Skip to main content

Kóstoljuk meg a Balatont!

| Gourmet Riporter | Fitt és fenntartható

Különleges gasztronómiai eseménysorozatot rendeznek augusztus 19-től a Balatonon: BALATORIUM Ökológiai x Kulturális Hét a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa és a PAD Alapítvány kezdeményezésében valósul meg, amelyhez neves vendéglátóhelyek csatlakoztak. Iszapos lángost, algás jégkását és sulyom desszertet kóstolhatnak meg mindazok, akikben van elég kurázsi, egyben szívükön viselik a Balaton ökoszisztémáját.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa és a PAD Alapítvány a Szabadon Balaton csapatával együttműködve olyan különleges étel- és italkóstolókkal készül, amelyek szemléltetik a balatoni régió ökológiai kihívásait és még finomak is. A menüt augusztus 19-én egész nap kóstolhatják az érdeklődők, több mint kilenc helyen a Balaton mellett.

A kezdeményezésben részt vesz a balatonszemesi Kistücsök étterem, a balatonakarattyai The Rusty Coffee Box kávézó, a vászolyi Zománc Bisztrócska, Kánya Zoli Halsütője Balatonszepezdről, a Kaktusz Büfé Csopakról, a balatonalmádi Constans Random Café, a balatonmáriafürdői Lángos World, az Örvényes Beach büfé és a salföldi Bánya Kert is.

A vendéglátóhelyeken ökológiai folyamatokat és kihívásokat szemléltető balatoni ételeket és italokat kóstolhatunk, és lesznek a menükben sokak számára ismeretlen, de a térségben termő alapanyagok is. Így megízlelhetjük majd sulyom shotot és abált sulyom desszertet; hínáros és egyéb vízinövényes, iszapos lángost és kekszet; emberek számára készített bojli falatokat; algás Balaton italt, kávét vagy jégkását; de még fáslegelő ital is kapható lesz. A felhasznált alapanyagok természetesen minden esetben megfelelően előkészített és feldolgozott, emberi fogyasztásra alkalmas formában kerülnek a tányérokra, poharakba.

kóstoldmegabalatont 04

A fogások mellé beszélgetés is jár, hiszen a vendéglátóhelyek egy részében a BALATORIUM projekt munkatársai a tó problémáira, az ökológiai egyensúly fontosságára hívják fel a figyelmet kóstolás közben. Az ételek és italok által fókuszba kerülnek a Balaton mikroszkopikus algái, a horgászat során a tóba jutó tápanyagok, a vízinövények, amelyeket strandolás során észre sem veszünk, vagy éppen zavarnak minket. Ahogy egy-egy étel ízének kialakításában fontos szerepük lehet, úgy a víz tisztaságának vagy a halak szaporodásának fenntartásában is kulcsszerepet játszanak ezek az alig ismert élőlények és folyamatok.

kóstoldmegabalatont 01

A BALATORIUM projekt csapata a többek között a menüvel szeretne rámutatni, hogy meg kell óvnunk a Balaton szépségét, a környék élhetőségét fenntartó természetes rendszert. Szemléletváltásra van szükség, hogy a tavat ne csak használjuk, hanem együtt éljünk vele. A kóstolással minden érdeklődő új oldalát ismerheti meg a Balaton élővilágának, és talán jobban is vigyáz majd rá.

kóstoldmegabalatont 03

Augusztus 25-én a Balaton Limnológiai Kutatóintézetben és a Magyar Képzőművészeti Egyetem tihanyi művésztelepén tartanak nyílt napot. Augusztus 26-án és 27-én az örvényesi szabadstrandon workshopok, előadások és művészeti aktivitások hívják majd fel a figyelmet a Balaton sérülékeny ökoszisztémájára.

 

Címkefelhő