Skip to main content

Mi a tökéletes pulyka titka?

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

Közeledünk az év egyik leginkább várt ünnepéhez, a karácsonyhoz. Sokan gondolkodnak azon, mi legyen az ünnepi menü, megmaradjanak a régi, bevált recepteknél, esetleg szakítsanak a hagyományokkal. Gyakran merül fel a pulyka alternatívaként, ezúttal azok segítségére sietünk, akik azt tervezik, idén karácsonykor sült pulykát készítenek családjuknak.

 

A pulyka méreténél fogva tökéletesen megfelel akár egy teljes család bőséges étkezéséhez, nem meglepő, ha sok helyen kerül szenteste is az asztalra. A tökéletes pulyka elkészítésének különböző módszerei ismertek, ám ha biztosra szeretnénk menni, érdemes megfogadni a világhírű Wolfgang Puck, a Matild Palace-ban található Spago étterem vezető séfjének tanácsait. Íme a tökéletes pulyka titka.

Hozzávalók 10-12 főre:


Egy pulyka (6-7kg)

Frissen őrölt fekete bors
1 csésze extra szűz olívaolaj
4 szál rozmaring

pulyka puck 01

Mielőtt a pulykát előkészítenénk, melegítsük fel a sütőt 160 °C-ra. Távolítsuk el a pulyka nyakát és a belsőségeket, amelyeket érdemes félretenni, mert később alaplé vagy mártás készítésénél felhasználhatók. Következő lépésként hideg vízzel öblítsük le a pulykát kívül-belül. Ha ezzel megvagyunk, papírtörlővel töröljük szárazra. Vágjuk le a lelógó bőröket és zsírt.

A pulykát kívül-belül fűszerezzük be sóval, borssal, locsoljuk meg olívaolajjal, majd a fűszereket jól dörzsöljük bele a bőrébe. Figyeljünk arra, hogy a fűszeres olaj mindenhol kellően befedje a pulykát. A 4 szál rozmaringot helyezzük a pulyka belsejébe, majd húskötöző zsineggel fűzzük össze a pulykát, és óvatosan rakjuk tepsibe, amit helyezzünk a sütő legalsó rácsára. Az időzítőt állítsuk 2 órára és süssük át a pulykát.

Ezt követően emeljük magasabb fokozatra a sütőt (190 °C, 10-15 perc), és pirítsuk szép aranybarnára a pulykát. Sütés közben érdemes locsolgatni a bőrét tisztított vajjal vagy a keletkezett szafttal. Húshőmérővel leellenőrizhetjük a pulyka belső hőmérsékletét, ideális esetben 75 °C-nak kell lennie. (A sütési idő a pulyka méretétől függ.)

pulyka puck 02

Ha elkészült a pulyka, óvatosan vegyük ki a sütőből, fedjük le alufóliával, és 20-30 percig pihentessük. Először középen kell félbevágni a sültet, majd a mellek és lábak közötti bőrt elmetszeni. A mellcsont mentén húzzuk végig a kést és emeljük le a levágott pulykamellet. Végül vágjuk átlósan szeletekre a húst.
A tepsiben maradt, húsról lecsöpögött zsiradékot érdemes későbbre félretenni, mert akár a húshoz kínált mártásokhoz vagy egyéb szószokhoz fel lehet használni.

Wolfgang Puck előszeretettel süti pulykáját zöldségágyon. Ehhez a felvágott zöldségeket fokhagymával összekeverve a tepsi aljába helyezi, egyenletesen szétoszlatja, majd erre helyezi a húst. Sütés közben a zöldségek felszívják a fűszeres zsiradékot, így tökéletes köretként szolgálnak.

 

Fotó: Spago

 

Címkefelhő