Skip to main content

Két magyar étterem is két Michelin-csillagot kapott

| Gourmet Riporter | Reflektor

Három új étterem büszkélkedhet ezentúl Michelin-csillaggal, ezzel összesen kilenc magyar vendéglátóhely bejáratát díszíti egy éven át a híres piros táblácska – derült ki a francia gumigyár által kiadott új, nemzeti gasztronómiai katalógusból. A Michelin Guide idén először jelentetett meg Magyarország egészéről étteremlistát (National Selection of Hungary), hazánkban eddig csak a budapesti éttermeket osztályozták.

 

A fővárosi éttermeken túl már a vidékieket is minősítő, világhírű kiadvány rövid távon is hozzájárulhat a vendéglátóhelyek forgalomnövekedéséhez, hosszabb távon pedig növelheti a szektor versenyképességét – hangsúlyozta korábbi közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). Rámutatnak: a válogatás ráirányíthatja a figyelmet a vidék gasztrokínálatára, egyúttal Magyarország kulináris és turisztikai sokszínűségére. Az MTÜ úgy ítéli meg, hogy a Michelin Guide magyarországi kiadása jól érzékelteti majd, hogy milyen változáson ment keresztül az elmúlt 10-15 évben a magyar gasztronómia.

Michelin

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy idén két étterem is két Michelin-csillagot kapott, ebből az egyik vidéken várja a vendégeket. A tatai Platán szerintünk évek óta megérdemelte volna a minősítést, ám mivel eddig csak fővárosi éttermeket minősítettek, nem volt esélye a csillag megszerzésére, hiába található a hely Budapesthez közel. A másik kétcsillagos étterem a Stand, amely korábban szerzett egy csillagához tett hozzá még egyet. 

platán 04

Platán, Tata

Az esztergomi 42-őt egy csillagra értékelték az ítészek, a séf, Barna Ádám évek óta magas színvonalon teljesít, álló csillga a honi gasztronómiának; korábban egyébként a fővárosi St. Andrea konyháját irányította. Az esztergomiakon kívül további hat étterem érdemelt ki egy Michelin-csillagot: a Babel (séf: Kaszás Kornél), ahol a napokban Katy Perry és Orlando Bloom is megfordult, a Borkonyha (séf: Sárközi Ákos), a Costes (séf: Koppány Levente), az Essencia (séf: Tiago Sabarigo), a Rumour (séf: Rácz Jenő) és a Salt (séf: Tóth Szilárd). Új a "csillagosok" között a Rumour, ugyanakkor elveszítette éveken át őrzött csillagát a Costes Downtown (séf: Molnár Márk). 

essencia hazhoz 04

Essencia, Budapest

A tavalyi hideg zuhany után, amikor egy éttermet sem találtak idehaza az ítészek, amelyet Bib Gourmand minősítéssel jutalmaztak volna, idén a kiváló ár-érték arányú éttermeknek járó díjat hat vendéglátóhely is megkapta. Ezek az Anyukám Mondta (Encs), a Casa Christa (Balatonszőlős), a Kistücsök (Balatonszemes), a Macok (Eger), a Mór24 (Balatonfüred) és a Sparhelt (Balatonfüred).

Külön öröm, hogy minden díjazott étterem vidéki, ugyanakkor bizonnyal találnánk Budapesten is olyan vendéglátóhelyet, ami a kategória kritériumainak megfelel. Továbbra is hiányoljuk például a Petrust, amely számos alkalommal megkapta korábban ezt az elismerést; úgy tűnik, valami miatt az étteremről az utóbbi években rendszeresen megfeledkeznek az ítészek. Ahogy érthetetlen a Kollázs hiánya is, amelynek akár magasabb minősítést is el tudnánk képzelni (ahogy több, más étteremnek is, lásd lentebb). 

bistrosparhelt 05

Sparhelt Bistro, Balatonfüred

A Michelin-kalauz "plate", vagyis az ajánlott helyek (a Michelin jellemzése szerint „jó konyha”) listáján idén hatalmas lett a tülekedés, a tavalyi 18 helyett immár 44 étterembe ülhetünk be az ítészek szerint jó szívvel. A fővárosban ezt az elismerást kapta a St. Andrea, a Laurel, a Pasztell, a Hoppá! Bistro, a Textúra, a Costes Downtown, a Mák, a Nobu, az Umo (ÚJ), az Arany Kaviár, a Spago by Wolfgang Puck, a Felix Kitchen & Bar és a Stand25.

Tény, több olyan étterem is e kategóriába került, ami meglátásunk alapján mindenképpen felfelé lóg ki e csoportból. Leginkább a Laurel, a Mák, a Textúra és az Arany Kaviár évek óta tartó háttérbe szorulását nem értjük, véleményünk szerint munkájukat, innovációjukat, kreativitásukat vizsgálva bármelyikük kaphatott volna Michelin-csillagot. Talán már jövőre!

st andrea 01

St. Andrea, Budapest

Vidéken szinte felsorolni is nehéz, mennyien kapták meg ezt az elismerést. Budaörsön a Rutin (ÚJ), Etyeken a Rókusfalvy Fogadó (ÚJ), Zebegényben a Natura Hill (ÚJ), Turán a Clarisse (ÚJ), Tatán a Paltán Bisztró (ÚJ), Fehérváron a 67 Sigma (ÚJ), Móron az Öreg Prés (ÚJ), Csopakon a Vígmolnár Csárda (ÚJ), Győrben a La Maréda (ÚJ), Balatonfüreden a Zelna Borbár (ÚJ), Tihanyban a Vinarius (ÚJ) és a Füge (ÚJ), Kiskunhalason a Rézmozsár (ÚJ), Kapolcson a 84 (ÚJ), Zánkán a Neked főztem (ÚJ), Miskolcon az Avalon (ÚJ), a Zip's (ÚJ) és a Végállomás Bistro&Wine (ÚJ), Köveskálon a Kővirág (ÚJ), Somlóvásárhelyen a Kreinbacher Birtok (ÚJ), Fonyódon a Konyhám Stúdió 65 (ÚJ), Szigligeten a Villa Kabala (ÚJ), Kéthelyen a Lokál 47 (ÚJ), Hosszúhetényben a Hosszú Tányér (ÚJ), Szegeden az Alabárdos (ÚJ) és az Alkimista Kulináris Műhely (ÚJ), Tiszalökön a Horgonyzó Kisvendéglő (ÚJ), Pécsett a Morzsa (ÚJ), Debrecen az IKON (ÚJ), Villányban a Sauska 48 (ÚJ) és Őriszentpéteren a Pajta (ÚJ). 

alabardos 08

Alabárdos, Szeged

Örvendetes, hogy az ítészek szinte az ország teljes egészét bejárták, s hogy ilyen gazdag a merítés, ugyanakkor bevalljuk, van némi hiányérzetünk, véleményünk szerint igen sok olyan hely maradt ki a díjazottak köréből, amely rászolgált volna az elismerésre.

A jövő évi katalógus elkészítéséhez nagy szeretettel ajánlunk az ítészek figyelmébe olyan sokat bizonyított, nívós helyeket, mint Budapesten a Gléda, A Kert, a Déryné (amely korábban többször is kapott Bib Gourmand-t), a Hilda, a Fausto's, a Mandragóra, a Szépilona, a Larus, a 101Bistro, a Fleischer Restobar, a Caviar & Bull, a Dobrumba, a Monk's Bistro, a Zeya, az Ensö, a Fióka, a Steam, a Szaletly, a Pasarét Bisztró, vagy éppen a Gundel.

szepilona2 03

Szépilona, Budapest

Meglátásunk alapján vidéken is számos további étterembe érdemes még ellátogatniuk az ítészeknek. Például Tihanyban a Malackrumpli vagy a Fűszerkert, Gyöngyösön a Bori Mami (amely a Gourmet Fesztiválokon számos díjat nyert), Budakeszin a Budai Gesztenyés Nagyvendéglő, Bázakerettyén a Bonne Chance, Veszprémben a Gusto13, a Villa Medici, az Oliva, Mádon a Percze, Derecskén az Almavirág, Egerben a Trifla vagy a Depresso, Balatonlellén a Kedvesem Bisztró, Balatonszőlősön a Picit más étterem és manufaktúra, Gyulán a Patrióta, Szarvason az Újváros Bisztró, vagy a Baricska Csárda 'Füreden szerintünk mindenképpen felkeresésre ajánlott. 

percze 04

Percze, Mád

A díjátadón a legjobb fiatal séf díját Mizsei János (Mák), a legmelegszívűbb vendéglátók díját (Welcome and Service Award) Kvaszniczáné Marjai Flóra és Kvasznicza Ferenc (Pajta), a legjobb sommelier díját pedig Langó Balázs (Clarisse, Tura) vehette át. A fenntartható gasztronómiáért járó Zöld Csillag díjat kapott a hosszúhetényi Almalomb, a poroszlói Graefl Major Kétútköz, a budapesti Onyx Műhely és a szintén fővárosi Salt.

A kiadvány inspektorainak kiléte ismeretlen, és az elmúlt egy évben több alkalommal visszatérve az országba keresték fel a legjobb vendéglátóhelyeket, a cég nagy hagyományokra visszatekintő, egységes módszertana szerint. Arról, hogy milyen szempontrendszer alapján bírálnak el egy-egy éttermet, ebben az interjúban olvashat bővebben. 

Gwendal Poullennec02

Gwendal Poullennec, a Michelin nemzetközi igazgatója

A francia étteremkalauz több mint százéves múltra tekint vissza, fennállása óta világszerte több mint 40 országban, közel 30 ezer létesítményt értékelt, a kiemelkedő minőséget helyezve előtérbe. Ennek is köszönhető, hogy a mai napig a Michelin Guide számít a legrangosabb gasztronómiai kalauznak.

Címkefelhő