden szokásos finomság, vagyis a presszó-kapucsínó duó mellett filter, jeges kávé, jeges filter, cold brew és szálas teák is. Szumátrái kávét kóstoltunk, ami kissé fűszeresebb, füstösebb, mint az átlag világos pörkölésű társai – hibátlan elkészítéssel.

tele élettel 03

A járvány kevésbé érintette a kávézót, tudjuk meg Danitól, törzsközönségük megmaradt. Ami érdekes, hogy nemcsak a környékről térnek be hozzájuk: nyitáskor egymásnak adják a váltóbotot a vendégek, vagy itt isszák meg a kávéjukat, vagy elviszik munkahelyükre. Megértjük a rajongók kitartását.

 

 

Copyright PuzzleMedia 2017