Skip to main content

Újabb sikert arattak a Baráthegyi sajtok Etyeken

| Gourmet Riporter | Reflektor

Két sajtjával is díjat nyert a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Sajtmanufaktúrája a napokban megrendezett X. Magyar Sajtmustrán, Etyeken. A natúr kecskesajt és a parenyica egyaránt ezüst minősítést kapott. A Baráthegyi majorságban minden munkát fogyatékossággal élő vagy megváltozott munkaképességű emberek végeznek.

 

A X. Sajtmustrán díjat nyert parenyica a manufaktúra egyik legnépszerűbb sajtja, átlagosan havi 20 kilogrammot gyártanak belőle. A natúr kecskesajtot szintén kedvelik a vásárlók, ebből havi 15 kilogramm készül.

baráthegy 04

A Baráthegyi majorságban az állatok gondozásától a fejésen át, a sajtok készítéséig és csomagolásáig minden munkát fogyatékossággal élő vagy megváltozott munkaképességű emberek végeznek, így a most kapott rangos szakmai elismerés egy újabb bizonyítéka annak, hogy a fogyatékossággal élő emberek is képesek értékteremtő munkát végezni.

baráthegy 02

A farmon élő kecskék frissen fejt teje egyenesen az üzembe kerül, a tehéntejet pedig egy környékbeli termelőtől vásárolják. A tervek szerint év végéig két szarvasmarhával is szeretnék bővíteni a majorság állatállományát, így a tehén tejtermékek alapanyagát szintén helyben állítanák elő. A sajtmanufaktúrában jelenleg is folyik a termékfejlesztés. Az eddigi széles választékot kecske parenyicával, mozzarella sajttal és vajjal szeretnék bővíteni.

baráthegy 05

A X. Sajtmustrára 122 terméket neveztek, ebből 41 sajtbíra és öt gasztronómiai újságíró döntötte el melyek a legjobbak. A manufaktúra tejtermékei már eddig is rendelkeztek Élő-Tisza-, HÍR- és Szociális Farm Védjegyekkel, a Magyar Sajtmustra minősítése azonban a szakma élvonalába emelte azokat.

baráthegy 03

A manufaktúra termékei már 2020-ban is sikeresen szerepeltek, a VIII. Magyar Sajtmustrán a Baráthegyi zsíros tehénsajtkrém kapott arany, míg a Baráthegyi zsíros kecskesajtkrém bronz minősítést. A Baráthegyi Sajtmanufaktúra sajtjait az Avalon Ristorante és a Dűlő Étterem asztalán is megtalálják a fogyasztók, valamint az alapítvány Búza téri Vásárcsarnokban található kis üzletében és a Miskolci Termelői Napon is megvásárolhatják.

 

Fotó: Szimbiózis Alapítvány

 

Címkefelhő