Köténystaféta a kék kör jegyében

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány november 9-15. között rendezvénysorozatot szervez a Diabétesz Világnap kapcsán. Az Egy Csepp EgészségFeszten egy héten át minden az egészségről szól: talkshow-k, ingyenes szűrések, tanácsadások, játékok, valamint ismeretterjesztő webinárok formájában. A Köténystaféta videós kihívásban közismert emberek főznek saját konyhájukban.

 

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén különleges módon rendezi meg a november 14-i Diabétesz Világnaphoz kötődő hagyományos eseményét. Egy Csepp EgészségFeszt elnevezésű rendezvényt a járványhelyzet miatt az online térbe helyezte, és egy nap helyett egy egész héten át tartó műsorfolyammal szórakoztatja, tájékoztatja az egyes programokba bekapcsolódókat.

November 9 és 15. között különféle, az egészséges életmódról és cukorbetegségről szóló videókkal, beszélgetésekkel, műsorokkal, gyerekprogramokkal, webinárokkal jelentkeznek az alapítvány által felkért szakemberek, hírességek és az alapítvány munkatársai. A programok tematikus besorolást kapnak, amelyek a következők: Egészség - Táplálkozás - Mozgás - Lélek – Tudomány. Az egyes témákhoz kapcsolódó eseményeket egy virtuális műsorújság foglalja össze az egycseppegeszsegfeszt.hu weboldalon, míg az online programok az alapítvány Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján követhetők.

diabétesz2020 06

A virtuális tér mellett a civil szervezet munkatársai kitelepülnek a budapesti MOM Park Bevásárlóközpontba. Az 1. emeleti mobil stúdióból szerdától vasárnapig délutánonként élő, streamelt adással jelentkeznek be népszerű műsorvezetők, Erős Antónia, Barabás Éva, Solti Ádám és Tokár Tamás. A beltéri programokban kizárólag a járványügyi előírásoknak megfelelően, azaz maszkban, kézfertőtlenítéssel, távolságtartással lehet részt venni. Az Egészség tematikához kapcsolódóan ingyenes vércukorméréssel és vérnyomásméréssel várják a látogatókat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, ismert emberek, cukorbeteg résztvevők, orvosok és dietetikusok részvételével valósulnak meg egyebek mellett az egészség-talkshow-k, valamint a virtuális Teddy Maci kórház, ahol orvostanhallgatók a „virtuális diabétesz ambulanciát” is bemutatják a gyerekeknek.

diabétesz2020 07

A beszélgetések a tudomány legújabb eredményeit, a cukorbetegség kezelésének jövőjét is érintik. Körbejárják a lélek egyensúlyát, egészségét érintő kérdéseket is, beleértve a koronavírus-járvány hatását, és fiatal cukorbetegek osztják meg tapasztalataikat mindennapjaikról.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány bemutatja legújabb hiánypótló kiadványát is, mely egy 1-es típusú diabétesszel élő kisgyerek betegútját mutatja be a tünetektől az ellátáson át a diabétesz mindennapokig, kitérve a rendszeres testmozgás fontosságára is. Az infografika és a hozzá kapcsolódó háttéranyag a jövőben beépül az alapítvány pedagógusoknak szóló ingyenes diabétesz képzési programjába.

diabétesz2020 02

A MOM Parban a mozgás tematikához kapcsolódó Kék Kör Túra játék “főszereplője” a mobil stúdió mellett felállított gyaloglópad lesz, amelyen az érdeklődök a programok ideje alatt sétálhatnak. A cél a kilométerek gyűjtésével az Országos Kékkör távjának, a mintegy 2550 kilométernek a megtétele, ami az Erős Antónia által az elmúlt 15 évben vezetett Diabétesz Séta koronavírus-járvány miatt átalakított változata.

A Kék Kör Túrához bárki kapcsolódhat egy online közösségi kihívás keretében. A kék kör az ENSZ és a Nemzetközi Diabétesz Szövetség kezdeményezésére a cukorbetegség egyezményes jelképe. A Kék Kör Túrával az Egy Csepp Figyelem Alapítvány arra hívja fel a figyelmet, hogy napi 30 perc mozgással sokat tehetünk a 2-es típusú diabétesz megelőzéséért és a szövődmények kialakulásának elkerüléséért, késleltetésért, valamint, hogy a sport a cukorbetegek számára az életminőség jelentős javulását, a jobb vércukorértékeket jelentheti. A kihívásra a cukorbetegek online jelentkezését is várják, de számukra szóló tematikus előadásokkal, dietetikai tanácsadásokkal, receptversennyel is készül az alapítvány.

diabétesz2020 01

Hasznos és szórakoztató programok kapcsolódnak a táplálkozás tematikához is. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége közreműködésével megvalósított színvonalas dietetikai talkshow-k és tanácsadások mellett a Kötény-staféta videós kihívás is tartogat meglepetéseket, egyebek mellett olyan hírességek főznek konyhájukban, mint Pataki Zita, Csonka András, Peller Anna, Németh Kristóf. Az Egy Csepp EgészségFeszt programjaiban közreműködik még a népszerű televíziós sorozat, a Barátok közt szereplői is.

diabétesz2020 05

Fontos eseménynek számít évről évre az alapítvány patikai programja, a Cseppont Patikahetek is. November 9-22. között jelentős kedvezménnyel vásárolhat bárki bizonyos egészségügyi mérőeszközöket több száz patikában. Az Egy Csepp EgészségFeszt főtámogatója a magyar fejlesztésű Dcont® vércukormérő készülékcsaládot gyártó 77 Elektronika Kft.

 

Copyright PuzzleMedia 2017