Vegán koktélok és a Hétfejű sárkány

| Gourmet Riporter | Fitt és fenntartható

Mi olthatná a szomjat jobban perzselő napsütésben, mint egy hűs Mojito? Főleg, ha az ital vegán, és nem tartalmaz alkoholt. A hétvégén megrendezett India Varázsa Fesztiválon persze nemcsak alkoholmentes koktélok várták a távoli ország kultúrája iránt érdeklődőket, hanem az indiai gasztronómia ízletes fogásai, különleges, ám csípős szószok, krémek, valamint rózsával ízesített kekszek.

 

Az India Varázsa Fesztivált minden év augusztusában rendezi meg a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége. A népszerű eseményre ezúttal is tömött sorokban érkeztek az érdeklődők az óbudai Lélek Palotájába. Rengeteg érdekes program, foglalkozás, előadás közül választhattak a látogatók, minket persze a gasztro vonal érdekelt a leginkább.

india varazsa 2018 04

Ezek közül is kiemelkedett – nem utolsósorban a rekkenő hőségnek köszönhetően – a Koktél Sziget, ami hatalmas húzásnak bizonyult. A Krisna-tudatú hívők nem isznak alkoholt, így a koktélok egytől egyig nélkülözték a bódító összetevőket. Ez azonban cseppet sem zavarta a tömeget, amely türelmesen, ám tömött sorokban várakozott a szabadtéri bárpultnál.

india varazsa 2018 08

A koktélok egyben vegánok is voltak, s amint azt Fodor Kata, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének sajtóreferense elmondta, az összetevők mindegyike hűsítő hatású, az egy gyömbért leszámítva. Utóbbi is csupán az első félórában fűt, azt követően viszont szintén hűsít. Hogy ez miért lényeges? Ha IDE KATTINT, megtudhatja.

Hozzátette azt is, hogy egy kis csapat pásztázta a világhálót olyan koktélok után kutatva, amelyek elkészíthetők vegán verzióban. A Sunrise névre keresztelt ital például a híres Tequila Sunrise alkoholmentes változata, hiszen komponensei erősen hasonlítanak a neves névrokonra. A narancslé, grenadine, koktélcseresznye kombinációt igen kedvelték a sorban várakozók.

india varazsa 2018 07

Amint a neve is sugallta, a Virgin (vagyis szűz) Mojitóban hiába is kerestük volna a fehér rumot, igaz, a kánikulában megrendezett fesztiválon nem is hiányolta senki, a szódavíz, cukorszirup, menta és lime alkotta elegy kitűnően oltotta a szomjat. A Virgin Strawberry Coladában is az alkoholmentes összetevőkre koncentráltak, így a kókusztejszín, eperszirup, ananászlé mellől értelemszerűen hiányzott a rum.

Az Arnold Palmer ugyancsak egy igazi klasszikus, amely a világhírű golfozóról kapta a nevét, s e koktélrecepten nem is kellett változtatni, lévén az eredetiben is jeges tea és limonádé a két fő komponens. A Belliniben ugyanúgy minden alkotóelem megtalálható, mint az eredetiben, azaz baracklé, Grenadine, szóda, cukorszirup, leszámítva persze a proseccót. Az amerikai színésznőről kapta a nevét a Shirley Temple koktél, amelyben a gyömbéres üdítő mellett cukorszirup, grenadine található.

india varazsa 2018 05

Valahányszor elsétáltunk a Koktél Sziget előtt, mindig sok érdeklődőt láttunk a bárpult előtt, nem meglepő, hiszen a hőguta elől sokan menekültek az árnyas részen felállított open air bárhoz, a szomjat is csillapították a jeges koktélok, amelyek ráadásul igen finomak is voltak.

india varazsa 2018 02

Az talán már nem is meglepő, hogy az indiai konyha népszerű ételeit bemutató látványkonyha vagy a gasztro sátor előtt hosszasan kígyózott a sor egészen délutánig. Ahogy a bazárban is rengetegen tájékozódtak, nézelődtek, vásároltak. Például vegán kutya- és macskaeledelt, ami önmagában is megérne egy misét, ha portálunk profiljába illene a téma.

india varazsa 2018 01

Helyette mi a Gourmet & Delicious standján időztünk, ahol Varga Szabolcs és Vargáné Topor Erika kistermelők készítményeit kóstolgattuk. Persze csak csínján, hiszen a házaspár – gluténmentes tésztáik és bio zöldségeik, illetve a belőlük készült készítmények mellett – fő profilja a chilivel ízesített szószok, mártásokat. Olyan fantázianéven kínált termékeket kóstolhattunk, mint a Zsivány meggyes, a Hétfejű sárkány vagy a Drakula csókja.

india varazsa 2018 03

Persze érkeztek a Krisna-völgyből, Somogyvámosról is szószok, krémek, így bab- és zöldborsókrém, csicseriborsó curryvel, mustáros vagy csicseriborsós lencsekrém, valamint számos ízletes csatni és szörp. És a végére hagytunk egy kuriózumot: kiállított ugyanis egy lelkes kis csapat Káli Betty vezetésével, amely a Rózsaszirom, a rózsa misztériuma néven működik. Standjukon nemcsak rózsaszirmot lehetett vásárolni, hanem rózsaitalt, rózsaszirmokkal ízesített, gluténmentes kekszet kóstolni, továbbá rózsás kézfürdőt is vehettek a kíváncsiak.

 

Címkefelhő