Hogyan előzzük meg a túlevés miatti rosszullétet?

Talán soha nem vártuk még ennyire a karácsonyt, mint idén. A stresszel teli óév mindenkit megviselt szellemileg és fizikálisan egyaránt. A karácsony hangulata, a család és az ünnepi fogások segíthetnek feledni a megpróbáltatásokat. Ilyenkor azonban nagyon könnyű elveszteni a kontrollt, és könnyen túlesszük magunkat, ami nagy megterhelés a szervezetnek. Ha elolvassa cikkünket, megtudhatja, miként vigyázhat egészségére az ünnepek alatt.

 

karácsonyi tuleves 02 mudraMiért csak ennyit eszel?”, „a másikat meg sem kóstolod?”, „ezt mind nektek készítettem” – hányszor hallottuk már e mondatokat szüleinktől, nagyszüleinktől, rokonainktól. S hogy a békesség megmaradjon, szépen mindent végig is kóstolunk.
Ilyenkor következik be a karácsonyi túlevés, ami gyakori jelenség, szinte mindenki belefutott már – vélekedik Mudra Ágnes, többszörös magyar és német bajnok, világbajnoki ezüstérmes bodyfitneszversenyző, az https://infrasalon.hu/ tulajdonosa.

A túlevés első jele az úgynevezett „kajakóma”, mondja a fitneszversenyző, amikor meg sem tudunk mozdulni az elfogyasztott ételmennyiségtől, s szinte elalszunk a telítettség érzésétől. Ennek hátterében az áll, teszi hozzá, hogy a rengeteg glükóz, ami termelődik a szervezetünkben, elnyomja az ébrenlétért felelős orexint. A másik, ami ilyenkor történhet, hogy a nagy mennyiségű ételtől kitágul a gyomrunk, ami akár a kétszereresére is képes növekedni. Ezzel a körülötte lévő szerveket összenyomja, amely szintén kellemetlen érzést okozhat.

A rengeteg elfogyasztott étel okozhat gyomorégést, puffadást, legrosszabb esetben akár hányást is, részletezi Mudra Ágnes, aki azt is elárulja, hogy a felsoroltakon kívül, milyen egyéb hatások érhetnek bennünket. A több napon át tartó mértéktelen étkezés ugyanis kihathat a testtömegünkre is. Sokan vannak, akik az ünnepi időszak végére akár 4-5 kilogrammal is többet nyomnak. A rengeteg kalória elraktározódhat.

karácsonyi tuleves 01

Mi a teendő? Elég csak egy pár egyszerű dologra odafigyelni a mértéktelen habzsolás helyett. Így is végig tudjuk enni a teljes karácsonyi menüt, és mégsem leszünk rosszul. Ne fogyasszunk nagy adagokat, tanácsolja Mudra Ágnes, kóstoljunk meg nyugodtan mindent, de mindenből csak kis adagokat vegyünk, főleg, ha a kínálat inkább nehéz, zsíros, cukros ételekből áll.
Ha van módunk a választásra, részesítsük előnyben a könnyebb ételeket! Mindent alaposan rágjunk meg, ezzel is sokat segítünk a gyomrunknak az emésztésben.

karácsonyi tuleves 05

Együnk lassan, ami nem csak annyit jelent, hogy mindent alaposan megrágunk, hanem hagyunk időt a gyomrunknak is a fogások között. Élvezzük ki az ízeket, és ne rohanjunk. Ha végeztünk az étkezéssel, ne essünk abba a hibába, hogy fél óra múlva újra bekapunk valamit az asztalról. Hagyjuk emészteni a szervezetünk, és ne keverjük a már félig megemésztett ételeket újabb adag emésztetlenekkel.

karácsonyi tuleves 04

Igyunk sokat, lehetőleg vizet. Ezzel meggyorsítjuk az emésztést és csökkentjük a bevitt kalóriákat. Ha végeztünk az étkezéssel, akkor is inkább egy pohár vízzel zárjuk, mint kávéval vagy alkohollal, amivel csak tovább irritálnánk a gyomor nyálkahártyáját. Végezetül: az ebéd utáni szunyókálás helyett inkább sétáljunk egy kicsit a friss levegőn, ezzel szintén meggyorsíthatjuk az emésztést, és még jó pár kalóriát is ledolgozhatunk rögtön.

 

Fotó: Wikimedia, Gourmet Riporter, Mudra Ágnes, Wtop, Pixabay

 

Copyright PuzzleMedia 2017