Skip to main content

Sajtkészítés alpaka sétáltatással

| Sárréti Anita | Fitt és fenntartható

A korábban csupán saját kedvtelésre, önellátásra épült a kosdi RoBirtok, ám a Naszály-hegy lábánál található tanya ma már egy családias állatfarm, ahol őshonos állatok mellett még dámszarvast is simogathatunk. A gyerekek kézműves foglalkozáson vehetnek részt, és hétvégén még finom ebédet is kaphatunk. Igazi családi program a birtok meglátogatása, amit egybefűzhetünk egy délutáni váci belvárosi sétával is.

 

A Kosd község határában található RoBirtokot a faluban elhelyezett táblák segítségével könnyen megtalálhatjuk, amely a honlapon történő online bejelentkezéssel, időpontfoglalással látogatható. Már a bejáratnál csupa gyerekbarát dologra bukkanhatunk. A legkisebbeket a pénztár előtt animátor várja, így ők is részt vehetnek a belépőjegy és a „tallérok” beszerzésében. A kasszánál vehetjük meg ugyanis a belépőn túl (nagycsaládos és egyszülős jegyek egyaránt vannak!) a tallérokat, a birtok fizetőeszközét. A tallérokért ebédelhetünk: választhatunk frissen készült, házias egytálétel vagy gazdag leves és/vagy kemencében frissen sült sütemények között, de a tallérokkal fizethetnek a gyerekek a kézműves programokért is. robirtok 04

Aki nyitásra érkezik, bekapcsolódhat az állatok kifutóinak takarításába, de délelőtt 10-kor a tehénfejésre már népes csapat szokott összegyűlni. Kipróbálható a kézi fejés, majd fejőgéppel is megfejik a teheneket. Sokan náluk kóstolnak először friss habos tejet, és rácsodálkoznak, hogy milyen finom, mennyivel más íze van, mint a bolti tejnek.

robirtok 01

Az egésznapos „Állati program” során fél óránként más-más állat karámjába lehet bemenni, simogatni, etetni. A családok bekapcsolódhatnak a malacok, dámszarvasok táplálásába, simogathatnak nyuszikat, bárányokat, sőt még ormányos medvéket is. A lovaglás ugyancsak sok gyereket vonz, de a nap fénypontja mégis az alpaka és a dámszarvas sétáltatás, amelyet kevesen hagynának ki. Sőt, vannak olyan családok, akik kifejezetten Sérót, az alpakát szeretnék meglátogatni.

robirtok 03

A birtok március 14-én nyitja meg kapuját a látogatók előtt, és minden hétvégén más-más programmal várja a családokat: lesz tavaszi ajtóakasztó készítés, virágültetés, Naszály-túra, birkanyírás, gipszfestés, sajtkészítés. Az árnyékos, erdei környezetben játszótér is van, de gyerekek nagy kedvence a szalmaugráló, bár délutánra néhány apuka is bóbiskol már benne. A RoBirtok programkínálatát böngészve úgy érezhetjük, itt akár több napot is el lehetne tölteni, mire mindent alaposan végigjárunk, és kipróbálunk.

robirtok 05

Szerencsére szállást is igénybe tudunk venni, a terület középpontjában álló, teljesen felszerel, színvonalas 4 ágyas vendégházban, amely több meglepetést is tartogat az itt megszálló vendégek számára. Egyebek között a ház lakói jelképesen örökbe fogadhatnak egy állatot, amelyet aztán a vendégház padlójába épített üvegablakon keresztül folyamatosan megfigyelhetnek, sőt ha ez nem lenne elég, akkor esténként akár dézsafürdőt is vehetnek. Igazi családi program a birtok meglátogatása, amit a vendégek egybefűzhetnek egy váci belvárosi sétával is, s ha már ott járnak, keressék fel a Mihályi cukrászdát!

 

Címkefelhő