Reflektor

Frenetikus magyar sikerek Londonban

Ismét hatalmas sikereket értek el a magyar gyártók a londoni Great Taste Awards nemzetközi élelmiszerversenyen. A szigorú zsűri 40 magyar cég 88 termékét tüntette ki három, kettő vagy csillaggal, annak függvényében, mennyire ítélt magas színvonalúnak egy adott terméket. A pálinkától a csokoládékon, nemes paprikán át a hústermékekig széles skálán mozog a díjazott termékek köre.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Lipovszky Csenge: „Az ínyencek lubickolnak az étel érzékelésében”

Az ételek, italok és az illatok elválaszthatatlanok egymástól. Azt azonban talán kevesebben tudják, hogy a tüdőben is vannak szaglóreceptorok. Lipovszky Csenge illatesztétával elmerültünk az aromák világában, hogy megtudjuk, miért állítanak elő a parfümőrök vaníliára, vattacukorra, emlékeztető illatokat? Vagy azt, miként lehet fejben illatokat kreálni, mi az az illatvacsora, s hogyan lehet egyes parfümöket elfogyasztani.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

A lógatott szalonna randevúja az őzzel

Szarvas-, őz-, muflon- és vaddisznóhúsból készült ételek illatát vitte a szél a hétvégén a Velencei-tó partján. Nem véletlenül rotyogtak egymást érő bográcsokban az ételek, a Pákozdi Pagonyban rendezték ugyanis a 14. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivált. A számos betétprogrammal, koncerttel gazdagított eseményen az ügyesebbek számos recepttel is gazdagodhattak.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Mészkövet nyalogatnak, gyöngyöt tojnak

Az éticsigát itthon még ma is jobbára csak az ínyencek fogyasztják. Pedig manapság már nemcsak az állat húsának van keletje, hanem tojásának is, amiből csigakaviárt készítenek. A hullámot egy kis nógrádi szövetkezet is meglovagolná, mi több, vezetője, Kékesi Attila azt állítja: a rendszerváltoztatáskor tulajdonképpen egyszer már megvolt neki az ötlet.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Tündérmese egy budai pékségben

Spaklival tésztát mér formába. Nem kapkod, mégis tempósan halad. Mikor végez, azonnal hozzáfog a következő feladathoz. Pékárut formáz, amiket sütőlapra helyez. A Böszörményi úti Bake My Day látványpékségben figyeljük, ahogy egy ifjú szakember dolgozik. A kívülállónak önmagában is érdekes a folyamatokat követni, ám Mátét különösen. Máté ugyanis nem lát.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Világmárkát épít harminc éve

A természeti adottság és a hagyomány alapján nem engedhetjük meg magunknak, hogy más célt tűzzünk ki, mint azt, hogy magas minőséget állítsunk elő – mondta Szepsy István azon az életműdíj-átadó ünnepségen, ahol a teljes borász szakma előtte tisztelgett. A mádi borász hozzátette: ha eddig egyedi borokat készítettek Tokajban, ezután még egyedibbeket kell előállítani.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Nassolva küzdöttünk a szorongással

Többet főztek a családok a koronavírus-járvány miatti korlátozások idején – derült ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének kutatásaiból. Ugyanakkor a gyermekek többet nassoltak a korábban megszokottnál, így nem meglepő, ha az ifjak 40, a felnőttek 25 százalékának nőtt a testsúlya a karantén alatt. Az átlagos súlygyarapodás egy kilogrammra tehető.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Jó gyakorlatokkal a pazarlás ellen

Ha nem változtatunk életmódunkon, 2030-ra az élelmiszer tehető majd felelőssé a legnagyobb arányú károsanyag-kibocsátásért. Napjainkban ugyanis évi 931 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik a háztartásokban, a kereskedőknél és egyéb élelmiszeripari folyamatok során. Az üvegházhatású gázok nyolc százalékának kialakulását a szemétben landoló ételek okozzák.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Nem biztos, hogy a vegán az egészségesebb

Ha valami bio vagy öko, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy egészségesebb is a többi élelmiszernél – hívta fel a figyelmet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Azt sem árt észben tartani, hogy az újdonságnak ára van: sokszor azért drágábbak az új termékek, mert az előállításukhoz szükséges új technológia még nem tökéletes, ami újabb beruházást kíván.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Nimród megküzd a csodaszarvassal

Meglódult a fantáziája az idei „Magyarország Tortája” versenybe nevező cukrászoknak. Cékla, paprika, édesburgonya, tápióka, mi több, még köles is szerepelt a versenytorták alapanyagai között. A vadászati világkiállítás szervezőivel karöltve ezúttal egy plusz kategóriát is kiírtak, a győztes torta képviseli majd az országot a vadászexpón.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

A törzsvásárlók nem mondtak le a kávéjukról

A koronavírus-járvány alatt sem mondtak le a magyarok kedvenc kávés italukról – derült ki körképünkből. Lényegében ez a kedvező hozzáállás tartott életben számos kávézót. Ám az elvitelre készített kávé és reggeli ellenére a járvány miatt elrendelt korlátozások a legtöbb céget teljesen lenullázták. Akadt olyan vállalkozás, ahol kérdésünkre elárulták: 90 százalékos a veszteségük az utolsó békeévhez képest.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Copyright PuzzleMedia 2017