A kontaktgrillen a húsok tökéletesen megőrzik ízüket

A kellemes idő beköszöntével és a hosszabb nappaloknak köszönhetően egyre többen kapnak kedvet az otthoni grillezéshez. A sütögetés mellett szól az is, hogy az új koronavírus-járvány miatt most még többet vannak együtt a családok. Örök kérdés, hogy faszenes vagy elektromos grillt használjunk? Íme, néhány érv és tipp az elektromos mellett.

 

A faszenes grilleknél sokaknak kihívást jelent elérni a sütéshez szükséges ideális hőfokot. A faszenes eszközön a gyakorlatlan grillező a húst gyakran nem süti át rendesen vagy megégeti, miközben a közepe nyers marad. A rács takarítása is sokszor több ideig tart, mint maga a grillezés, vélik az elektromos készülékek hívei. Ezért érdemes elektromos kontaktgrillt választani, teszik hozzá, amelyen zsiradék nélkül készíthetők el a finomságok.

– Ezeknél az elektromos készülékeknél a harmadik generációs, tapadásmentes felületnek köszönhetően nincs szükség olajra a sütéshez, ráadásul az automatikus hőmérséklet-szabályozó megakadályozza a hússzeletek odaégetését – hangsúlyozta Lucza András, a Sencor termékmenedzsere. Hozzátette: a kontaktgrilleknél a húsok és zöldségek tökéletesen megőrzik ízüket és a bennük lévő tápanyagokat.

sencor grillsuto 01

A grill lapok megfelelő beállításával pedig különféle vastagságú ételek, így például steakek vagy kukoricák is egyszerűen grillezhetők. Egyes készülékeknél a vastagságmérő szenzornak köszönhetően digitális kijelzőn nyomon követhető a grillezés készültégi szintje, így teljes mértékben az elvárásoknak megfelelő steak, vagy húspogácsa süthető velük. 

Egy jóféle pác csodát tehet az alapanyaggal, legyen szó zöldségről, halról vagy húsról. A páclé elzárja a levegőtől, vagyis a káros oxidációtól a hússzeleteket, így azok tovább maradnak frissek. A megfelelő eredmény érdekében érdemes házi készítésű páccal dolgozni. Az ideális húspác alapját mindig valamilyen olaj, vagy zsiradék adja, amiben jól oldódnak az aromaanyagok, ezért a húsok jobban át tudják venni a fűszerek ízét.

sencor grillsuto 02

A legnépszerűbb ízesítő a fokhagyma, a rozmaring és a kakukkfű, de bármilyen szárított és frissen aprított zöldfűszer használata jó lehet. A húspácban érdemes használni valamilyen savas alapanyagot is – például citromlevet, vagy borecetet, mert ennek köszönhetően a húsok rostjai fellazulnak, és sütés közben porhanyóssá, omlóssá, szaftossá válnak. – A sütés előtt érdemes bizonyos ideig pihentetni a húsokat a pácban. Az ehhez szükséges idő eltérő lehet, szárnyasoknak 1-12 óra, vörös húsoknak 3-24 óra ajánlott, de a halaknál elegendő lehet fél óra pihentetés is – vélekedett Lucza András. 

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend a panini, amit kontaktgrillekkel is el lehet készíteni, mivel egyes készülékeknél cserélhető panini lapok állnak rendelkezésre. A panini alapja a cibatta, egy bagettszerű hosszúkás szendvics, amely tetszés szerint ízesíthető különböző húsokkal, zöldségekkel, szószokkal és sajtokkal. Sütés közben, hő hatására a panini szerkezete megpuhul, külseje ropogós lesz, a benne lévő sajt pedig megolvad. Az elkészült szendvicset érdemes melegen tálalni, hiszen így élvezhetők ki legjobban az ízek.

sencor grillsuto 04

A grillezés legizgalmasabb része természetesen a kísérletezés, amire a kontaktgrillnek köszönhetően nemcsak a melegebb évszakokban, hanem egész évben lehetősége nyílik a sült húsok és pirult zöldségek kedvelőinek. A kontaktgrillek tisztítása ráadásul minden esetben gyerekjáték, gyakran elég egy papírtörlő, de a tökéletes végeredmény érdekében akár mosogatógépben is el lehet mosni a sütőlemezeket, mutatott rá a Sencor termékmenedzsere.

Fotó: Sencor

 

Copyright PuzzleMedia 2017