Skip to main content

Egyáltalán nem mindegy, milyen vízzel főzünk kávét

| Sárréti Anita | Kávéház

A csészében található kávé átlagosan 98 százalékban vizet tartalmaz, csupán a fennmaradó része a kávéból kioldódó csoda, amitől kávé lesz a kávé. Az arányokból látható, hogy a 98 százaléknyi víz sokat tud rontani a fennmaradó hányad minőségén. Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávés szakemberei elárulják, milyen vizet érdemes használni kedvenc reggeli italunk elkészítéséhez.

 

Bármilyen jó kávét is szerzünk be otthonra, nem lesz jó a lefőzött fekete minősége, ha nem megfelelő vízzel készül az ital. De mitől lesz megfelelő? A kérdésre Lonkai Márton barista, a Steamhouse megalapítója leegyszerűsítve azt feleli, az alacsony ásványianyag tartalomtól. „Amit egy ásványvízben keresünk – sok oldott ásványi anyag, amelyek a testünk működéséhez szükségesek, ilyen a kalcium, magnézium, karbonátok – azok rontják el a kávé élményét. Minél magasabb a víz ásványianyag tartalma, annál erősebb, jellegzetesebb íze lesz a víznek, ami befolyásolja a kávé ízét is, ráadásul egy telített oldatba sokkal kevésbé tud bármi kioldódni a kávéból” – fejtette ki a Steamhouse kávékapszuláinak egyik megálmodója.

Megemlítette ugyanakkor, hogy a szűretlen csapvíz a legrosszabb választás a kávénkhoz, abban ugyanis sok egyéb anyag is található, amitől csapvíz lesz (például fertőtlenítéshez használt anyagok, a csőhálózatból kioldott anyagok). „Ráadásul a kemény (magas ásványianyag-tartalmú) víz elősegíti a vízkő képződését, így nem csak a kávéból nem lehet kihozni a maximumot, de az eszközök is hamarabb tönkremennek, több karbantartást igényelnek” – tette hozzá Juhász Bálint, a Steamhouse másik baristája.

víz kavé 03

Juhász Bálin és Lonkai Márton (b-j)

Joggal merül fel a kávékedvelő olvasóban, hogy milyen vizet használjon presszója, lattéja elkészítéséhez. A megoldás a tisztított (szűrt) víz. A legegyszerűbb, és otthoni használatra a szakemberek által is leginkább javasolt megoldás, ha beszerzünk egy vízszűrő kancsót. Ezzel az eszközökkel meglepő változást lehet elérni a kávé ízében. (Továbbá a teáéban, a levesében, és még sorolhatnánk).

Szintén nem elhanyagolható, hogy létezik olyan szűrőpatron, ami az ólomszennyeződést is eltávolítja a csapvízből, így (főleg a régebbi építésű házban élőknek) javasolt ívóvízként is szűrt vizet használni. Ráadásul minden vízszűrési módszer közül ez a legolcsóbb és legegyszerűbb, a kancsó az első szűrőpatronokkal már néhány karton ásványvíz árából megvásárolható, és nincs szükség a műanyag palackokra sem, részletezte Lonkai Márton.

víz kavé 02

„Ahogy a kávéban, úgy a vízkezelésben is egészen nagy magasságokig el lehet jutni, hiszen egy RO (fordított ozmózis eljárással működő) berendezés is teljesen más vizet készít, mint a szűrőkancsó, igaz a beruházás is más lesz. A profi kávés versenyzők maguknak keverik a vizet, egyszerűen desztillált vizet visszasóznak keserűsóval, kalciummal és magnéziummal a kívánt (kóstolással kitapasztalt) mértékben” – mesélte érdekességként Juhász Bálint.

Összefoglalva tehát azért érdemes odafigyelni a jó víz használatára, mert jobb lesz a kávé íze; a csapvízből kiszűr minden, nem a kávéba való elemet; nem vízkövesednek az eszközeink, nem lesznek pöttyösek a poharaink; és nem kell többé ásványvizet cipelnünk és a műanyag palackokkal küzdenünk.

 

Címkefelhő