
Kasztosodott a magyar Michelin
Megjelent a Michelin Guide Hungary 2025 új étteremválogatás, ami összesen 78 éttermet ajánl a gasztronómia iránt érdeklődők figyelmébe. A csillagot kiérdemlő éttermek között alig akad újdonság: továbbra is 2 két Michelin-csillagos, 8 egycsillagos, 13 Bib Gourmand-minősítésű (közte két újjal), valamint 55 ajánlott (nyolc újjal) étterem szerepel a kalauzban. Hat vendéglátóhely alkotja a Green Star Community közösséget – közülük egy csatlakozott újonnan.
A tatai Platán Gourmet és a budapesti Stand egyaránt megtartotta két Michelin-csillagos minősítését. A nyolc eddigi egy Michelin-csillagos étterem ugyancsak tovább birtokolhatja elismerését. E kört alkotja a Babel, a Borkonyha, a Costes, az Essência, a Rumour by Rácz Jenő, a Salt Budapesten, valamint az esztergomi 42 és az őriszentpéteri Pajta.
A Bib Gourmand-minősítést azoknak az éttermeknek ítélik, amelyek kiváló minőségű ételeket kínálnak nagyszerű ár-érték arányban – többször is írtuk: ez a kategória talán fontosabb, mint a csillagosok klubja. Ehhez képest az ítészek idén csaupán két új éttermet találtak érdemesnek az elismerésre, az egyik a Cabrio, a másik a 94' Konyha & Bar, mindkettő Budapesten működik. A korábban e minősítést megszerző éttermek megtartották elismerésüket. Ebbe a „klubba” tartozik az encsi Anyukám Mondta, a balatonszőlősi Casa Christa, a mályinkai Iszkor, balatonszemesi Kistücsök, az egri Macok Bistro, a pécsi Morzsa, a tatai Platán Bisztró, a balatonfüredi Bistro Sparhelt, a szarvasi Újváros Bisztró, valamint két budapesti étterem, a Goli és az N28 Wine and Kitchen.
Nyolc új vendéglátóhely került az úgynevezett ajánlott éttermek közé: a fővárosból a Majorelle, a BiBo és a Fausto’s, továbbá csatlakozott még a Bodrogkeresztúron található Dereszla Bisztró, a tavaly év közben Fonyódra költözött Lokal at the Lake (korábbi Lokal47), az idén nyílt rátkai Padi, a csopaki Petrányi, valamint a szegedi Tiszavirág.
A nyolc új étterem mellett e kategóriába tartoznak a következő éttermek: Bilanx, Hosszú Tányér, Arany Kaviár, Botanica, St. Andrea, Kollázs, Costes Downtown, Alkimista Kulináris Műhely, Neked Főztem, Zincenco Kitchen, Végállomás Bistro&Wine, Szaletly, Csopaki Resti, Spago by Wolfgang Puck, UMO, Zelna Borbisztró, Sauska 48, Alelí, Cut & Barrel, Lamareda, Noon, Tihanyi Vinarius, Virtu, Teyföl, Stand25 Bisztró, Rutin, Hoppá! Bistro, Nobu Budapest, Zazie Bistro, IKON, Felix Kitchen & Bar, Tati, Góré, Horgonyzó Kisvendéglő, A Konyhám Stúdió 365, Talu (amely korábban Bobajka néven várta a vendégeket), MoszkvaTér Bisztró, 67 Sigma, Avalon Ristorante, Textúra, Zip’s, Bibo Budapest, MÁK restaurant, Vígmolnár Csárda.
Több étterem is hiányzik a tavalyi listáról. A Clarisse, a Füge Biatorbágy, az Öreg Prés és a SHO Tihany bezárt; a Fricska 2.0 idén januárban tett közzé bejegyzést utoljára a Facebookon és az Instagramon; a Füge Tihany utolsó Instagram- és Facebook-bejegyzése 2024-es; a Kővirág szálláshely ebben az évben nem működteti az éttermét; a Piac 42 új helyre költözött, és Kuzin néven nyitott ki újra. A Flava, a Kreinbacher Birtok és a White Salon a jelek szerint működik, ami arra utal, hogy az inspekorok nem találták említésre méltónak az éttermeket.
A Michelin Green Start (zöld csillag) azoknak az éttermeknek adják, amelyek az iparág élvonalában járnak a tudatos működés terén. Olyan helyeknek, amelyek a kulináris kiválóságot a környezeti hatás csökkentésére irányuló kezdeményezésekkel ötvözik. Zöld csillagját megtartotta a poroszlói Graefl Major Kétútköz, a zebegényi Natura Hill, a szigligeti Villa Kabala, a budapesti Onyx és Salt. Csatlakozott e körhöz idén a Pajta. A szokásoknak megfelelően különdíjakat is kiosztottak. Az Opening of the Year Awardot Gerák Máté séf kapta a rátkai Padiból. Az év Fiatal Chéf Díjat Pallag Dávid, a budaörsi Rutin konyhafőnöke érdemelte ki. A Service Awardot (a legjobb kiszolgálásért) Ráduly Róbert és csapatának ítélték az UMO-ból. Az Év Sommelier Díjat Varga Norbert kapta a Standból.