Skip to main content

Már a konyhában is készíthetünk Pepsit

| Gourmet Riporter | Fitt és fenntartható

A kólát vagy szereti valaki, vagy nem. Abban azonban mindenki egyetért, hogy ha már fogyasztjuk, örömmel lemondanák a magnumok cipeléséről. A kóla fanoknak igazán jó hír, hogy a világ vezető szódagépgyártója, a SodaStream összefogott a Pepsivel, így most már otthon is előállíthatjuk a megszokott ízeket. És még a környezetet is óvjuk vele.

 

A SodaStream, amely a mennyiség tekintetében a világ első számú otthoni szénsavasítókészülék-gyártója, tavaly kezdte meg a PepsiCo szörpök forgalmazását négy európai országban, Norvégiában, Svédországban, Németországban és Franciaországban. A vállalat idén folytatja az új ízek bevezetését olyan európai piacokon, mint Ausztria, Olaszország, Szlovákia, Csehország és Magyarország.

sodastream 03Az otthoni szódagéppel készíthető Pepsi üdítők magyarországi beharangozója egy rendhagyó, online sajtótájékoztató keretében zajlott, amelyet a Dumaszínházból közvetítettek. Az esemény házigazdája (←) Litkai Gergely humorista, a színház tulajdonosa volt. Szerencsére, mert nélküle minden bizonnyal kissé unalmasra sikerült volna a prezentáció, de ez e különös műfaj (ti. az online sajtótájékoztató) sajátja.

A készülék szénsavasító patronnal működik, egy patronnal 60-80 liter szénsavas vizet is készítünk, függóen attól, ki milyen dúsan szereti a szódavizet. A patronokat rengeteg helyen lehet megvásárolni, cserélni, többek között a legnagyobb élelmiszerláncok egységeiben, de akár a Kifli.hu-nál is meg lehet rendelni. Egy patron cseréje – a cég által ajánlott bruttó fogyasztói ár szerint – 3490 forintba kerül, amitől a kereskedők persze eltérhetnek.

A Pepsi üdítők készítéséhez számolnunk kell a június 1-től elérhető szörpök árával. A SodaStream gépeihez elérhető Pepsi-család olyan népszerű ízeket foglal magában, mint a klasszikus Pepsi, a Pepsi Max, a 7up, 7upFree, a Mirinda és a Mirinda Diet. (A PepsiCo termékeit egyébként naponta több mint egymilliárd felhasználó részesíti előnyben a világ kétszáz országában. A vállalat három éve 64 milliárd dollárnál is több nettó bevételt ért el.) A 440 ml-es szörpből akár 9 liter üdítő is készíthető, árulta el Rutai Gergely, a SodaStream hazai marketing igazgatója, aminek az ajánlott bruttó fogyasztói ára 2190 forint.

sodastream 08

Számoljunk akkor! Ha a kevesebb, vagyis hatvan liter/patronnal kalkulálunk, éppen ennyi 1 literes kólát (vagy mást) tudunk készíteni egy feltöltéssel. Ha egy palack szörpből kijön 9 liter üdítő, nagyjából 6,5-szer (pontosan 6,6) kell a szörpös tartályt cserélnünk, amíg kitart a patron, vagyis ezt a számot meg kell szoroznunk a 2190 forintos ajánlott árral, így 14.454 forintot kapunk. A patronnal összesen 17.944 forintért készíthetünk 60 liter kólát. Ha ezt visszaosztjuk a palackok árával, 299 forintot kapunk. Egy literes Pepsi átlagban 220 forint.

sodastream 06

Persze, ha kevésbé dúsan fogyasztjuk a szénsavas üdítőt, azaz takarékoskodunk a szénsavval, akkor 80 liternyi Pepsit is készíthetünk, ez esetben jóval olcsóbban ki tudjuk hozni szeretett kólánkat. Döntse el mindenki, megéri-e neki, hogy nem kell cipekednie, illetve nem szennyezi a környezetet a PET-palackkal. Mi úgy véljük, különösen utóbbi mindenképpen megér ennyit (többet is egyébként).

sodastream 04sodastream 05– Az ikonikus PepsiCo ízek bevezetése fontos mérföldkövet jelent a SodaStream missziójában, amelynek célja, hogy úgy tegye elérhetővé a legnépszerűbb ízeket a vásárlók számára, hogy közben óvja a Földet – véli Eyal Shohat, a SodaStream vezérigazgatója. Szerinte e lépéssel a cég felhasználói képesek lesznek kényelmesen, otthon elkészíteni kedvenc Pepsi üdítőjüket a a cég szénsavasvízkészítő-gépeivel és a többször használatos, úgynevezett szénsavasító palackjával.

Persze a készüléket nem csak a Pepsi szörpjeivel lehet használni, készíthetünk vele sima szénsavas vizet, ez esetben csak a patron ára (meg persze a vízdíj) terheli a büdzsénket. Nyolcvan liternél – számolva egy átlagos ásványvíz 100 forintos árával) 8000 forintot kapunk, vagyis jócskán megtakarítunk a költségeinken és még cígölni sem kell a palackokat a boltból. Amelyek, ugye amúgy is környezetszennyezők. És persze ihatunk különböző szörpöket, készít a SodaStream is málnaszörptől a tonikig több félét, meg még kismillió gyártó.

sodastream 02

Rutai Gergely elmondta: a cégnél, amely 2008 óta van jelen termékeivel Magyarországon hisznek benne, hogy a szódavízkészítő-gépeikkel érdemben hozzájárulhatnak a PET-palackból keletkező hulladék csökkentéséhez. Hiszen, ha otthon készítünk frissítőt, az kevesebb eldobható csomagolással jár, vélekedett. Elárulta, hogy már 200 ezer háztartásban használják Magyarországon a berendezéseiket, így a családok évente több százezer palacktól óvják meg a környezetet.

sodastream 07

Az otthoni szóda előállítására szolgáló készülékkel a csapvízből készíthető szénsavas üdítőital. Rutai hangsúlyozta, hogy a csapvizet harminc szempont alapján vizsgálják a hatóságok, így az egyik legellenőrzöttebb élelmiszer. A cég több, különböző igényeknek megfelelő gépet kínál, amelyek eltérnek tudásban, dizájnban. Az ínyenceknek üvegpalackos, a kényelmeseknek teljesen automata verziót is kínálnak. A kezdő SodaStreamelőknek Litkai Gergely mutatta be a készülék használatát. Tőle tudhattuk meg, hogy a géphez már olyan palack is kapható, amelynek az alja lecsavarható, így könnyebb tisztítani. – Elegáns kivitelezés, dísze lehet minden konyhának! – ajánlotta a készüléket a humorista.

Becslések szerint a SodaStream felhasználói évente közel 500 millió PET-palackkal kevesebb hulladékot termelnek. Ennek köszönhetően a műanyag palackok gyártásával és szállítmányozásával együtt járó környezetterheléstől is megóvják a természetet. A SodaStream termékeivel a környezettudatos választás lehetőségét kínálja vásárlóinak, áll a cég közleményében.
sodastream 09A bemutatón élőben jelentkezett be Izraelből Matti Yahav, a cég marketing vezetője, aki elmondta, hogy több ismert személy is támogatja kampányaikat, köztük Lionel Messi, a F.C. Barcelona futballistája. Kiderült, hogy 2025-re a rendszer használatával 78 milliárd palacktól tudja a cég megóvni a Földet, további 200 millió évi palacktól pedig azzal, hogy a SodaStream szörpöket tartalmazó műanyagpalackokat fémdobozokra cserélik. Emellett újrahasznosítható, például növényi alapú csomagolást is bevezetnek, és igyekeznek minél több energiát megújuló energiaforrásból használni a gyártás során.

 

Fotó: SodaStream, Litkai Gergely

Címkefelhő