Fő tartalom átugrása

A holnap konyhája természetes, okos és inspiráló

| Gourmet Riporter | Hírcsokor

A konyha az otthon szíve. A helyiség mára sokkal többet jelent egyszerű főzőtérnél: a konyha az a hely, ahol együtt tölti a család az időt, ahol kísérletezhetünk az ízekkel, s ahol egyre tudatosabb döntéseket hozunk az életmódunkkal, egészségünkkel kapcsolatban. A legújabb trendek is ezt az irányt erősítik: a természetközeliség, az intelligens technológia és a személyre szabott dizájn egyszerre jelenik meg a modern konyhákban. Ha kíváncsi a konyhai innovációkra, látogasson el február 28. és március 2. között a Budapest Sportarénába az idén 15 éves Konyhakiállításra.

 

A legtrendibb konyhákban íves vonalak, organikus formák, marokkói csempék és fényes, fémes és rozsdamentes felületek kápráztatnak. Akár új konyhát tervez, akár a jelenlegit frissítené, a Konyhakiállításon inspirációt meríthet azokból a technológiákból és dizájnelemekből, amelyek szebbé, praktikusabbá és fenntarthatóbbá varázsolják a helyiséget. A 2025-ös konyhai expón az új irányok mellett ki is próbálhatja, vagy akár meg is rendelheti a legújabb konyhai eszközöket, bútorokat.kk25 07S mi a választék? Képzelje el a szellős japán és a minimalista skandináv dizájn találkozását: az úgynevezett japandi stílust követve otthonában a természetes anyagok, a nyitott polcok, a fogantyú nélküli bútorok igazán letisztult, harmonikus megjelenést eredményeznek.

Szintén jó hír az egyszerű és időtálló stílus kedvelőinek, hogy a krém- és vajszínű konyhák továbbra is hódítanak. Fehérrel kombinálva letisztult hatást, fával pedig nosztalgikus, retró hangulatot érhetünk el. Keverheti is a különböző konyhai felületek textúráját: a fa elemek és a kvarc konyhalap együttese a szakértők szerint most a legjobb választás.kk25 01A puhaság és otthonosság megteremtésében a textilek is kiemelt szerepet kapnak: szőnyegek, textilborítású lámpák és drapériák segítségével egyedi karaktert adhatunk a konyhai és étkezőtérnek is. Nagy visszatérő a beépített konyhai ülőgarnitúra (azaz étkezősarok), ami praktikussága mellett igazán mutatós is.

Az év egyik legfontosabb konyhai trendje a mesterséges intelligencia adta lehetőségek kihasználása, amelyek nemcsak kényelmesebbé, hanem egyszerűbbé, hatékonyabbá és okosabbá is teszik a főzést. Az okos hűtők algoritmusai például segítenek a lejárati idők nyomon követésében és személyre szabott bevásárlólistát készítenek, hogy kevesebbet pazaroljon.kk25 02Az AI képes figyelembe venni a felhasználó ízlését, étkezési szokásait, diétás igényeit, így ezeknek megfelelő, egyedi receptjavaslatokat kaphat. A konyhai asszisztens „diktálja” a receptet főzés közben, és megadja az optimális sütési hőmérséklet és idő beállítását. Az okos világítási rendszerek automatikusan állítják be a fényerőt és a színárnyalatokat, például a főzéshez erősebb, a beszélgetésekhez viszont intimebb fényt biztosítsanak. Az AI optimalizálja a háztartási gépek energiafelhasználását, valamint segít felismerni, hogy melyik eszköz fogyaszt túl sok energiát, és javaslatokat tesz a hatékonyabb használatra.kk25 04Egy izgalmas, hazánkban még újdonságnak számító irányvonal is bemutatkozik az idei Konyhakiállításon: a fridgescaping. Ez a kreatív irányzat nemcsak a dizájn szerelmeseinek szól, hanem azoknak is, akik szeretik, ha az esztétikum és a praktikum kéz a kézben jár. A koncepció lényege, hogy a hűtőszekrény ne csupán egy élelmiszertároló legyen, hanem egy tudatosan megtervezett, vizuálisan is harmonikus tér. A kiállításon neves stylist közreműködésével három hűtőszekrényt rendeznek be a szervezők különböző tematikák szerint, amelyek garantáltan a közönség kedvencei lesznek.kk25 03Az expo egyik legizgalmasabb programsorozata a nagyszínpadon várja a látogatókat, ahol neves séfek, food stylistok és gasztrobloggerek tartanak élő bemutatókat, és betekintést nyújtanak az aktuális kulináris trendekbe.

Gianni Annoni főzőbemutatójával minden nap találkozhat, míg a roma konyha titkaiba Gáspár Bea kalauzol el tradicionális ételekkel. A 80-as és 90-es évek sütislágereit Bernáth József hozza el, egészséges ételeket Ambrus Évától, a mentes recepteket pedig Pintér Mónikától lesheti el. Hargitai-Kovács Andrea és

Tápai Szabina „Egészséges hedonizmus” főzőbemutatóján a tudatos táplálkozás alaplépéseit ismerheti meg. Amennyiben a szezonális és fenntartható alapanyagokról szeretne többet tudni, Kiss Lia (Blooming Grape) és Beh Mariann (Bazsalikomos Kert) bemutatója önnek szól, mindemellett akár késtechnikai tanfolyamon is részt vehet az esemény mindhárom napján.kk25 05A Konyhakiállítás teljes időtartama alatt ingyenes konyhatervezési tanácsadás várja az érdeklődőket, amire feltétlenül javasolt előre regisztrálni, hasonlóan az esemény fődíjához, ami egy 2,5 millió forint értékű konyhabútor, melyet a nyertes igényei szerint készítenek el.

Bővebb információ, kedvezményes jegyelővétel és részletes program: www.konyhakiallitas.hu

 

Címkefelhő