Skip to main content

Együk meg a szivárványt!

| Hofer Bernadett | Fitt és fenntartható

Itt a tavasz, újra friss, hazai zöldségek közül válogathatunk, érdemes ilyenkor áttekinteni, mit tehetünk azért, hogy kiegyensúlyozottan és változatosan étkezzen a család. Báder Gabriella, biomérnök, táplálkozási tanácsadó azt javasolja: törekedjünk rá, hogy olyan élelmiszert vásároljunk, ami a lehető legtöbb mikrotápanyagot, vagyis ásványi és színanyagot, vitamint, nyomelemet, rostot tartalmazza. 

 

Báder Gabriella, biomérnök, kétgyermekes édesanya három fő pontban foglalta össze az egészségtudatos étkezés alapszabályait. Törekedjünk rá, hogy olyan élelmiszert vegyünk, ami a lehető legtöbb mikrotápanyagot (ásványi anyagot, vitamint, nyomelemet, rostot és színanyagot) tartalmazza. A mikrotápanyagok nem egyenlők a bevitt ételek kalóriamennyiségével, viszont ezekre van szükségünk a sejtszintű fejlődéshez.

Először is ételválasztásainknál nézzük meg, hogy egy péksütemény vagy az édesburgonya tartalmaz-e több cinket, magnéziumot, színanyagokat és rostokat. A boltokban található élelmiszerek 70 százaléka (többszörösen) feldolgozott és finomított termék; ha tehetjük, vásároljunk ezek helyett inkább a feldolgozatlan, finomítatlan, természetből származó alapanyagokat. A zöldségeket és gyümölcsöket kiegészítve gabonafélékkel, álgabonafélékkel (hajdina, rizs, quinoa), hüvelyesekkel, húsokkal, halakkal, tojással és belsőségekkel, amivel már egy jó alapcsomagot tudunk letenni az otthoni asztalra.

Báder Gabriella

Másodszor fő a (színek, alapanyagok) változatosság(a), vagyis „együk meg a szivárványt!” A lakosság zöldségfogyasztási szokásai túlnyomó részt kimerülnek a paprika, paradicsom, uborka háromszögében. Pedig ezeken túl is van élet, de még milyen! Hozzuk be az étrendünkbe a karfiolt és más káposztaféléket, a tökféléket, keresztesvirágúakat, salátákat! Egy idő után még egészségtudatosként is hajlamosak lehetünk beleragadni öt-hat alapanyagba, de választhatjuk például a rizs helyett a hajdinát, a kölest, vagy sült, színes gyökérzöldségeket is. Néha megéri a hagyományos választásokon túllépni, kinyitni a látókörünket, új recepteket keresni.

Harmadszor pedig legyen tartsuk meg a kiegyensúlyozott tányér elvét, ami segít a makrotápanyagok (szénhidrát, zsír, fehérje) megfelelő elosztásában. A kiegyensúlyozott tányér elve a gyakorlatban úgy néz ki, hogy főétkezésnél a tányérunk legalább fele tartalmaz rostdús zöldségeket, például friss salátát (akár valamelyik MyFarm kertből), párolt brokkolit, vagy valamilyen fermentált zöldséget, savanyú káposztát, kovászos uborkát, esetleg olajbogyót.

A tányérunk negyedén legyen jó minőségű, kevéssé feldolgozott szénhidrátforrás, sült édesburgonya, sütőtök, vagy majonézes krumplisaláta, főtt hajdina. A maradék egynegyednyi helyre valamilyen zsír- és egyben fehérjeforrást helyezzünk.

Vegyünk egy konkrét példát: egy szelet sült hal, főtt hajdinával, friss salátával, paradicsommal, retekkel, olajbogyóval – ez egy kiegyensúlyozott tányér, mert megfelelő mennyiségben és mértékben van rajta zsír, fehérje és rost. A legtöbb embernek az okozza a legnagyobb fejtörést, hogyan vezessen be új étkezési szokásokat. Az ritkán szokott működni, hogy az egyik napról a másikra mindent megváltoztatunk, Báder Gabriella is azt javasolja, változtassunk inkább lépésről lépésre, új, „kis szokások” bevezetésével.friss zöldség 02Előbb reformáljuk meg a reggelit, aztán a következő étkezésre hozzunk be minél több zöldséget. Később nyúljunk hozzá a főétkezésnél a szénhidrátforráshoz, hogy ne mindig tészta vagy burgonya legyen az asztalunkon. Ahogy beépítjük az új szokásokat, egy idő után az válik természetessé, mert az életmódváltás azt is magával hozza, hogy rájövünk: tényleg ezek az ételek töltenek fel, ettől lesz több energiánk, jobb az emésztésünk, optimalizált a testsúlyunk és nyugodtabb az alvásunk.

Báder Gabriella szerint, ha a sejtjeinket a szükséges mikro- és makrotápanyagokkal jóllakatjuk, annak a hasznát a hétköznapi életben is megérezzük. Jobban fogunk koncentrálni a munkánkban, este marad még energiánk a gyerekünkkel játszani, és pihentetőbben is alszunk, sorolt személyes példákat. Rámutatott: az étkezési szokásokat és a hétköznapi teljesítményt az ember agya nem feltétlenül köti össze, pedig nagyon is van összefüggés közöttük. Az étkezésünkből alapvetően következik ugyanis, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. Ehhez nyúthat segítséget a MyFarm csapata, amely egészségtudatos fogyasztóknak szállít vegyszermentes zöldségkosarakat országszerte több helyszínen.

 

Fotó: MyFarm

 

Címkefelhő