Ellenőriztessük gyakrabban fogainkat, hogy megelőzzük a bajt!

Írta: Sárréti Anita, dátum: .

A fogazat épsége és egészsége elsődleges fontosságú az életminőség szempontjából, hiszen ha rosszak a fogak, az számos kellemetlenséget, fájdalmat és akár súlyosabb egészségügyi kockázatot is jelenthet – figyelmeztet Dr. Győrfi András, Smile Designers fogorvosi rendelő tulajdonosa. A hiányos fogazat az ételek megrágását hátráltatja, és ezzel az emésztést károsítja. A szuvasodás okozta fogbetegségek, valamint az ínygyulladás pedig gócként akár más szervek egészségét is veszélyeztetik.

 


– Hogyan lehet megnyugtatni a pácienseket a koronavírus-járvány után, hogy menjenek fogorvoshoz?

– Júliusra a híradások szerint ezer fő alá csökkent az aktív koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, ami azt jelenti, hogy az első fertőzés-hullámon túljutottunk. A fogászati rendelők többsége márciustól kezdve lehetőségeihez mérten igyekezett felkészülni a megváltozott körülményekhez, ami korántsem volt egyszerű feladat. Küzdöttünk a beszerzendő védőfelszerelésekre, fertőtlenítőszerekre és műszerekre hirtelen megugró kereslettel, az ebből eredő készlethiánnyal és a sokszorosára emelkedő árakkal. Mára, bár még mindig nem korlátlan mennyiségben, de ismét elérhetők az emelt szintű higiénés körülmények megteremtéséhez szükséges fertőtlenítőszerek és védőfelszerelések. A fogászati rendelők pedig ez idő alatt kialakították az új protokollt a pácienseik biztonságos fogadására és ellátására.

fogorvos 03

– Mit tesznek annak érdekében, hogy a legnagyobb biztonságban fogadhassák őket?

– Kizárólag előzetes bejelentkezéssel fogadunk pácienseket. Ez azért is fontos, mert első körben telefonon, rövid, célzott kérdésekkel szűrjük ki az esetlegesen koronavírus-fertőzöttség jeleit mutató érdeklődőket. Arra kérjük őket, hogy szájmaszk viselésével érkezzenek, és azt ne vegyék le a kezelés megkezdéséig. A rendelőbe lépve a recepciós pultnál kötelező a kézfertőtlenítés, ezután a recepciós hölgy érintés nélküli lázmérővel megméri az érkező vendég testhőmérsékletét. Ezután egy írásos kérdőívet is kitöltetünk a páciens aktuális egészségi állapotáról. A várótermünkben lehetőség szerint egyszerre csak egy vendég tartózkodik, meg is kérjük pácienseinket előzetesen, hogy kísérő nélkül érkezzenek. Közvetlenül a fogászati vizsgálat illetve kezelés előtt fertőtlenítő hiperolos oldattal kell öblögetniük. A fogászati kezelést az egészségügyi személyzet megfelelő védőfelszerelésben (FFP2-es maszk, arcpajzs, védőszemüveg) végzi el. A fogászatban nagy fejtörést jelentett a vírus megjelenésekor a rendelő levegőjének fertőtlenítése, ami különösen a vízhűtéssel járó kezelések során képződő vízpermet (aeroszol) miatt kiemelt jelentőségű.

fogorvos 02

– Miként oldják meg ezt a problémát?

– Három módszerrel: a rendelő levegőjét folyamatosan fertőtlenítjük ionizáló szűrővel is ellátott berendezéssel, amely megöli a vírusokat és baktériumokat. A képződő aeroszolt közvetlenül a páciens arca fölé helyezett elszívó berendezéssel 99 százalékban képesek vagyunk begyűjteni, így az nem is jut a rendelő levegőjébe. A legtöbb kezeléshez gumilepedős, úgynevezett kofferdam izolálással lényegében lezárjuk a páciens szájüregét, elválasztjuk a kezelt fog felszínétől, így szintén nem juthat a páciens torkából fertőző ágens a levegőbe. Természetesen mindig kiemelt figyelmet fordítunk a rendelő és eszközeink felületeinek higiéniájára, most azonban lehetőség szerint még több időt hagyunk ki két páciens között, hogy ezeket a feladatokat még tökéletesebben elláthassuk.

fogorvos 04

– Miért fontos, hogy rendszeresen járjanak szűrésekre és milyen gyakran érdemes megnézetni fogainkat?

– Ennyi biztonsági előírás és intézkedés mellett valamint az aktuális koronavírusos esetek alacsony számát figyelembe véve már nem lehet kifogás a vírustól való félelem arra, hogy ne menjünk el ellenőrzésre a fogorvoshoz. Sokkal nagyobb ugyanis a kockázata annak, hogy valakit olyan fogfájás ér, amit rövid időn, pár napon belül nem lehet kezelni még magánrendelőben sem, mert nehezen kap a páciens időpontot. Jelenleg mindenhol a korábbihoz képest kevesebb vendéget fogadnak. Visszatérve a kérdésre: a rendszeres ellenőrzéssel nem csak a szuvas fogak, de az ínygyulladást okozó fogkő, a fogak kilazulását okozó fogágybetegség és egyéb szájnyálkahártya betegségek is időben kiszűrhetők. A hiányos fogazat az ételek megrágását hátráltatja, és ezzel az emésztést károsítja. A szuvasodás okozta fogbetegségek, valamint az ínygyulladás pedig gócként akár más szervek egészségét is veszélyeztetik. Egy konzultáció során tudom felmérni, hogy páciensemnek éves, féléves vagy még gyakoribb időpontot javasoljak a fogászati ellenőrzésre attól függően, mennyire tűnik fogkő-képződésre vagy fogszuvasodásra hajlamosnak.

fogorvos 01

– Miben nyújt segítséget a modern technológia?

– A jelenlegi, megváltozott körülmények között még fontosabb, hogy pontos diagnózissal tudjuk elkezdeni a fogászati kezeléseket, így biztosítva azt, hogy azokat a lehető legrövidebb idő alatt, a legkevesebb időponttal és biztos végeredménnyel tudjuk elvégezni. Ennek egyik záloga a digitális, 3D-ben elemezhető CT felvétel készítése, amelyet nem csupán implantátumok tervezésekor ajánlok, de akár már egy gyökérkezelésnél is, hiszen így már előzetesen felmérhető a gyökércsatornák száma és elhelyezkedése, lerövidítve ezzel a kezelés idejét. Igyekeztünk megtalálni a módját, hogy a fogtechnikai labor felé is minél kisebb kockázatot jelentsen a vírusjárvány. A fogtechnikára a páciensek fogazatáról vett lenyomatokat küldünk, melyeket alaposan fertőtlenítünk ugyan, ennek ellenére kijelenthetjük, hogy ez továbbra is a keresztfertőzésnek egy potenciális útja. Hogy erre is legyen megoldás, beruháztunk egy digitális lenyomatvételre alkalmas orálszkennerbe, amely a legtöbb, hagyományos lenyomatvételt feleslegessé teszi, így egyszerűen, számítógépen tudjuk elküldeni a lenyomatot a fogtechnikai labornak. Emellett természetesen a páciensünknek is sokkal kényelmesebb és gyorsabb a lenyomatvételi művelet. Főleg azok örülhetnek ennek a megoldásnak, akik hányingerrel küszködnek a hagyományos fogászati lenyomatvétel során.

 

Nyomtatás