Skip to main content

Mámor, álom, csicsíjja

| Gourmet Riporter | Fitt és fenntartható

Izgalmas alapanyagokkal pályáztak a cukrászok a Magyarország Cukormentes Tortája verseny elődöntőjében. A budapesti Zila Kávéházban tartott első bírálaton olyan különlegességek kerültek az édességekbe, mint az édesburgonya, a cékla vagy a napraforgókrém. A döntőbe került kreációk közül június végén kerül ki az idei győztes.

 

A cukrászok az utóbbi hetekben sok kihívással találták szembe magukat a koronavírus-járvány kapcsán, de a kísérletező kedvüket az iparágat ért nehéz körülmények (amelyekről ITT OLVASHAT BŐVEBBEN), sem vetették vissza. Újszerű ízpárosításokkal, különleges technológiák alkalmazásával készítették el pályamunkáikat a Magyarország Cukormentes Tortája verseny elődöntőjére.

2020 cukormentes csapat

A versenyművek megalkotásához a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak a cukrászok. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó torták alapanyagai között ínyencségek, ritkaságok is előfordultak, így tonkabab, csipkebogyóliszt, yuzu (japán citrom), som, édesburgonya, cékla, napraforgókrém alkotott harmonikus ízkombinációt a klasszikus alapanyagokkal, mint az eper, a mandulaliszt vagy éppen a kakaó. Nemcsak az összetevők voltak különlegesek, de az édességek elnevezései is: a torták között kettőt is álomra kereszteltek, de van amelyiket Csicsíjjának nevezték el. 

2020 cukormentes szentivaánéji

A zsűri összetett szempontrendszer alapján, anonim bírálta a tortákat. A fő hangsúly az íz, a küllem és az újszerűség mellett – a verseny jellegéből adódóan a szénhidrát- és kalóriaértékeken volt. Fontos, hogy a kiválasztott torták mindegyike a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, amelyeket bátran fogyaszthatnak diabétesszel élők és az egészséges életmód hívei is.

2020 cukormentes amipisztacia

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a következő torták jutottak be:

Szecsői mámor – Hisztéria cukrászda, Tápiószecső
Ami pisztácia – AMI Süti Kft., Monor
Kicsi mogyoró – Virág cukrászda, Szeged
Csicsíjja – Virág cukrászda, Szeged
Szentivánéji álom – Ludwig & Mentesi Kft., Pilisszentiván
2020 cukormentes kicsimogyoro

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány indította el 2012-ben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével közösen azzal a céllal, hogy a cukrászok egészséges alapanyagokból, új technológiákkal készítsenek tortákat, és eközben az ország figyelmét is felhívják az egészségesebb táplálkozásra.

Fotó: Egy Csepp Figyelem Alapítvány

 

 

Címkefelhő