Skip to main content

Hogyan erősíthetjük meg testünket, lelkünket?

| Sárréti Anita | Fitt és fenntartható

A kijárási korlátozások hónapjai, a minimális mozgástérrel nehezített bezártság testi, lelki és mentális egyensúlyunk elvesztését hozhatja magával. Ezért különösen fontos, hogy megerősítsük immunrendszerünket. Mudra Ágnes, többszörös magyar és német bajnok, világbajnoki ezüstérmes bodyfitness versenyző azt tanácsolja: töltsük fel a szervezetünket vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és tegyük rendbe a pszichénket is.


– Mit tegyünk, hogy visszatérjünk önmagunkhoz, frissebbek, energikusabbak legyünk?

– Tavasszal nagyon fontos a napfény és friss levegő. Ebben a helyzetben pedig még inkább indokoltabbá válik. Engedélyezett az egészségügyi séta, használjuk ki a levegőn tartózkodás minden percét! Ez nemcsak fizikailag, de lelkileg is feltölt. A sport remek feszültséglevezető, keretet is adhat a mindennapoknak, és az alakunkat is megőrizhetjük a mozgással. Alakítsunk ki egy napi rutint, aminek az is része, hogy nem pizsamában tartózkodunk a lakásban egész nap, hanem felöltözünk. Alkalmazzunk stresszoldó technikákat, olvassunk sokat, akár önfejlesztő könyveket. Érezzük jól magunkat a lakásunkban, most van időnk rendet teremteni. Tartsunk sorozatmaratont, játsszunk együtt társasjátékot, videójátékot, mindegy mit, lényeges, hogy ne vesszünk rajta össze. Ragaszkodjunk a saját kis énidőnkhöz, ilyenkor felértékelődik. Kerüljünk ki ebből a helyzetből egy magasabb rendű énnel!

Mudra Ági

– Hogyan készítsük fel szervezetünket az életmódváltásra?

– Tavasszal fáradékonyabbnak, enerváltabbnak érezhetjük magunkat, a

mi nagyon sok esetben a legyengült immunrendszerre, a kiürült vitaminraktárra utal. Ilyenkor le kell győznünk önmagunkat, meg kell erősíteni szervezetünket, főleg ebben az időszakban. Kiemelten fontos például a D-vitamin. Vitaminpótlásnál kifejezetten figyelnünk kell arra, hogy nem minden vitamin oldódik vízben, vannak zsírban oldódók, így különösen fontos a minőségi zsírbevitel is.

– Mit együnk, igyunk, hogy újult erőre kapjunk?

– Mindenképpen minőségi, kiegyensúlyozott táplálkozásra van szükség, hogy optimális mennyiségben vigyünk be vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Ezek segítik egymás felszívódását, és így tud megfelelően megerősödni a szervezetünk. Az ilyenkor szokásos közhelyek pedig most is igazak: kerüljük a cukrot, a finomított lisztet, az alkoholt, és mondjunk igent a friss zöldségre, gyümölcsre, csirkére, halra és olajos magvakra.

Mudra Ági3

– Szükségünk van méregtelenítésre ebben az időszakban?

– Az elfogyasztott tartósított élelmiszerek által lerakódott méreganyagok, a mozgáshiányos életmód következtében nehezebben távoznak a szervezetünkből. Így amikor már több kedvünk van sportolni, ajánlatos e méreganyagoktól egy tisztítókúra vagy méregtelenítés által megszabadulni. Ilyenkor lúgos folyadékok, vizek, teák, illetve magas rost tartalmú élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök fogyasztása ajánlott. Kerüljük az előbb felsorolt élelmiszerek cukros, zsíros vagy egyéb adalékanyagos „hígítását” az ízfokozás érdekében. Zsírok helyett inkább növényi olajokat használjunk, jó az olíva-, a tökmag- vagy a kenderolaj. Megkönnyíthetjük ezeknek az élelmiszereknek a munkáját, ha elkezdünk sportolni, ami gyorsítja az anyagcserét. Tovább fokozza a hatást, ha olyan sportot választunk, ami nem szabadtéri, hanem beltéri, nagy izzadással járó sport, ezzel gyorsíthatjuk a méreganyagok távozását a szervezetből. Természetesen ilyen edzés esetén mindig ügyeljünk a fokozott folyadékpótlásra, illetve arra, hogy az elfogyasztott folyadékmennyiség nem számít bele a 20 testsúlykilogramm/liter szerinti folyadékbeviteli minimumba. A fent említett méregtelenítésen kívül, a szervezetünk sportolásra adott reakcióként erősíti keringésünket, csontjainkat, immunrendszerünket, illetve a levertség leküzdésében is hatékony segítség lehet, hiszen a sportolás hatására endorfin szabadul fel a szervezetben, ami a jó közérzetért felelős.

Mudra Ági4

– A tavasszal oly divatos 1-2 hetes, kicsit kíméletlenebb, egyoldalúbb méregtelenítő kúrák segítségével fel tudjuk gyorsítani a folyamatokat? Érdemes alkalmazni ezeket?

– Szervezetünk egy nagyon pontosan megtervezett és felépített gépezet. A drasztikus, sokszor egyoldalú hatásokra természetesen reagál, hiszen hiányállapot lép fel, és a szervezet túlélő módba kapcsol. Vagyis a kúrának rögtön lesz eredménye, de nem hosszútávú. Ha a szervezetünket szépen, lassan vezetjük rá egy újfajta táplálkozásra, egy újfajta életmódra, beleérte ebbe a sportot is, lassabb, de sokkal tartósabb eredményt fogunk elérni. Így önmagunkat sem kell kínozni.

– Milyen egyéb praktika, amivel fokozhatjuk a méregtelenítést?

– Akár a zuhanyzást is használhatjuk erre, váltogatva a hideg és a meleg vizet. A meleg víz kitágítja a pórusokat, amelyek a hideg víz hatására összeszűkülnek, így serkentjük a nyirokrendszer működését, és elősegítjük a salakanyagok távozását. Nem mellesleg az immunrendszerünket is eddzük vele.

 

Címkefelhő