Skip to main content

Újabb borvidék a dicsőségfalon

| Gourmet Riporter | Pincesor

Felavatták a fővárosi Központi Vásárcsarnok alagsorában található Bortérben azt a plakettet, amellyel a Magyar Bor Akadémia tiszteleg az év bortermelője előtt. A kedves ünnepélyen Szőke Mátyás elérzékenyülten mondott köszönetet a rá szavazóknak, és biztosította a megjelenteket: az elkövetkező évtizedekben is kortyolhat a közönség Szőke borokat. 

 

Kétezerben szerettem bele Bordeaux-ban a vörösborokba, addig – ahogy szinte mindenki a borvidéken – jobbára fehér borokkal foglalkoztam. Három évvel később már díjat nyert az egyik vörösborunk, a következő évtől pedig Kaliforniába szállítottunk vörös tételeket egyebek mellett annak is köszönhetően, hogy nagyon komoly fejlesztéseket végeztünk a borászatban – mesélt lelkesen Szőke Mátyás, az idei esztendő legjobb bortermelője a tiszteletére rendezett táblaavató ünnepélyen vörösborok iránti szerelméről.

Az idei győztes hozzátette: szerinte szebben „maradnak meg” a vörösborok a Mátraalján, mint más borvidékeken, amit többek között a talaj savszerkezetének tulajdonít. – Nincs barna árnyalata a mátrai vöröseknek – jelentette ki Szőke Mátyás, aki igen nagy szeretettel beszélt a borokról, a borvidékéről és úgy általában a borászatról.

A borász a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága és a Magyar Bor Akadémia által a tiszteletére rendezett eseményen ismertetette borokkal kapcsolatos gondolatait. A piac és a civil szervezet minden évben felavat egy kis fémtáblát a Nagycsarnok alagsori szintjén található Bortérben, amelyen az „Év Bortermelője Magyarországon” díj győztesének neve szerepel. Szőke Mátyás mindenkit megnyugtatott: fia már most is támasza a pincészetben, de családjának több tagjai is tanulja a szakmát, így bizonnyal vásárolhatunk Szőke borokat a következő évtizedekben is.

tábla 04

– Napi 10-25 ezer látogató keresi fel a Vásárcsarnokot, akiknek jó része már az alsó szinten található hungarikum utcába is ellátogat – mondta Kiss Levente, a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatóságának kereskedelmi igazgatóhelyettese, hozzátéve, hogy a földfelszín alatt található sétánnyal épp ez volt a céljuk.

Hangsúlyozta: az alagsori promenád végében található Bortér iránt is egyre nagyobb az érdeklődés, sok turista áll meg Magyarország háromdimenziós térképe előtt, amelyen megtekintheti a különböző borvidékek elhelyezkedését, kiterjedését, és érdeklődve olvassák a különböző magyar fajtákról szóló tájékoztatókat. 

tábla 01 

Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke rámutatott: hasznos az együttműködés a piacosokkal, mert a civil szervezet legfőbb feladata a borkultúra népszerűsítése és társadalmi beágyazottságának növelése. A Bortérben könnyen elérik az embereket, ami a nyilvánosságteremtés egyik módja, ráadásul a dicsőségfal kiemelt helyen található, amit megtiszteltetésként értékelt az elnök. 

Az idei táblaavatás különleges volt, mert Szőke Mátyás sikerével egy újabb borvidék került fel dicsőségfalra. Zilai Zoltán szerint egyébként sok voksoló minden bizonnyal a borvidék megújítójának életművét (is) díjazta szavazatával, ami a borvidéknek is előnyt jelent, egyben biztatást a régióban dolgozó fiataloknak.

 

Címkefelhő