Fő tartalom átugrása

Milyen a tökéletes húsvéti sonka?

| Gourmet Riporter | Hírcsokor

Hagyományos, lassú pácolású, harmonikus fűszerezésű, füstölt és nem rágós, a magyarok szerint ezek a legfontosabb ismertetőjelei a tökéletes húsvéti sonkának – derült ki egy friss közvélemény-kutatásból. Az is kiderült, milyen szempontok alapján választunk az ünnepre sonkát, mennyire népszerűek a hagyományos húsvéti ételek, és megmutatjuk, hogyan kell megfőzni a húsvéti sonkát.

 

Friss zöldségek, torma, kalács, főtt tojás, de legfőképpen a sonka – néhány hét, és a háztartások a felsorolt élelmiszereket igyekeznek majd beszerezni, hogy a húsvétot a szokásoknak megfelelően ünnepelhessék. A magyarok több mint kétharmada ezeket a tradicionális ételeket fogyasztja a közelgő húsvéti ünnepek alatt – derült ki a PICK megbízásából készített országos, reprezentatív kutatásból.

Talán meglepő lehet, de a válaszadók több mint harmadának volt már rossz tapasztalata a sonkaválasztással, a leggyakoribb csalódást az okozta, hogy a sonkát nem lehetett szépen szeletelni, túl zsíros volt, esetleg nem volt jó a fűszerezése.

A felelősség tehát nagy, a sonka kiválasztása és megfőzése az ünnepi menü egyik legfontosabb része és ez sokaknak okoz fejtörést. Mi alapján válasszunk sonkát? Mire figyeljünk, hogy a siker garantált legyen? Hogyan készíthetjük el a legegyszerűbben és legbiztosabban?husvétisonka25 02Az első, amit tisztázni kell, hogy tulajdonképpen mit keresnek a magyarok, milyen szerintük a tökéletes húsvéti sonka. A felmérés szerint a jó sonka hagyományos, lassú pácolású, harmonikus fűszerezésű, nem rágós, füstölt, nem túl sós, de nem is sótlan és nem túl zsíros.

A másik fontos eldöntendő kérdés, hogy miként válasszuk ki a megfelelő terméket. A válaszadók közül ugyanannyian mondták azt, hogy csak megbízható, bevált márkát választanak a kockázatok elkerülése érdekében, mint ahányan a sonka kinézete alapján döntenek a boltban.

Majdnem minden harmadik válaszadó fontosnak tartja, hogy magyar gyártótól származó, magyar sonka kerüljön a húsvéti asztalra, majdnem ugyanennyien figyelnek a magas minőségre (hagyományos, lassú pácolás, minőségi alapanyag, bükkfán füstölés.) A kutatás arra is rámutatott, hogy a vásárlók mindössze 12 százalékának számít kizárólag csak az ár, továbbá külföldi, ismeretlen gyártótól csupán hét százalékuk vásárolna szívesen.

„A kutatásból látszik, hogy egyre többen keresik a hazai, magas minőségű termékeket a jól bevált márkáktól. Ez érthető, hiszen az ünnepi időszakban talán még fontosabb, hogy biztosra menjünk. A feltűnően olcsóbb vagy alacsonyabb minőségű húsvéti sonkák sok esetben csalódást okozhatnak, ami rányomja a bélyegét az ünnepi hangulatra. Ezért érdemes lojálisnak maradni a megbízható, bevált márkák sonkáihoz, amelyek garanciát jelentenek arra is, hogy valóban azt az ízélményt kapjuk, amit elvárunk” – mondta Szokolai Júlia, a Bonafarm húságazatának stratégiai és marketing igazgatója, a Békebeli termékeket gyártó PICK képviselője.husvétisonka25 01Ha sikerült kiválasztani a tökéletes sonkát, már „csupán” a főzés marad hátra, de ez is több buktatót rejt. Nem véletlen, hogy a válaszadók több mint ötöde biztosra megy és előnyben részesíti az olyan sonkákat, melyeket könnyű elkészíteni, nem szükséges áztatni, fűszerezni. Ha ilyen terméket vásárolunk, egyszerű dolgunk van: csak tiszta, hideg vízbe kell tenni, majd alacsony lángon, gyöngyöző vízben főzni (kilónként legalább 1 órát), majd saját levében hagyni kihűlni, végül kivéve a főzővízből letakarva hűtőbe tenni.

Érdekesség, hogy a válaszadók közel húsz százaléka – azon belül is főleg a városi fiatalok – szeretnek a hagyományos ételek mellett kísérletezni, és minden évben próbálnak kicsit újítani a húsvéti menün.

 

Címkefelhő