Fő tartalom átugrása

Sertéshús, a nyári grillszezon főszereplője

| Gourmet Riporter | Hírcsokor

Magyarországon minden esetben kizárólag bevizsgált, jó minőségű sertéshús kerülhet a boltokba és a piacokra –- hangzott el azon a sajtóeseményen, ahol bejelentették: májusban, a grillszezon kezdetére időzítve fogyasztásösztönző kampányt indítanak a sertéshús népszerűsítése érdekében. A promóció 2025. május 25-ig tart, az Agrárminisztérium és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szakmai támogatásával. A vásárlók kóstoltatásokkal és médiakampánnyal találkozhatnak majd a következő hetekben.

 

A sertéshús a magyar háztartások egyik leginkább használt alapanyaga, amelyből évente 30 kilogrammot fogyasztunk fejenként. A sertéshús nemcsak tradicionális élelmiszere a magyar étkezési kultúrának, de mértékkel fogyasztva egészséges is, hiszen olyan ásványi anyagokat, zsírokat és vitaminokat tartalmaz, amelyeket szervezetünk csak a vörös húsok fogyasztása által tud hasznosítani. Ráadásul a sertéshús a nyári grillszezon sztárja, a legtöbb esetben ez a húsféle kerül a grillrácsokra.grillszezon 01

Hubai Imre

A jelenlegi helyzetben mégis szükséges a népszerűsítése. Az eseményen elhangzott: az ágazatnak az elmúlt időszakban számos kihívással kellett szembenéznie, ugyanakkor a magyar sertéshús továbbra is kiváló minőségben érhető el a vásárlók számára.

„A sertéshús nemcsak a magyar konyha egyik alappillére, hanem értékes fehérje- és ásványianyag-forrás is. A baromfi után a második legnépszerűbb húsféle, közkedveltségét sokoldalúságának köszönheti: főzhetjük, süthetjük, grillezhetjük –- mondta Hubai Imre, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára. Hozzátette: az elmúlt időszakban a hazai sertéstartók közel 95 milliárd forintnyi támogatáshoz jutottak a Vidékfejlesztési Program keretében. Mindez különösen fontos most, amikor az ágazat komoly kihívásokkal néz szembe! Ugyanakkor ahhoz, hogy a jövőben is elérhető legyen a boltok polcain és a piacokon a magyar sertéshús, a mi döntésünk is szükséges: minden alkalommal válasszuk a magyar sertéshúst.grillszezon 04Az ágazat helyzetével kapcsolatban Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke kifejtette: a magyar sertéságazat helyzete rendkívül összetett képet mutat, a tavaly decemberi adatok szerint 7 százalékos állománynövekedést tapasztaltak és a kocák száma is 12 százalékkal gyarapodott. Az élő sertés ára ugyan hullámzott az elmúlt év során, mutatott rá a szakember, de összességében, az átlagos sertéstenyésztő számára megfelelő szintű eredmény elérését tette lehetővé.grillszezon 05A feldolgozóipar helyzetével kapcsolatban kissé árnyaltabb a kép a szakmai szervezet elnöke szerint. „A feldolgozóipar a növekvő önköltségét az elmúlt évek során nem tudta beépíteni az értékesítési árakba, így elmondhatjuk, hogy a sertéshúságazat a jelenlegi élelmiszer infláció alakulását nem hogy növelte, hanem csillapította” – fogalmazott. Az elmúlt időszak kihívásaira reagálva elmondta: annak ellenére, hogy a sertéságazat közvetlenül nem érintett az állatállományt veszélyeztető ragadós száj- és körömfájásvírussal, azonban a járvány piaci zavart okozott, elsősorban a megjelenés környezetében. Ezért is fontos megerősíteni, hangsúlyozta Éder Tamás, hogy a magyar sertéshús biztonságos és egészséges.grillszezon 06„A nyári grillszezon kezdetén, májusban zajló kampányban számos módon népszerűsíti majd a sertéshúsfogyasztást az Agrármarketing Centrum” – közölte Giczi Gergely, a társaság ügyvezető-helyettese. A promóciós időszakban rádiószpotokkal, közösségimédia-hirdetésekkel, valamint kóstoltatásokkal ösztönözzük a sertéstermékek vásárlását. Budapesten és környékén tizenegy CBA Príma üzletben találkozhatnak kóstoltató pultjaikkal május 24-ig.grillszezon 07Nyereményjátékot is indítanak, május 15–22. között értékes ajándékokat lehet megnyerni. A játék részleteit hamarosan, az Agrármarketing Centrum közösségimédia-felületein teszik közzé. A sertéshús a nyári grillezések legnépszerűbb alapanyaga, így a tavaszi kampány során számos receptötletet is találhatnak, ha az Agrármarketing Centrum közösségi média felületeit böngészik a látogatók.

 

Címkefelhő