Fő tartalom átugrása

Évente húsz dekagramm bárányhúst fogyasztunk, azt is húsvétkor

| Gourmet Riporter | Hírcsokor

Lehet magyaros vagy keleties ízesítésű, használhatunk pácokat és különleges fűszereket, de a bárányhús már önmagában is kivételes húsféle, amelyet hagyományosan a húsvéti ünnepkör időszakában fogyasztunk. Pedig érdemes volna gyakrabban a táplálkozásunk részévé tenni, hiszen a bárányhús vitaminban és fehérjében különösen gazdag, így kitűnően beilleszthető az egészségtudatos étrendbe is.

 

Bárányhúst szinte kizárólag a húsvéti időszakban fogyasztunk, éves átlagban mindössze 20–30 dekagramm fogy fejenként. Ezen szeretne az állam és az ágazat egyaránt változtatni, ezért a budapesti Központi Vásárcsarnokban (Nagycsarnok) sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy az ünnepet megelőző időszakban az Agrármarketing Centrum, az Agrárminisztérium és a Budapest Vásárcsarnokai Kft. együttműködésével öt budapesti piacon szervez bárányhús-kóstoltatást. „A hagyomány új köntösben” szlogennel futó kampány célja, hogy ráirányítsa a figyelmet arra: a bárányhús nem csak az ünnepek eledele.bárányfogy 08Az első alkalomra április 5-én kerül sor a Rákóczi téri vásárcsarnokban, 9-én Fehérvári úti, 11-én a Bosnyák téri, 16-án Kórház utcai csarnokban lesz termékbemutató és kóstoltatás.

A magyar juhágazat alapvetően kivitelre termel, tudtuk meg Tarpataki Tamástól, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkártól, aki elmondta, hogy a hagyományosnak mondható olaszországi piacok mellett egyre inkább növekvő kereslet mutatkozik a magyar húsra Franciaország, Németország, Belgium és Hollandia részéről is.bárányfogy 01

Tarpataki Tamás

A politikus rámutatott: a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervben továbbra is fenntartjuk az állattenyésztés kiemelt támogatását, így a juhágazat erősítését is. Jelentős források jutnak az állattartó telepek fejlesztésére és az élelmiszeripari fejlesztésekre, a tenyésztési feladatokra, az állatjóléti intézkedésekre, illetve a génmegőrzésre.bárányfogy 10

Csécsei László

Fontos lenne, tette hozzá a helyettes államtitkár, hogy a hazai fogyasztás éves átlaga növekedjen a jelenlegi egy főre eső 0,2 kilogrammos szinthez képest, hiszen a hazai lakosság a bárányhús vásárlásával nem csupán egészséges és kiváló minőségű fehérjeforráshoz juthatna, de a magyar juhtartókat is segíthetné.bárányfogy 07Azt már mi tesszük hozzá, hogy a bárányhús fogyasztásának nemcsak a hagyományok és/vagy a szokások hiánya az akadálya, hanem a hús igen magas ára is. A Központi Vásárcsarnokban például a borda és a gerinc 15 ezer, a comb és a csülök 8800, a lapocka 6800 forintba kerül kilogrammonként.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AC) ügyvezetője emlékeztetett rá, hogy már több alkalommal folytattak kóstoltató kampányt a bárányhús népszerűsítésére. Az aktuális kampánnyal kapcsolatban kiemelte: a juhhúsft a világ számos kultúrájában hagyományosan fogyasztják, ráadásul manapság egyre inkább a fenntartható és tápláló ételek között szerepel.bárányfogy 02

Ondré Péter

Az ügyvezető is kiemelte a bárányhús előnyeit: az egyik legjobb természetes fehérjeforrás, gazdag B-vitaminokban, ráadásul zsírtartalma is alacsonyabb, mint a többi vörös húsé. A kéthetes kampány során összesen öt budapesti vásárcsarnokban tartanak kóstoltatásokat, valamint az AC Facebook-, Instagram- és TikTok-oldalán találkozhatunk ismeretterjesztő, szemléletformáló posztokkal és receptekkel.bárányfogy 112025. április 9. és 16. között online nyereményjátékot indítanak „Vállald bee-e-e” szlogennel. A játék keretében egy saját, bárányhúsból készült receptet vagy egy ehhez kapcsolódó receptfotót kell elküldeni az Agrármarketing Centrum Facebook-oldalán meghirdetett felhívásra. A játék fődíja egy raclette grill szett lesz.bárányfogy 05Az esemény kiváló alkalmat jelentett arra is, hogy Földes Tamás, a Budapest Vásárcsarnokai Kft. ügyvezető igazgatója ünnepélyesen megnyissa a budapesti Húsvéti Vásárt. Mint elhangzott: a Központi Vásárcsarnokban megrendezett Húsvéti Vásár a nyitó eseménye a húsvéti készülődésnek és a többi húsvéti vásárnak, a hazai fogyasztók számára éppúgy, mint a Nagycsarnokba látogató turisták számára. Az ikonikus Fővám téri épületben gyakorlatilag minden húsféle elérhető, így a bárányhús is könnyedén beszerezhető.bárányfogy 03

Földes Tamás

A sajtótájékoztatót kvetően a lajoskomáromi Páskom Cottage két szakácsa, Csécsei László és Szabó Tibor kínált ízletes falatokat, bárányragulevest, bárányfasírtot salátával, sült báránybordát, továbbá praktikus elkészítési tanácsokat mindazoknak, akik érdeklődtek a konyhai fortélyok iránt.

Címkefelhő