Jó gyakorlatokkal a pazarlás ellen

| Gourmet Riporter | Reflektor

Ha nem változtatunk életmódunkon, 2030-ra az élelmiszer tehető majd felelőssé a legnagyobb arányú károsanyag-kibocsátásért. Napjainkban ugyanis évi 931 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik a háztartásokban, a kereskedőknél és egyéb élelmiszeripari folyamatok során. Az üvegházhatású gázok nyolc százalékának kialakulását a szemétben landoló ételek okozzák.

 

Az élelmiszeripar felelős a világ károsanyag-kibocsátásának mintegy negyedéért, az élelmiszer-pazarlásból származó kibocsátás pedig magasabb, mint bármelyik országban (kivéve az Egyesült Államokat és Kínát). Az ENSZ előrejelzése szerint a következő harminc évben a Föld lakossága a jelenlegi 7,7 milliárdról 9,7 milliárd főre nő, ez pedig egyre nagyobb nyomást jelent bolygónk véges erőforrásaira.

tesco 01

A Tesco elkötelezetten küzd a termőföldtől az asztalig vezető út során keletkező élelmiszer-pazarlás ellen, ezért 2017-ben a közép-európai kiskereskedelmi vállalatok közül elsőként adta ki jelentését a működése során keletkező élelmiszer-felesleg mennyiségéről – közölte a vállalat. Az áruházlánc Magyarországon azóta 68 százalékkal csökkentette élelmiszer-hulladékát, ezáltal pedig közel 90 ezer tonnával járult hozzá a károsanyag-kibocsátás mérsékléséhez.

tesco 02

Az eredményben nagy szerepe van a frissáru-készletezési és -előrejelzési rendszer fejlesztésének, a termékválaszték racionalizálásának, valamint egyéb jó gyakorlatoknak, köztük a lejárathoz közeli termékek árcsökkentésének. – Az éghajlatváltozás és a koronavírus-járvány együttes hatása még égetőbbé teszi az élelmiszer-pazarlás elleni fellépést. A 2016/17-es pénzügyi év óta mintegy 28 ezer tonna élelmiszert mentettünk meg a kidobástól az élelmiszer-felesleg visszaszorítása, valamint adományozása terén végzett, évek óta tartó munkánkkal – mondta Pálinkás Zsolt, a Tesco-Global Zrt. vezérigazgatója.

tesco 03

Hozzátette: a Tesco áruházainak több mint 90 százaléka ajánlja fel naponta a megmaradt élelmiszert a rászorulóknak. Így az emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerfelesleg 83 százalékát fordíthatták jótékony célra, ezzel is közelebb kerülve célkitűzésükhöz, miszerint a Tescónál „egyetlen falat fogyasztható élelmiszer sem veszhet kárba”.

tesco 06

A Tesco tevékenysége túlmutat saját működésén, állítják a cégnél, ezért az áruházlánc minden élelmiszeripari és kereskedelmi vállalatot arra bíztat, hogy példáját követve kezdje el mérni és publikálni az élelmiszer-hulladék csökkentésével kapcsolatos saját adatait, hogy célzott lépéseket tehessen a pazarlás visszaszorítására. – A probléma túlságosan nagy horderejű ahhoz, hogy egyetlen vállalat képes legyen megoldani azt. Ezért is igyekszünk éves élelmiszerhulladék-jelentéseinkkel nagyobb átláthatóságot teremteni az iparágban. Örömmel tölt el bennünket, hogy tíz közép-európai beszállítónk – köztük a magyar Master Good Kft. – csatlakozik hozzánk, és idén szeptemberben nyilvánosságra hozza adatait. Közös érdekünk, hogy ezzel vásárlóinkat is ösztönözzük az élelmiszer-pazarlás mérséklésére – hangsúlyozta Pálinkás Zsolt.

tesco 04

A Tesco Magyarországon a 2020/21-es pénzügyi évben 739.641 tonna élelmiszert értékesített, amelyből majdnem tízezer tonna (el nem adott) élelmiszer-felesleg keletkezett. Ebbe beletartoznak az emberi és állati fogyasztásra átadott, valamint az adományozásra nem megfelelő élelmiszerek is. A megsemmisítésre kerülő élelmiszerek egy részét a Tesco biogáz üzemeknek adja át, így a hulladék egy jelentős része szintén hasznosul. A 2020/21-es pénzügyi évben 1822 tonna hulladék élelmiszerből vált így megújuló energia.

 

Fotó: Tesco, Pixabay

Címkefelhő