Skip to main content

Két új Michelin-csillagos étterme van a fővárosnak

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

Pompás hírt kaptak a magyar gasztronómiában dolgozók: az Essência és a Salt éttermeket egyaránt egy Michelin-csillaggal tüntették ki. A plate, azaz ajánlott kategória hat új étteremmel bővült, ami a nehéz helyzetű fővárosi gasztronómia életében hatalmas siker. Ugyanakkor nincs már Bib Gourmand minősítésű étterme a városnak, ahogy a vidéki vendéglátásnak is tovább kell várni az első elismerésre. 

 

Az elmúlt másfél év rendkívül nehéz volt a vendéglátóipar számára szerte a világon. Sokat gondolunk azokra, akikre hatással volt a koronavírus-járvány. – A Michelin Guide többről szól, mint pusztán a legjobb séfek elismeréséről, ezért fontos, hogy a szélesebb közönség elé tárjuk a vendéglátóipar kemény munkáját és elkötelezettségét – értékelt Gwendal Poullennec, a Michelin-kalauz nemzetközi igazgatója (a vele készült interjúnkat ERRE A LINKRE kattintva olvashatja) az új étteremajánló megjelenés kapcsán.

Az új Michelin-kalauzban hét 1 csillagos budapesti étterem található, a Babel, a Borkonyha Winekitchen, a Costes, a Costes Downtown, a Stand, valamint új belépőként az Essência és a Salt. Az Onyx bezárása miatt elveszítette korábban megszerzett csillagjait.

essencia 02

Tiago Sabarigo

Az Essência éttermet Tiago Sabarigo és felesége, Éva vezeti, Tiago portugál származású, felesége, Éva magyar. Az egyszerre stílusos és családias étterem menüje mindkét kultúra önfeledt ünneplését ötvözi – áll a Michelin közleményében. A Salt Budapest Tóth Szilárd séf-tulajdonos ötletéből született. A kalauz szerint okosan felépített és kreatív menü számos technikát alkalmaz. A séf-tulajdonos fenntartható gasztronómia iránti elköteleződésének köszönhetően az étterem „zöld” jelölést is kapott. – Mindkét étterem csodálatos példája Budapest dinamikus éttermi szférájának – vélekedett Gwendal Poullennec. – Nemcsak kiváló fogásokat kínálnak, hanem valami extrát is, miközben tiszteletben tartják a magyar konyha hagyományait – tette hozzá az igazgató.

a salt 01

Tóth Szilárd

Kellemetlen hír ugyanakkor, hogy nincs már Bib Gourmand minősítésű hely a fővárosban (előfordult, hogy négy is akadt), az utolsó mohikán Petrus a tájékoztató szerint idén nem kapta meg a címet. Ami furcsa, hisz előzőleg ötször is kiérdemelte a kitüntető címet, továbbá véleményünk szerint Feke Zoltán séf erejét megfeszítve tartotta a színvonalat. További érdekesség, hogy először jelent meg Budapest önálló egységként a Michelin Guide-ban, egészen idáig ugyanis a magyar (budapesti) éttermek a Main Cities of Europe elnevésű kiadványban kaptak helyet egy magyarországi fejezetben. Mindez azonban jelen pillanatban csupán elvi síkon létezik, mivel a kiadványt idén csak digitálisan jelentette meg a francia cég. A változás egyben azt is jelenti, hogy továbbra is várni kell az első vidéki csillagra vagy egyéb elismerésre, ami a szomszédos országokat tekintve legalábbis furcsa. Igaz, sem Szlovéniában, sem Horvátországban nincs akkora világváros, mint Budapest. 

feke zoli petrus 08p Feke Zoltán

A Michelin-kalauz kritikusai hat új étteremmel egészítették ki az ajánlott helyek (a Michelin jellemzése szerint „jó konyha”) listáját, így már 18 ilyen vendéglátóhelye van a fővárosnak. Mától az Alabárdos, az Arany Kaviár, a Baltazár, a Csalogány 26, a Felix (új), a Fricska, a Hoppá! Bistro (új), a Laurel Budapest, a Mák, a Nobu Budapest, a Pasztell (új), a Rumour (új), a Spago by Wolfgang Puck (új), a St. Andrea, a Stand25 Bisztró (újra), a Textúra, a Tigris és a Zona büszkélkedhet a címmel.

babel 19

– Budapest a különböző stílusú és árkategóriájú éttermek csodálatos választékát kínálja. Néhányat a házon belüli séfek és vendéglátók vezetnek, néhányat olyan szakértők, akik külföldön gyűjtöttek tapasztalatot, majd hazatértek – tért át Gwendal Poullennec a Plate kategóriára. Szerinte ez adja a főváros életerejét, ami azt is jelenti, hogy ígéretes jövő elé néz az éttermi szféra.

a salt 07

Mivel a budapesti kalauz ezúttal csak digitális formában jelent meg, a kritikusoknak több idejük volt dolgozni rajta, ami létfontosságúnak bizonyult a jelenlegi kihívások mellett. Ennek ellenére a Michelin Guide szakértői ugyanazokat a módszereket alkalmazták és értékeket keresték, mint a korábbi években – nem történt könnyítés, amely csorbítaná a Michelin-kalauz tekintélyét.

 

Címkefelhő