Skip to main content

Különleges kávé kókuszvízzel

| Gourmet Riporter | Kávéház

Ha van valami, ami a nyári hőségben kellemesen felfrissít, az a belvárosban található Blue Bird pörkölő kókuszvízzel készített filteres kávéja. A CoCos Cold Blue névre keresztelt, hidegen csöpögtetett ital egyszerre édesen simogató és szolidan kesernyés. Bátrabbak (ínyencek) tovább ízesíthetik a jeges álmot, amennyiben gyömbért vagy tonikot töltenek a különleges kávéba.

 

blue 01A kicsiny hetedik kerületi pörkölő-kávézó a főbb turista és buli útvonalaktól éppen akkora távolságra helyezkedik el, hogy csak az átmenő forgalom érintse, így viszonylag még a belvárosban is csöndesebb részen bukkanunk rá jellegzetes kék ajtajára, kékre festett ablakára.

A Blue Bird Roastery bejárata mellett áll pár asztalka, a helyiségbe lépve pedig egy mini pörkölőt és egy még annál is kisebb „kávézót” találunk, utóbbi konkrétan két asztalt jelent, két-két székkel. De hát, mint tudjuk, nem a méret a lényeg, s egyébként is: más kávézókkal össze sem vethető a hangulat, hiszen milyen menő már feketét kortyolni egy pörkölő árnyékában, zsákban pihenő kávészemek társaságában!

A választék sem kicsi, Afrikától Közép- és Dél-Amerika számos fajtájáig terjed a skála, ráadásul más helyekkel összevetve a Blue Bird szemes kávé árai igen csak barátinak mondhatók. Vagyis, akár szimplán egy csöndes helyen szeretnénk jó kávét inni, akár vásárolni akarunk, érdemes ellátogatni az egységbe.

No de e cikk nem a Blue Bird – egyébként vitathatatlan – érdemeinek ecsetelése miatt született, hanem az édes csoda miatt, amire itt bukkantunk: a kókuszvízzel áztatott kávékülönlegességre. Manapság már nem meglepő, ha egy kávézó különlegességgel kísérletezik, ahány kávéház, annyi próba, az érdekes, ötletes kísérleteknek se szeri, se száma. Megemlíthetjük itt az ET-t az eszpresszót tonikkal vagy akár a nitrogénnel pohárba „csapolt” kávét és társait.

blue 04A 100 százalékos tisztaságú kókuszvízről EBBEN a riportunkban számoltunk be, de álmunkban sem hittük, hogy valakinek az a gondolata támad, ebből az egyébként nagyon ízletes, tápláló és mindenmentes üdítőből, illetve üdítővel készítsen kávét. Pedig így történt. Szerencsére.

A kókuszvízzel hidegen csöpögtetett (cold drip) kávét kis üvegcsében, hűtve szolgálják fel, de érdemes jéggel inni, úgy még inkább hűsít. Az első korty édeskés, majd a szájpadláson érezhető a kávé megszokott, imádott kesernyéssége. E kávékülönlegességet közepesre pörkölt kenyai arabicából készítik, ami úgy tűnik a legideálisabb egy hasonló elegyhez. A világosra pörkölt kávék citrusossága talán már zavaró volna, bár ki tudja? Már csak azért sem biztos, hogy igazunk van, mert később megkóstoljuk a Cold Blue Cocost gyömbérrel is, amelynek kissé fanyar csípőssége tovább fokozza az egyébként sem mindennapi élményt. Tonikkal iszogatva már inkább hasonlít az ET-hez, de úgy is kitűnő.

 

 

Címkefelhő