Skip to main content

Új étteremkereső segíthet a diétázóknak

| Gourmet Riporter | Fitt és fenntartható

Gluténmentes hamburger Budapesten? Egy szelet tejmentes sütemény Dublinban? Vegetáriánus menü Los Angelesben? Magyar fejlesztésű online keresőszolgáltatás könnyítheti meg mostantól az ételérzékenyek, allergiások és diétát követők életét. A rendszerben hatféle diétára lehet szűrni és keresni.A világon százmilliók kényszerülnek valamilyen speciális diétát követni emésztőrendszeri megbetegedéseik, érzékenységeik, allergiáik és egészségi állapotuk miatt. Közel félmilliárd ember gluténérzékeny. A Föld népességének kétharmada, csaknem 5 milliárd ember nem képes megemészteni a tejcukrot – vagyis laktózérzékeny. Világszerte 422 millió cukorbeteg ember él⃰. 

freezon 05

Az ételintoleranciával, allergiával élőknek vagy az egyszerűen csak valamilyen elhatározásból diétázóknak, „mentesen” táplálkozóknak nem könnyű a diétájukat tartani, ha el szeretnének menni ebédelni, meghívást kapnak egy szülinapi partira. Az éttermekben a „mentes” kínálat sokszor csupán salátákra korlátozódik.

freezon 03

Ezeknek az embereknek segíthet egy magyar fejlesztésű szolgáltatás, a Freezon. A programot egy szegedi házaspár, Rózsáné Illés Réka és Rózsa Dániel fejlesztette saját ötletük alapján. A fejlesztők szeretnék megkönnyíteni az ételérzékenységgel, allergiával élő emberek mindennapjait és hozzájárulni ahhoz, hogy diétájukat akkor is megfelelően tartani tudják, amikor étteremben vacsoráznak, pékségben vásárolnak reggelit. 

freezon 01 kicsifreezon 02 kicsiA Freezon (freezon.app/hu) egy könnyen elérhető, nyilvános megoldást kínál a mentes helykeresés problémájára. Közel 3000 helyet tartalmaz az adatbázis, ami dinamikusan változik és mindig naprakész a felhasználóknak és ellenőrzéseknek köszönhetően. 

Az ingyenesen elérhető Freezon regisztrált felhasználói értékelhetik és véleményezhetik a helyeket, módosítási javaslatokat küldhetnek be, ha hibát találnak a hely adataiban és új vendéglátóegységeket is beküldhetnek. A felület felhasználó- és a mai igényekhez igazodva mobilbarát. 

A Freezonban többféle mentességre és étrendre is lehet szűrni. Ezek a gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes, paleo és vegetáriánus opciók. Európában, Amerikában, sőt még Ausztráliában is, s a lista folyamatosan bővül.

⃰ Adatok: Freezon

Fotó: Freezon

 

Címkefelhő