
Paprika, méz, szalámi, jégkrém – csillageső Albionban
Több mint száz díjjal tüntették ki a magyar vállalkozásokat a világ legnagyobb és legismertebb élelmiszeripari seregszemléjén, a londoni Great Taste Awardson. A magyar cégek sikerének értékét növeli, hogy a Great Taste a legmegbízhatóbb élelmiszer- és italakkreditációs rendszer, a megbecsülés olyan értékű, mint az éttermek esetében a Michelin-csillagos elismerés. Nem véletlenül méreti meg magát több ezer cég évről évre.
A Great Taste (GT) a világ legnagyobb és legmegbízhatóbb étel- és italakkreditációs rendszere. Ha egy vállalkozás benevezi termékét, akkor egy több mint 500 szakértőből álló testület bírálja el azt. A cégek őszinte, egyenes és pártatlan visszajelzést kaphatnak a szakácsokból, élelmiszer-szakírókból és kiskereskedőkből álló grémiumtól. Függetlenül attól, hogy egy termék 1, 2 vagy 3 csillagos elismerést kap, a Great Taste címkével ellátott élelmiszerek nagy tiszteletnek örvendenek világszerte.
A GT támogatja és népszerűsíti az élelmiszer- és italgyártókat, kicsiket és nagyokat egyaránt, megbízható iránytűként tájékoztatva ezzel a vásárlókat az Egyesült Királyságban, illetve a világ több részén. A bírák minden előzetes információ és csomagolás nélkül, vakteszt során, pusztán az íz alapján hozzák meg döntésüket. A GT-n 1994 óta több mint 150 ezer termék esett át ezen a szigorú bírálati folyamaton. A 3 csillagot, vagyis „kiváló” minősítést az termék (illetve gyártó) kaphatja, amely a GT definíciója szerint rendkívül ízletes étel, ital – a termékek körülbelül 2 százaléka részesül évente ebben az elismerésben. Három csillagos értékelés csak a bírák teljes egyetértése esetén születhet.
Két csillagot a „kiemelkedő” termékek kapnak, amelyek a GT meghatározása szerint az ízletesnél is finomabbak – általában a nevezések legfeljebb 10 százaléka éri el ezt a minősítést. Egy csillaggal az „egyszerűen finom” termékeket díjazzák, amelyek még mindig fantasztikus ízű ételek és italok – a beérkezett termékek körülbelül negyede éri el ezt a szintet. A meghatározások fényében mindenképpen elismerésre méltó, hogy az idei megmérettetésen öt 3, negyven 2, és hatvanegy 1 csillagot szereztek a magyar vállalkozások, amelyek között kiemelkedtek az édességgyártók, a mézkészítők, és a száraz húsárut kínálók.
Három csillagot, vagyis a legjobb minősítést érdemelte ki
a Bagoila hidegen préselt tökmagolaja;
a Best of Hungary névre keresztelt ernyőcég által forgalmazott termékek (később e vállalkozásokat BH jelöléssel listázzuk) közül a Bivalyos Tanya Akácméze;
a Nativus Csípős Szarvasszalámija;
valamint a Rubin Paprika két terméke, a Kézzel Válogatott Szegedi Édes Paprika, valamint a Csípős Szegedi Paprika.
A korábbi évekhez hasonlóan a kétcsillagos kategóriában is szép eredményteket értünk el. Két csillagot kaptak a következő termékek:
Anjuna – Szicíliai pisztáciás ice pop (vegán jégkrém);
Kisrét Manufaktúra – Árpád Gyömbér Párlat; Árpád Novum Vilmoskörte; Árpád Prémium Vilmoskörte;
Bivalyos Tanya (BH) – Gesztenyeméz; Hársfavirágméz; Vadakácméz;
chocoMe – Petit 9: étcsokoládé kakaókrémmel töltve; Málna & yuzu dzsem;
Gesztencia – Fahéjas olaszrizling borlekvár; Medvehagyma extra szűz olivaolajban;
Best of Hungary (BH) – Goulash Spice Mix: díszdobozos ízelítő, amely tartalmaz szarvaszalámit, mangalica szalámit, Bolyki egri bikavért, Erős Pistát és csilimagolajat;
Hencher – Édes paprika;
Szarvas-Fish Kft. – Bükkfán füstölt afrikai harcsafilé;
Kenyeres Birtok – Klasszikus Szürkemarha Szalámi; Egészborsos Szürkemarha Szalámi; Gourmet Paprikás Szalámi;
Pipitér sajtműhely – Kisvirág, félkemény sajt; Orosházi Tekergő;
Lídia – Medvehagyma pesto;
Virágbéke – Hársméz;
Csilli Choco Bons – Méz és gyömbér bonbon;
Nobilis – Tejcsokoládéval bevont aszalt meggy akácmézzel és fahéjjal;
Nándori Cukrászda (BH) – Mákos-szilvadzsemes bejgli;
Nativus (BH) – Szarvasszalámi; Szarvasszalámi paprikával;
Honey Heaven – Mézharmat méz; Magyar Akácméz;
Pacificaffé – Kenya Gicherori;
Rubin Paprika (BH) – Magyar Melegen Füstölt Paprika; Magyar Édes Szegedi Paprika; Organikus Magyar Édes Szegedi Paprika;
Dr Honey – Satinum mézsör;
Gourmet Honey – SeaBerryJoy Immune Booster;
Spájz – Bodzavirágszörp; Téli fűszeres szörp;
Stühmer (BH) – Tejcsokoládés praliné piemonti mogyoróval;
Szicsek Pálinka (England) – Irsai Olivér pálinka;
Zollai (BH) – Libamájpástétom szarvasgombával;
Grand Spirit – Zsolnay gin.
Egy csillaggal is számos cég termékét ismerték el az ítészek, többen, más termékükkel három vagy két csillagot is kiérdemeltek:
&T – Fűszeres gyömbérsör; Cola with a smokey twist;
Simon gyümölcs – Feketeribizli dzsúsz; Alma-cékla-sárgarépa dzsúsz; Alma spritz;
Agárdi (BH) – Miraculum Barackpálinka; Miraculum Szilvapálinka; Miraculum Vilmoskörte-pálinka;
Anjuna – Mogyorós ice pop; Elefántcsontparti kókusz ice pop; Passion fruit ice pop; Málna-lime ice pop; Sós földimogyoró étcsokoládéval ice pop; Eper-mangó ice pop;
Breier Farm – Baracklekvár;
Grandia – Csokoládés-kókuszos granola mandulával; Sós mogyorós granola;
chocoMe – Petit 9: hozzáadott cukor nélkül készült csokoládé, liofilizált málnával; Raffinée: hozzáadott cukor nélkül készült étcsokoládé, szicíliai mandulával;
Cruxx – Tatoo Company, Criminal gin;
Csíz Sajtműhely (BH) – Baracska félkemény sajt;
Dr. Aliment – Ebonfare fekete banán;
Bonbonier Chocolate – 73 %-os ecuadori csokoládé fahéjjal;
Esbana Homoktövis – Homoktövis chutney chilivel és szilvával;
Funky Forest – 100 százalékos préselt alma-cékla-sárgarépa dzsúsz;
Egri Chillagok – Füstölgő ágyú: fekete fokhagymás BBQ csiliszósz;
Grapoila (BH) – Tokaji szőlőmagolaj;
Ízes örömest – Baracklekvár tokaji aszúval; Citromos túró;
Csilli Choco Bons – Kajszibarackpálinka-krémes bonbon;
Gourmet & Delicious – Karibi csípős szósz;
Kenyeres Birtok – Vándor, csípős szárított hús;
CsoKiss – Marcipán étcsokoládéban;
Mayer Szörp – Bodzaszörp kaporral szörp; Piros ribizliszörp;
Nobilis – Tejcsokoládéval bevont mandula kakaóporral; Ruby csokoládéval bevont almaropogós;
Magyar Méz Manufaktúra – L’Amour krémes méz málnával;
Nándori cukrászda (BH) – Bejgli; Zserbó;
Nándori László
Nativus (BH) – Sous vide szarvas steak meggyszósszal; Szarvasszalámi fekete borssal;
Natura Gyümölcslevek – Alma-fekete ribizli dzsúsz
Pacificaffe – House blend;
Vál Völgye Pékség – Pisztáciás csiga;
Cocó 7 – Pisztáciás álom;
Bonbonier Chocolate – Málnás-rózsás oolong tea, ropogós pralinéval;
Rubin Paprika (BH) – Édes paprikaolaj;
Szicsek Pálinka (England) – Hét Hegy Tokaji Gin; Prémium Málnapálinka; Prémium Vadmeggypálinka;
Spájz – Eperszörp;
Steamhouse – Costa Rica kávékapszula; Guatemala;
Stühmer (BH) – Étcsokoládés praliné szicíliai pisztáciával; Étcsokoládés praliné vilmoskörte-pálinkával;
Best of Hungary – Szarvas bresaola; *
Biksi Méhészet – Vegyes virágméz;
Virágoskút Kertészet (BH) – Natúr bivalysajt;
Virágbéke Méhészet – Málnavirágméz;
Hallja Kend? – Zakuszka.
(A szervezet honlapja nem tájékoztat minden esetben egyértelműen, a csillaggal jelölt termék esetében nem találtunk gyártót.
Azokat a vállalkozásokat nem vettük figyelembe a lista összeállításakor, amelyeknek az általunk hozzáférhető adatok alapján (jelenleg) nem található a székhelyük Magyarországon, és/vagy nem Magyarországon végzik tevékenységüket, és/vagy termékeiket nem lehet megvásárolni forintért, és/vagy nincs magyar nyelvű kommunikációs csatornájuk. Ezek a következő cégek: Honey Heaven Ltd, The London Honey Co, Hilltop Honey Ltd, RAW Artisan. Kivételt a Szicsek Pálinka esetében tettünk, mert a cég angol lerakata mellett rendelkezik magyar telephellyel és termékei itthon is bármikor elérhetők forintrét.)
Fotó: Anjuna, Bagoila, Csilli Cohoco Bon, Funky Forest, GTA, Pipitér, Spájz, Szarvas-Fish,Virágbéke, Virágoskút