Skip to main content

Egri borászok: jeles!

| Gourmet Riporter | Pincesor

Az erejükön felül teljesítő egri egészségügyi dolgozókért fogott össze az Egri Borműhely és az Eger Lions Club. Az egyesület borászai összesen 1552 palack bort ajánlottak fel, aminek az árából finanszírozzák az 1552 elnevezésű programot. Ennek segítségével támogatják a kórházakban és a mentőállomáson dolgozók étkezését, hogy ők a betegekre tudjanak koncentrálni.

 

Magyarországon is egyre több a koronavírussal fertőzött ember, a járvány fokozott terhet ró az egészségügyben dolgozókra. Magas a túlórák száma és egymást követik a 24 órás műszakok. Amennyiben karantént vezetnek be az intézményekben, a dolgozók napokig vagy hetekig nem hagyhatják el a munkahelyüket.

Saját konyhával csak a helyi kórház rendelkezik, az egészségügyben dolgozók élelmiszerellátása azonban kulcskérdés. Az Egri Borműhely szeretné, ha ebben a rendkívüli helyzetben az értük dolgozók érezhetnék Eger lakosságának a támogatását. Bármely olyan intézmény dolgozóinak segítenek, akiknek a koronavírus-fertőzés által keltett kihívásban erejükön felül kell teljesíteniük.

1552 04

Ilyen az egri kórház és az egri mentőállomás, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ helyi szervezete, a háziorvosi rendelők és a nővérszálló is. Ezekre a helyszínekre egri vagy Eger környéki vendéglátó-egységek – a Falánk Fanny, a Fúzió, a Macok és a Senator Ház – a koordinátorral történt előzetes egyeztetés alapján vállalják önköltségi áron az ételek elkészítését, és a szükséges mennyiség kiszállítását.

Magánszemélyek, cégek és civil szervezetek is vásárolhatnak az 1552 felajánlott palackból, amelyek egységesen 2000 forintba kerülnek. A palackok átvételére a járvány végeztével nyílik lehetőség, a borászatoknál, az átutalás igazolásával. Ha lesz olyan adományozó, aki nem veszi át a bort, akkor azokat a tételeket a borászok később szintén jószolgálati célra ajánlják fel.

Az Egri Borműhely felajánlásának teljes koordinációját az Eger Lions Club tagjai végzik. A szervezet a Lions International része, ami a világ egyik legnagyobb jószolgálati intézménye. A borok értékesítéséből várhatóan befolyó nagyjából hárommillió forint mellé természetesen várják a további felajánlásokat és egyéb hozzájárulásokat.

1552 03

Elképesztő látni, hogy ebben a helyzetben, amikor mindenki félelemmel és bizonytalansággal van tele, az egészségügyi dolgozók szó nélkül mennek az oroszlán barlangjába, és kiteszik magukat nap mint nap a fertőzés veszélyének, értünk – vélekedett Bolyki János borász, a kezdeményezés egyik ötletgazdája. Sajnos úgy néz ki, olyan terhek várnak még rájuk, amit egy hétköznapi embernek elképzelni is nehéz. Ha csak egy kicsit is támogathatjuk őket, meg kell tennünk. Az Egri Borműhely tagjai pár óra alatt egy emberként álltak az ötlet mögé. Mindannyian borászok vagyunk, mi a borainkkal tudunk segíteni – tette hozzá.

Az Egri Borműhely tagjai (Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Eszterházy Károly Egyetem, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet) arra kérnek mindenkit, hogy aki tud, álljon az „1552” kezdeményezés mellé, és támogassa az egri egészségügyi dolgozókat.

Fotó: Busák Attila, Nemes Róbert

 

Címkefelhő