Skip to main content

A mennyiség kevés, de a minőségben bíznak a csúcsborászok

| Szlapák-Matusz Krisztina | Pincesor

A Pannon Bormíves Céh a 2023-as évet ismét a Pannon Karácsony Ünnepi Nagykóstolóval búcsúztatta. Ha elég lelkesek voltunk, mind a 33 borászat ünnepi tételeit megízlelhettük, személyesen a borásszal beszélgetve. A rendezvénynek úgy, mint tavaly, idén is a Magyar Testnevelési Sporttudományi Egyetem adott otthont, ahol megismertünk személyes sorsokat, bánatra okot adó, de örömteli eseményeket egyaránt.

 

A céh története 23 évvel ezelőtt kezdődött, amikor 10 nagy tekintélyű családi pincészet megalapította a Pannon Bormíves Céhet, azzal a céllal, hogy a legmagasabb minőségű borok készítésével egy közösségként támogassák a magyar bortermelés és borkultúra felelősségteljes növekedését és fenntarthatóságát.

pbc karácsony 03

Lelkesedésből és borokból nem volt hiány ezen az estén. A borászok egyben minden bizonnyal azonos álláspontot képviseltek: számukra ez az esemény, mikor találkozhatnak az értő és borszerető közönséggel, felér egy ünneppel.

 

A minőséget tudják szavatolni

 

Illés Tamás, a Pannonhalmi főapátság pincészetének marketing- és kereskedelmi vezetője arról beszélt, miközben a Heminát, a burgundi típusú fehérborát kóstoltam, hogy a 2023-as év elég küzdelmes év volt nekik is, a vidék rengeteg esőt kapott. Az utolsó pillanatban érkezett meg az a háromhetes nyári érlelő idő a szüreti időben, ami lehetővé tette, hogy végül egy szép évjáratot tudjanak betakarítani.

pbc karácsony 02

Mint mondta, mennyiségben veszteségeket könyveltek el, de a minőséget tudják szavatolni, és szavai szerint a pincészetnek úgyis mindig ez a prioritás. Az Apátságnak 50 hektár saját ültetvénye van, amin 400 ezer palacknyi bort termelnek egy évben. Nálunk nincs lédig, minden palackba jön ki, nyomatékosította Illés Tamás.

Pozitív hír ebben az évben az is számukra, hogy a Pannonhalmi Főapátság pincészete az első, amely már második alkalommal nyerte el az év pincészete díjat. A nemes „versengést” a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Borakadémia, és a Magyar Szőlő-, és Bortermelők Szövetsége írt ki. Ezt a megtisztelő címet 2023 augusztusa óta használják is – tette hozzá.

Az év vége mindig izgalmakkal teli a borász szakma számára, nem csak az új borok fejlődését illetően, hanem mert ekkor dől el, ki nyeri az Év Bortermelője címet. Idén ötödik alkalommal szerepelt a döntősök között Liptai Zsolt, az apátság borásza, ami önmagában dicsőség.

 

Lisztharmat, vaddisznó, brigádhiány

 

Elsőként, személyes kedvencként, kóstoltam Szeremley László (Első Magyar Borház – Szeremley Birtok Kft., Badacsonytomaj-Badacsony) borásznál a Badacsonyi Olaszrizlinget. Ahogy kortyoltam ezt a fűszeres, aszalványos bort, a 2023-as szüretről kérdeztem. Mint mondta, a badacsonyi borvidéken a mennyiség jóval kevesebb lett a vártnál. Ennek egyik oka volt, hogy tömegesen jelent meg a lisztharmat és a peronoszpóra a borvidéken, ezzel csökkentve a hozamot.

A szüret végén napközben seregélyek, éjszaka pedig a vaddisznók, őzek, szarvasok vitték el a termést. „Még sosem volt ilyen kevés termés ezen a borvidéken” – tette hozzá, kiemelve, hogy „kegyetlen” túlszaporodás van a vadállományban. Ahogy magyarázta, minden évben van olyan ültetvénye, ahol a friss hajtásokat a vadak azonnal leszedik. Sajnos ezeket a területeket el kell adnia, mást nem tud tenni.

pbc karácsony 07

A 2023-as szüret kapcsán kiemelte még: ahogy változik az időjárás, úgy változnak a borok is, és a borok feldolgozása is – értette ez alatt például a mustfeldolgozást. Megjegyezte azt is, nincsenek már kézi szüretre úgynevezett brigádok. Marad a gépi szüret, melynek fő kihívása az, hogyan tudják a leszedett szőlőt minél gyorsabban a pincébe juttatni. „Az a szőlő, amit délután két órakor leszüreteltek, ha három órakor nincs a pincében, akkor felmelegszik. Ha pedig felmelegszik, akkor rengeteg csersav, polifenolok jelentkeznek a mustban, amit a borkészítésnél ki kell kezelni, hogy azok ne legyenek zavarók” – magyarázta.

A borász megemlítette azt is: a szüretelési időpontok is előrejöttek, már augusztusban elkezdtek szüretelni, szeptember közepéig már a felénél is túl voltak, az utolsó szőlőket pedig októberben szedték le a tőről.

 

A nagy minőségé a jövő

 

Visszatérve a balatoni régióhoz Légli Ottót kérdezve is azt rögzítettük, hogy a 2023-as egy nagyon tanulságos év volt. Ő azonban úgy vélte, minimum öt év átlagát kell nézni, amikor értékeljük a termés mennyiségét és minőségét.

pbc karácsony 10

A borász beszélt arról a fájdalmáról, miszerint úgy látja: a magyar bor presztízse, brandje megy lefelé. „Ma már ezt mindenki kimondja” – tette hozzá. Örömként említette, hogy szép termést tudtak betakarítani olaszrizlingből, sauvignon balnc-ból, és nagyon szépek a pezsgő alapborok is. A jövő csakis az egyedi, nagy minőség lehet, hangsúlyozta Légli Ottó.

 

A borász, és az ő „gyermeke”

 

Nem tudtam kihagyni Tiffán Zsolt Villányi Franc borát sem. Örömmel hallgattam a borásztól, hogy számukra az utóbbi harminc év talán legszebb évjárata lesz a 2023-as. „Ez köszönhető szerinte annak, hogy egy kellemes tavaszt követően – mentesen mindenféle fagyoktól – jött egy forró nyár, a vegetációs időszak végén pedig a megfelelő csapadékmennyiséggel, kívánatos cukor-, sav-, illetve cserzőanyag koncentrációval, olyan termést szedhettünk le, amelyet a mai napig csodálunk” – tette hozzá.

pbc karácsony 09

A következő év májusában aztán kiderül, mennyire lett kiemelkedő az évjárat. Tiffán Zsolt mottója, hogy a bor fejlődését egy jó borász úgy kíséri végig, mint pedagógus a rá bízott gyermekeket. A borász elárult egy titkot is: személyes kedvence, amit bármikor élvezni tud, a 2006-os Tiffán Elysium.

 

A forrás, amelyből a király is ivott

A borkóstolás során elengedhetetlen a hidratálás is, amiről ezen az estén a Vis Vitalis ásványvíz gondoskodott. Ördög Melinda irodavezető elmondta, hogy pannonhalmi Szent Márton-hegy közelében fakad a forrás, amelyből a Vis Vitalis származik, míg a bencés palackozó üzem, ahol az ásványvizet gyártják, Ravaszdon van, Pannonhalma szomszédságában. Jelenleg háromféle űrmértékben palackozzák: 0,4 literes, 0,6 literes és 1,2 literes kiszerelésben.

pbc karácsony 11

A „Legendás forrásként” is emlegetik, ugyanis a hagyomány szerint a tatárok elől menekülő IV. Béla király itt állt meg pihenni, és ivott a kút vizéből. A forrás több feljegyzés szerint is gyógyító hatású. „A víz egyik csodája, hogy bármilyen hőmérsékleten is fogyasztjuk, ugyanolyan az élvezeti értéke, és soha nincsen utóíze” – emelte ki az irodavezető.

 

A bor élvezet, élmény, kifinomultság

 

Kíváncsi voltam mi a helyzet Szekszárdon és környékén. Takler András is arról beszélt, hogy 2023-ban elég kevés termést tudtak szüretelni. „Sajnos a mi vidékünkön a peronoszpóra miatt kevesebb lett a termés mennyisége, de szerencsére a minőséggel nem lett baj” - mondta. A borász reményei szerint március-áprilisra már kiderülhet milyen minőségű lett a bor.

pbc karácsony 04

Felelevenítette, hogy az egyik legismertebb nemzetközi borszakíró, James Suckling rendkívül magas, 98 ponttal jutalmazta október végén az egri St. Andrea 2018-as évjáratú AGAPÉ Nagy-Eged-hegy dűlő Egri Bikavér borát. A remek hírhez kapcsolódva Takler András megjegyezte: a Takler vörösborokat 91 és 93 pont közötti pontokkal jutalmazták.

pbc karácsony 05

Ennek kapcsán elmesélte, hogy egyre kevesebb borversenyen indulnak, mert az a tapasztalatuk, hogy általában az erő győz. Azaz, a legtöbb borversenyen a minél tanninosabb, minél barrique-oltabb borok kapják a magasabb pontszámot. „Mi ezzel nem értünk egyet, mert a bor élvezet, élmény, kifinomultság, alkalom és elegancia. Olyan, mint egy jó lemez, amit felteszünk hallgatni, és elvarázsol” – jelentette ki a borász.

 

Új Bock a horizonton

 

Érsek Tamás, a Bock Pince termék managere állt a Bock Pincészet pultjánál. Megragadva az alkalmat, a pincészet jelenéről kérdeztem, amire elmondta: Bock József után fia, Valér is kilépett a reflektorfénybe, immáron két éve. „Saját borsora van a sortimenten belül, és ezeket mutatjuk be a hazai csúcsgasztronómia számára” – magyarázta Érsek Tamás hozzátéve: nagyon pozitív visszajelzéseket kaptak, nagyon jó a borok fogadtatása. Mint megtudtam, Bock Valér borai modernebb stílust képviselnek, a feszesebb, elegánsabb, a mai trendnek jobban megfelelő ízvilággal.

pbc karácsony 06

Borszeretőkkel beszélgetve felvetődött, hogy a kimért vagy folyó borok szempontjából Magyarországon jelentős minőségi és mennyiségi javulásra lenne szükség. A minőségi javulás arra vonatkozhatna, hogy közepes minőségű, de a nagyközönség számára élvezhető borokra lenne szükség a magyar vendéglátásban. Az egyes borvidékek pedig ilyen borokkal láthatnák el a hozzájuk tartozó régiók éttermeit; ahogy például Ausztriában vagy, Olaszországban szokás.

pbc karácsony 08

 

A 2023-as Ünnepi Nagykóstolón kiállító borászok listája:

Árvay Családi PincészetBalla Géza PincészetBock PinceBolyki Pincészet • Bott Frigyes Pincészete • Bussay Pince • Dúzsi Tamás Pincéje • Eszterbauer Borászat • Figula Pincészet • Font Pincészet • Frittmann Borászat • Gál Tibor PincészetGere Attila Pincészete • Gere Tamás és Zsolt Pincészete • Györgykovács Kispincészet • Heimann Családi Birtok • Jásdi Borterasz • Jekl Borászat • Légli Birtok • Pannonhalmi Főapátság • Pendits Szőlőbirtok • Sebestyén Pince • St.Andrea Szőlőbirtok • Szeremley Borház • Szőke Mátyás & Zoltán Pincészet • Takler Borbirtok • Thummerer Pincészet • Tiffán Pincészet • Tokaj Kikelet Pince és Ízműhely • Tóth Ferenc Pincészet • Vesztergombi Pince • Vida Családi Borbirtok • Vylyan Szőlőbirtok

 

Címkefelhő