Bort és élményt kap, aki Gál Tibor kötvényt vesz

Borkötvény kibocsájtásával igyekszik átvészelni a koronavírus-járvány okozta nehéz időszakot az egri Gál Tibor Pincészet. Az ötlet ráadásul nem újkeletű, hiszen a „kötvény” tíz évvel ezelőtt egyszer már megmentette a cég életét. Aki május 31-ig vásárol a pincészet borkötvényéből, egy vacsorát is kap ajándékba, amit a cég Fúzió éttermében, az egri belvárosban költhet el.

 


Rögös úton járunk, de nem pusztán a hétköznapi szőlészeti, hanem gazdasági értelemben is. Ezért szeretnénk a 2020-as évjárat támogatását kérni, „borkötvény” formájában. Megvásárlásával egy vagy két év eltelte után kamatostul be lehet váltani borvásárlásra és/vagy boros élményre a Gál Tibor Fúzióban – közölte a cég közösségi oldalán ifjabb Gál Tibor, egri borász.

borkotveny 06

Mintha időgépbe ültünk volna, a borkötvény ötlete ugyanis nem (kizárólag) a járványnak köszönhető: egyszer már megmentette a cég életét. Amikor 2005-ben a világhírű borász, idősebb Gál Tibor Dél-Afrikában életét veszítette, kiderült, hogy a család örökölte a borász által korábban felvett banki és magánkölcsönökből származó adósságot.

borkotveny ujlogo

A család ugyan megpróbálta apránként törleszteni a különböző kölcsönöket, ám az adósságállomány így is egyre csak duzzadt. A kelepcéből úgy próbált meg kimenekülni a család, hogy Gál Zsombor egy hazánkban egyedülálló előfinanszírozási formát talált ki. Az újjáalakult Gál Tibor Pincészet elindította az úgynevezett borkötvényt, amely valójában egy késleltetett vásárlásról szóló szerződés.

borkotveny 09

A borkötvény egy alternatív tőkebevonás, amely csak elnevezésében kötvény, valójában egy kölcsönszerződés, amely lejáratkor nem pénzben, hanem borban törleszt. A kötvény ára 100 ezer forint, amelyet a szerződés aláírásával a vásárló megfizet, és később bort vásárolhat a pincészettől. A késleltetett vásárlásról szóló szerződés jó húzásnak bizonyult, a borkötvény beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a több mint kötvényesnek köszönhetően a pincészet meg tudta művelni az ültetvényeit, s később példásan talpra állt. A segítség nélkül talán ma már nem lehetne Gál Tibor Pincészetről beszélni. 

borkotveny 07

Ifjabb Gál Tibor szerint az idei évjárat szintén nagyon nagy kihívásnak ígérkezik. A koronavírus miatt bezárt az összes értékesítési csatornájuk, az éttermek, a borbárok, a borboltok és a pincészet vendéglátóhelye, az egri Fúzió is. Az élet ugyanakkor nem áll meg. Beköszöntött a tavasz, a szőlők rügybe borultak és megindultak a hajtások. A 2020-as évjárat megműveléséhez is fizetni kell a dolgozókat. Az ő munkájuk finanszírozására, a permetezéshez, a majdani szürethez, illetve az átmeneti időszak leküzdéséhez a pincészetnek (ismét) anyagi forrásra van szüksége.

borkotveny 10

Újjászületett a Gál Tibor "Borkötvény", amely ezúttal is 100 ezer forint értékű. A kötvény természetesen hivatalosan továbbra sem értékpapír, hanem egyfajta előfinanszírozása egy jövőbeni szolgáltatásnak, ha úgy tetszik egy voucher (az éttermeknél megvásárolható ajándékutalványokról ITT ÍRTUNK). Másfelől a kötvény igenis értékpapírként funkcionál, annak minden garanciájával, kamataival, átruházhatóságával együtt. Csak a törlesztés és a kamatfizetés nem pénzben, hanem borban és élményben történik.

borkotveny 01

A kötvényt a Gál Tibor webshopon keresztül lehet megvásárolni, esetleg telefonon egyeztetve a +36 20 852-5007 számon, ezt követően személyesen a Fúzióban, előre megbeszélt időpontban lehet átvenni, de az egyeztetés történhet akár e-mailen is (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.). A "Borkötvény" május 31-ig vásárolható meg, érvényessége és lejárati határideje: 2022.12.31.

borkotveny 03

Egy évi kamat 20 ezer forint (kamatforduló: 2020. 12.01.), 2 évi kamat 50 ezer forint (kamatforduló: 2021. 12.01.). Ezt úgy kell érteni, hogy ha valaki 2020.12.01. és 2021.12.01. között váltja be a kötvényt, akkor 120 ezer forint értékű csomagot állíthat össze, ha 2021.12.01 és 2022.12.31. között, akkor 150 ezer forint értékű csomagot. A kötvényt vásárlók ajándékban is részesülnek, ami nem más, mint egy borvacsora a Fúzióban 2 fő részére, valamint egy Gál Tibor Klubkártya, amelynek részleteiről a honlapon a "BORKLUB" fül alatt tájékozódhat.

Fotó: Gál Tibor Pincészet

 

Copyright PuzzleMedia 2017