Skip to main content

Mészáros Pál kadarkája lett az Országház bora

| Gourmet Riporter | Pincesor

Magyarország nemzeti és nemzetközi arculatának évszázadok óta fontos pillére a jó hírű magyar bor. Az Országház Bora pályázat célja kiválasztani azokat a kiemelten jó minőségű borokat, melyek reprezentációs alkalmakkor a magyar Országgyűlést képviselik. Idén is több, nagy nevű borászat részesült a kitüntető címben, az abszolút győztes pedig a Mészáros Borház lett.

 

Az Országház Bora címért a minőségi kritériumoknak megfelelve minden olyan borászat indulhat, amely a magyar bortermelés tradícióit tartja szem előtt, illetve a történelmi magyar borvidéken működik – áll a parlament honlapján. Az Országgyűlés ezzel a gesztussal is meg kívánja erősíteni az Alaptörvény Nemzeti Hitvallásában foglaltakat.

A bormustrán a bortermelők mindazon palackozott minőségi és különleges minőségű borai vehetnek részt, melyek a hazai előírásoknak megfelelnek, és Magyarországon kereskedelmi forgalomba kerültek. A meghirdetett fajtabor és házasítás kategóriák a következők: olaszrizling (száraz), furmint és furmint alapú házasítás (száraz), egyéb fehérbor (száraz) – hárslevelű, juhfark, kéknyelű, ezerjó fajtákból –, rozé, kékfrankos (száraz), bikavér (száraz), cabernet franc (száraz), kadarka (száraz), tokaji aszú.

parlament bora 02


Évről évre több pályázat

2017-ben az első, hagyományteremtő bormustrán 13 történelmi magyar borvidék képviseltette magát, illetve egy nevezés érkezett Arad-hegyaljáról is. A meghirdetett nyolc kategóriában 81 pincészet összesen 147 palackkal pályázott. Az Országház Bora 2018-as megmérettetésen pedig hazánk 17 borvidékének 90 pincészete összesen 160 borral vett részt. Az Országház Bora 2019 megtisztelő cím elnyeréséért folytatott versenyen összesen 19 hazai és 2 határon túli történelmi magyar borvidék 113 borászata 203 tétellel vett részt. Tavaly 18 magyar borvidék 103 borászata 231 tétellel nevezett.

Az Országház Bora kategórianyertes borászatainak fődíja egy Zsolnay pirogránit szobor, amelyet a főrendiházi társalgóban látható szőlőművelés szoborcsoport egyik nőalakjáról mintáztak. A Zsolnay Vilmos műhelyében készült háromalakos kompozíció nem véletlenül került ilyen kiemelt helyre: Steindl Imre, az Országház tervezője ezzel is a magyar borkultúra fontosságára kívánta felhívni a képviselők figyelmét.

 

Az Országgyűlés elnöke ezzel a díjjal kívánja megtisztelni mindazokat a borászokat, akik kitűnő boraikkal elnyerik e jeles elismerést. Az idei bormustrára a meghirdetett kilenc kategóriában 181 palack érkezett 89 pincészettől, 19 történelmi magyar borvidékről. Kövér László házelnök köszöntőjében úgy fogalmazott: a hatodik alkalommal megrendezett országházi bormustrán újra fejet hajtanak a magyar borászok teljesítménye előtt.

A versenyre benevezett tételeket a magyar borászat és borkultúra ismert személyiségeiből álló rangos zsűri értékelte, és rangsorolta a nemzetközi 100 pontos, pozitív bírálati szempontrendszer szerint. A zsűri elnöke ebben az évben is dr. Kállay Miklós professzor emeritus, A verseny zsűrijének alelnöke és szakmai tanácsadója Domián Emese (DipWSET) volt. A zsűri tagjait a Wine and Spirit Education Trust diplomásai (DipWSET) alkották, továbbá borászok, oktatók, borszakírók, borszakértők és sommelier-k. A bizottságokat vezették: Laczkó Gábor (borász), Légli Ottó (borász, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke), dr. Mészáros Gabriella (DipWSET), Nyitrainé dr. Sárdy Diána (a MATE Budai Campusának főigazgatója) és Romsics László (DipWSET).

A bírálóbizottságok tagjai: Borbély Tamás (borász), Ember Sándor (szőlész-borász szakmérnök), dr. Fiáth Attila (DipWSET), dr. Freund Tamás (az MTA elnöke), Frittmann János (borász), Gálné Dignisz Éva (borász), Gincsai Tamás (borász), Hidegkúti Gergely (DipWSET), Kató Csaba (borszakértő), Kiss György (szakoktató), Koch Csaba (borász), dr. Kosárka József (borszakíró), Láng Róbert (borszakértő), Mészáros Péter (borász), Pintér Katalin (borszakértő), Nyúlné dr. Pühra Bea (borász), Sebestyén Csilla (DipWSET), Vállai Béla (sommelier) és Vesztergombi Csaba (borász).

Győztesek 2022-ben:

Classic Kadarka, az Országház bora - Mészáros Pál Borház és Pince

parlament bora 03

Mészáros Péter és Kövér László


Olaszrizling - Zelna Borászat
Furmint - Erzsébet Pince
Egyéb fehér - Dobosi Birtok (bio juhfark)
Rozé - Szentpéteri Borpince
Kékfrankos - Riczu Tamás Borászata
Bikavér - Takler Borbirtok
Kadarka - Mészáros Pál Borház és Pince
Cabernet franc - Maul Zsolt Prémium Winery
Aszú - Juliet Victor

 

Fotó: Parlament, Mészáros Borház

Címkefelhő