
Libamáj, kagyló és tésztaleves az év utolsó napján
Ha valamikor, szilveszterkor biztos finom falatok kerülnek az asztalra szerte a világban. Franciaországban terrine, tengergyümölcsei és libamáj, Belgiumban vadhúsok, Svájcban bélszín kedvelt eledel az óév utolsó napján. S persze több hagyomány is kötődik e naphoz, akad ország, ahol érmét helyeznek a tányér alá, hogy biztosítsa a bőséget, máshol a rizstészta szerencsehozó erejében bíznak.
Svájcban szilveszterkor vitathatatlanul a legnépszerűbb a Fondue Chinoise, a lakosság közel fele ezt az ételt fogyasztja. A Fondue Chinoise-t (amelyről ITT ÍRTUNK bővebben) valószínűleg azért hívják fondue-nek, mert régen gyakran ugyanabban az edényben főzték, mint a sajt fondue-t. Az eredetileg Kínából származó étel az 1970-es években terjedt el Svájcban, amelyet a helyi viszonyokhoz igazítottak. Hasomlóan népszerű a Filet im Teig, ami lényegében a Wellington bélszín helyi változata, míg az ország francia nyelvterületén a lazac és más halfajták népszerűek.
Franciaországban az év utolsó napján általában fehér halak, Szent Jakab kagyló, libamáj, lazac, töltött sertéshús kerül az asztalra. Ugyanilyen gyakori, hogy szilveszterkor büféasztal várja a családtagokat, barátokat, amely hideg falatokból áll, így terrinek, krémek, pástétomok, füstölt lazacos falatok, osztriga, libamáj, quiche lepények alkotják a kínálatot.
Franciaországban mi mást fogyasztanának e falatok mellé, mint pezsgőt és francia borokat, amelyek mellett olykor koktélokat is kevernek a házigazdák. A franciáknál is jellemző, hogy éjfél után jókívánságokat mondanak egymásnak az emberek és régiónként eltérő számú puszival köszöntik egymást. Az év első napján, valamint január 6-án is a gallok leszármazottai hagyományos vagy hajdinapalacsintát fogyasztanak, illetve a Galette des rois-t a királyok lepényét.
Belgiumban különböző vadak (szarvas, vaddisznó, fácán) és baromfi a jellemző szilveszteri étek, néha lazacot is felszolgálnak. Másnap – ahogy sok országban – a maradékot eszik meg az előző napról. Liège régióban az emberek újév napján káposztát fogyasztanak, és étkezés közben egy érmét helyeznek a tányér alá. Ez az érme a babona szerint szerencsét fog hozni számukra egész évben.
Dél-Koreában a holdújév fontosabb esemény, mint a szilveszter, de azért az utóbbit is megünneplik. Speciális étek az év első napján kerül az asztalra, ez a forrón tálalt rizstészta leves, a tteokguk. Napjaink koreai rizstészta levesének alapját a marha- vagy csirkehúsból készült markáns ízű lé adja, ám régen fácánból készült az alap.
A fehér rizstészta fogyasztásának újévi szokása igen régi időkre nyúlik vissza. A fehér szín az év első fényes napját szimbolizálja, míg a kerek, illetve ovális forma a Napot jelenti. A henger alakú rizstészta formája szintén nagyon fontos, mivel az a hosszú élet jele, s ha ezt érmeszerű darabkákra vágjuk, a pénzhez hasonlatos tészta gazdagságot, bőséget és áldást hoz a családra. A hagyomány szerint mire a családtagok elfogyasztják a levest, egy évvel idősebbek lesznek, ezért a gyerekek szeretnek újabb adagot kérni, azt remélve, hogy így hamarabb felnőnek.
Szilveszterkor sokak kedvence a forralt bor, amely minden kétséget kizáróan az egyik legkedveltebb téli ital Ausztriában is. A szegfűszeggel és fahéjjal ízesített vörösbor illata segít ráhangolódni a hideg évszakra és felmelegedni.
Hozzávalók:
2 üveg vörösbor
2 csésze víz
150 g cukor
6 szegfűszeg
3 fahéjrúd
2 narancs cikkekre vágva
Elkészítése nem bonyolult: a vörösbort forraljuk fel vízzel és cukorral. Adjuk hozzá szegfűszeget, fahéjrudat és narancsot. Kis lángon, épphogy gyöngyözve forraljuk 15-20 percig. Figyelem: a forralt bornak nem szabad lobogva főnie! Végül vegyük ki a szegfűszeget és a fahéjrudakat, majd a forró bort közvetlenül fogyasztás előtt adagoljuk csészékbe. A forralt bort díszíthetjük egy szelet naranccsal is és mindenképp forrón fogyasszuk.
Fotó: Leeks and High Heels, Stuttgart Citizen, France.fr, Kimchimari, Schweizer Fleisch, Gourmet Riporter