Skip to main content

Fesztiválcunami érkezik szeptemberben

| Gourmet Riporter | Reflektor

Lassan vége a nyárnak, amit nemcsak a hűvösebb időjárás jelez, hanem a köztereken és a virtuális térben egyre gyakrabban feltűnő hirdetések, amelyek a közelgő nagy gasztronómiai fesztiválokat népszerűsítik. Összeszedtük a legfontosabbakat, hogy olvasóink véletlenül se maradjanak le egy izgalmas programról sem.

 

Szeptember elején rögtön két különleges esemény várja a látogatókat. A budapesti Kincsem Parkban szeptember 1-2-án a VI. Food Truck Show-n a legkiválóbb mozgóbódés kifőzdék, hamburgeresek kínálatát kóstolhatják meg az érdeklődők. A program azért is különleges, mert a finom falatok mellett ló- és agárversenyekre is lehet majd fogadni, ahogy számos koncert, mozi és különböző piacok is várják az food truckok szerelmeseit.

A Fejér megyei Soponyán tizenegyedik alkalommal készítenek a benevező csapatok finomabbnál finomabb ételeket a Vadgasztronómiai Fesztiválon. A szintén szeptember 1-2-én rendezendő esemény helyszínét a Sárvíz-völgye Erdészeti- Vadászati és Ökoturisztikai Központ pompás erdei környezete biztosítja. A kilátogatók nyomon követhetik, mi több, meg is kóstolhatják a nyárson, roston, bográcsban készült remek fogásokat. A csapatok sorshúzás útján kaphatnak feladatot, ezért többféle vadétel receptjével kell nevezniük, mert nem tudhatják előre, mit tartogat nekik Fortuna. A kötelező mellett sok csapat szabadon választott recepttel is készül, amellyel a nézők járnak a legjobban. Az összességében több száz versenyző közül a győztes gárda az Erdei Ételek Mestere címet szerezheti meg.

fesztiválok 04

Szeptember természetesen a szüret, s ekképp a bor ünnepe. Először Mádra látogathatnak el a borisszák a Furmint Ünnepre, amelyre ugyancsak szeptember 1-2-én kerül sor. A kőbányai sörgyár régi épületei kölcsönöznek díszletet a Dreherfesztnek (amelyről korábban egyébként ITT írtunk már), amelyre szeptember 2-án kerül sor. A fesztiválon a sörspecialitásoké lesz a főszerep, csak a sörgyárban lehet megkóstolni tanksör formájában a nemrég piacra dobott, gyümölcsös aromával csalogató Mosaic komlóval "fűszerezett" sörkülönlegességet, továbbá a gyártó szűretlen, és bodzavirág aromájával megbolondított változatát. Különleges a csokoládés sör is, valamint a magas alfa-sav tartalmú Centenniallel hidegkomlózott sör, amely a Sziget Fesztivál 25. jubileumára készült.

Szeptember 2-3-án rendezik meg a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivált, ahol Bor udvar, Pezsgő tér, Fröccs terasz, Piac tér, Művész utca, Gyermek liget várja a bor és pezsgő iránt érdeklődőket és családjukat. Kétségkívül a legnagyobb szabású rendezvény a Budapest Borfesztivál, amelyre hagyományosan a Budavári Palota udvarain kerül sor, szeptember 7-10-e között. Az eseményről bővebben ITT írtunk. Szeptember 7-10-e között a West End üzletközpont tetőteraszán rendezik meg a Vegán Food Festet, amely a táplálkozási mód hazai táborának talán legnagyobb seregszemléje. A fesztiválon egyebek mellett itthoni és külföldi ételkülönlegességeket, vegán hamburgert és hotdogot, tejmentes fagylaltot vagy különböző sajtalternatívákat kóstolhatunk. Mi több, a rendezvényen kiállítók közül többen olyan specialitásokkal is készülnek, amelyek sem az esemény előtt nem szerepelt a kínálatukban, sem a fesztivál után nem lesznek kaphatók. 

vegán

Szeptember közepe az édesszájúaknak tartogat feledhetetlen pillanatokat, először a budapesti Édes Napokon, amely mára Európa egyik legnagyobb édességekre fókuszáló rendezvénye. A Bazilika előtt, szeptember 15-17 között rendezendő fesztivál amellett, hogy ingyenes, rengeteg kóstolni, látni és hallani valóval várja a látogatókat. A program folyamatosan alakul, érdemes követni az esemény Facebook oldalát.

fesztiválok 01

Ugyanezen a hétvégén rendezik meg immár tizennegyedik alkalommal Rácalmáson a Tökfesztivált, illetve a kalocsai Paprikafesztivált. Előbbin számos egyéb program mellett tökös ételek kóstolója is szerepel a programban, természetesen lesz tökös-mákos rétes, de kóstolhatunk tökivólét, töklekvárt, vagy sütőtököt is. A dél-koreai Hankook gumigyár dolgozóinak jóvoltából ázsiai ételekből is lesz ízelítő. Kalocsán főzőverseny keretében huszadszor mérik össze tudásukat a paprikás ételek készítői, emellett a pörköltfőzésben járatosak is versenghetnek, feltéve, ha tudják, hogyan kell helyesen elkészíteni az ételt szürkemarhából.

Aki nem tudott betelni a kézműves hamburgerekkel, sültekkel vagy lemaradna Food Truck Show-ról, a Beer, Burger, Barbecue Fesztiválon repetázhat, illetve pótolhatja az élményt. A Millenáris Parkban szeptember 21-24 között sorra kerülő rendezvényen számos kézműves sörfőzde nedűit is megkóstolhatják a látogatók, ráadásul a fesztiválra díjtalan a belépés. Ugyancsak ezen a hétvégén, 23-án Esztergomban rendezik meg a Lecsófesztivált, ahol értelemszerűen népszerű eledelünk áll az esemény középpontjában.

fesztiválok 06

Néhány sorral fentebb már említést tettünk az édességekről, nos, szeptember 23-a a palacsinta napja lesz a fővárosban, ekkor rendezik meg ugyanis a XVIII. kerületi Szent László utcában a Palacsinta Fesztivált, ahol az ízes tekercs szinte minden variációja feltűnik. Szurkolni is lehet majd, mert palacsintasütő versenyt is rendeznek a szervezők. S hogy az ételintoleranciában szenvedőknek se kelljen lemondani a finomságról, a Kazinczy utcai Kőlevesben Free! Palacsinta Fesztivált rendeznek, ahol a Free! Gluténmentes Pékség szervezésében, ahol megkóstolhatók lesznek a „mentes” palacsinták.

fesztiválok 02

 

Október 5-8 között ismét a Kincsem Parkba lesz érdemes ellátogatni, ahol a müncheni példát követve Oktoberfestet rendeznek. A szervezők azt ígérik, az eddigieknél sokkal több sörpadot helyeznek majd ki, és megnyitnak egy lelátót is, összességében így több ezer ember vehet részt egy időben az eseményen. Ezen kívül a nyitvatartási időt is meghosszabbították, hogy minél tovább szórakozhassanak a lóversenypályára érkezők. Idén nagy hangsúlyt fektetnek a bajor hagyományok tiszteletére, a fesztiválon olyan klasszikus ételeket lehet majd megkóstolni, mint a Wiesn-Hendl, azaz grillezett csirke krumpli vagy káposztasalátával, a sült csülök és a bajor kolbászkák. természetesen lesz bajor perec, a Brezn és Wiesenherzen, vagyis a szív alakú mézeskalács, valamint császármorzsa és forró rétes is.

Ünnepre készülnek Villányban: október 6-8-a között ugyanis már a harmincadik Vörösbor Fesztivált rendezik meg a borvidék központjában. A jó vörösborok szerelmesei idén a legszebb rubint színű nedűk kortyolgatása mellett részt vehetnek a nagyszabású szüreti felvonuláson, de várják a látogatókat koncertek, és gyerekprogramok is. A rendezvény a borvidék egyik legnépszerűbb programja, egyben legnagyobb boros rendezvénye, kiemelkedő számú borászkiállítóval és utazást segítő tömegközlekedéssel. Ugyanezen a hétvégén rendezik meg a Sopron melletti Ágfalván a Gesztenye Fesztivált, ahol gesztenyés ételekkel és finom süteményekkel készülnek az érdeklődőknek.

fesztiválok 03

Október 13-15-e között egy hatalmas udvarrá alakul át a budapesti Vasúttörténeti Park, ahol a Disznótoros és Kolbászfesztivált rendezik meg. A tízhektáros területen a gasztro sétány mellett lesz három kolbász utca, és rendeznek kézműves vásárt is. Természetesen tartanak bemutatókat, amelyeken a fesztiválozók a disznó feldolgozását követhetik nyomon. A rendezvényre egész nap fesztiválbusz szállítja díjmentesen a látogatókat, akik közül minden nap az első ezer ajándék gyümölcsbor kóstolót kap.

disznotor 01

Ugyanezen a hétvégén, új helyszínen pirulnak majd az illatos kalácsok a Kürtőskalács Fesztiválon. A XII. kerületi Gesztenyés kertbe költöző eseményen idén is megrendezik a már hagyományossá vált nagy közös sütést, amikor nevezési díj ellenében bárki odaállhat a sütő mellé kalácsot készíteni (a nevezési díj egy részét a szervezők jótékony célra ajánlják fel). A rengeteg édes finomságon túl természetesen lesz, mi szem-szájnak ingere: jó borok, pálinkák, koktélok, különleges kávék, ízletes sajtok, sonkák, kolbászok, kenyérlángos, pirított magvak, sült burgonyaszirom.

kürtőskalács

Aki rajong a házi kolbászért, semmiképpen ne hagyja ki a Csabai Kolbászfesztivál, amelyet Békéscsabán óriási nimbusz övez, s ezrek zarándokolnak el minden évben a viharsarki eseményre. Hogy csak a versenyeket említsük, amelyeket az október 19-22-e között megrendezendő fesztiválon bonyolítanak: lesz nemzetközi szárazkolbász verseny; ingyenes ifjúsági gyúróverseny; nyugdíjas klubok, egyesületek, civil szervezetek, nagycsaládosok és hátránnyal élők gyúróversenye; négy helyszínen zajló nemzetközi kolbászgyúró viadal; Krajcsó Pál vékony- és vastagkolbász gyúróversengés; nagypapák-unokák is összemérhetik erejüket kolbászgyúrásban, továbbá rendeznek töltöttkáposzta-főző versenyt. Emellett persze sok-sok program, és rengeteg kóstolni, csodálni való akad majd a békéscsabai rendezvényen.

Igazi különlegesség a Tihanyi Gardafesztivál, a Gardália, amelyre november 3-5-e között immár tizenötödször kerül sor. A garda a Balatonban is előforduló, mára ritka halfajta, amelynek halászatához Tihanyban kultikus hagyományok kötődnek. Ezeket igyekeznek feleleveníteni a tó északi partján fekvő városban, emellett persze számos program, többek között halászlé és halételfőző verseny várja az érdeklődőket.

Fotó: Gourmet Riporter, Oktoberfest, Vegan Food Fest, Kürtőskalács Fesztivál, Disznótoros és Kolbászfesztivál

Címkefelhő