Skip to main content

Csillageső hullott a magyar gyártókra

| Gourmet Riporter | Reflektor

Több mint harminc magyar élelmiszer – jobbára édes finomság – kapott rangos elismerést a Great Taste Awards versenyen, amit sokan csak gasztro olimpiának tartanak. Akadt olyan magyar cég, amely először nevezett a versenyre, s mindjárt öt magas elismerést is sikerült begyűjtenie. Csak a miheztartás végett: a Great Taste Awards a világ egyik legismertebb élelmiszeripari díja, több mint tízezer terméket neveznek be a gyártók minden évben a világ minden tájáról. E versenyen sikerült két magyar vállalkozásnak is a legmagasabb minősítést megszereznie. 

 

great taste 2018 06A londoni székhelyű Great Taste Awards világversenyre a pályázók különböző termékkategóriákban nevezhetnek be ételeket és italokat. Az idei verseny iránt is hatalmas volt az érdeklődés, több mint 12 ezer 600 terméket neveztek be a világ minden tájáról. A sokak által csak élelmiszervilág Oscar-díjának tartott versenyen három, kettő és egy csillaggal díjazzák a termékeket. A három csillagot idén mindössze 192 termék kapta meg, vagyis, ha a Great Taste logót látjuk, bízhatunk a termékben, amikor élelmiszereket vásárolunk.

A zsűri több mint 500 tagból áll, amelynek tagjai kifinomult ízlésű szakemberek, így véleményük megfellebbezhetetlen. A verseny alkalmával márciustól július elejéig 65 napon, több ezer kóstolóórát töltöttek el a szakértők, akik között találhatunk Michelin csillagos éttermek séfjeit, elismert gasztronómiai szakembereket, patinás áruházak (Harrods, Fortnum&Mason, Selfridges, Harvey Nichols és Whole Food Markets) beszerzési igazgatóit és neves ételkritikusokat, akik minden előzetes információ és csomagolás nélkül, vakteszt alapján hozzák meg ítéleteiket. Három csillag csak teljes egyetértés esetén születhet.

great taste 2018 04

A magyar gyártók termékei szűk, elit csoportba kerültek, lévén két csillagot csupán 1207, egy csillagot kicsivel több mint háromezer termék kapott. Azaz, a benevezett élelmiszerek kétharmada nem részesült semmilyen elismerésben. A Donum Terrae tökmagolaját három, míg tökmagkrémét két csillaggal jutalmazta a zsűri. A bodrogkeresztúri Borecet Művek tokaji körtés-levendulás borecete ugyancsak három, a tokaji málnás borecet, valamint a tokaji aszú boercet két csillagot kapott. 

A szegedi Rubin Paprikafeldolgozó Kft. bio szegedi paprikáját két csillaggal jutalmazta a zsűri, ami a cég honlapján található információ szerint  annyira népszerű, hogy az októberi betakarítás előtt már nem is kapható. Másik két terméküket, a rubinvörös, csípős fűszerpaprika magolajat, valamint a bükkfával füstölt paprikát egy csillaggal díjazták az ítészek.

A Bakonynektár levendulaméze két csillagott kapott, ahogy a Váraljai Családi Gazdaság akácméze is. Utóbbi cég pitypangméze egy csillagott szerzett. A soproni Harrer Chocolat először nevezett be a versenyre, és mindjárt hatalmas sikert ért el. Két csillagot kapott a mogyoróval és szilvával ízesített bonbonjuk, a 60 százalékos, bean-to-bar Tonka táblájuk és a gyömbéres-kalamansi csokoládéjuk, egy csillaggal díjazták a cég 70 százalékos, a „nagyi fűszereivel” ízesített tábláját és a fekete ribizlis, nugátos bonbonját.

great taste 2018 07

A pécsi Maya Chocolate Csokoládé Manufaktúra és Édességbolt szintén öt díjat gyűjtött be. Két csillagot kapott a 70 százalékos Santo Domingo étcsokoládéjuk, amit konyakos fügével és karamellizált dióval töltöttek. Egy csillaggal jutalmazták a 32 százalékos Dulcey szőkecsokoládéjukat, amit makadámdióval és mangóval töltöttek; a 34 százalékos, Zephyr névre keresztelt, ceyloni citromfűvel és karamellizált pisztáciával ízesített fehércsokoládéjukat; a manufaktúra 46 százalékos, mandarinnal és ropogós karamellel töltött sötét tejcsokoládéját, ami a Bahibe nevet kapta, valamint a 66 százalékos, eredetszelektált, maya fűszerekkel elegyített étcsokoládéját.

great taste 2018 02

Az albertkázmérpusztai ChocoCard öt terméket nevezett be a rangos élelmiszer viadalra és mindegyik csillagot kapott a szigorú ítészektől. Az avolai mandulával töltött bean-to-bar szeletük kettőt, míg a 69 százalékos, bean-to-bar Ambanja; a 69 százalékos, vadborsos tábla; a gyümölcsös karamellel bevont makadám és a gyömbéres, matchás drazsé egy csillagot érdemelt. A Dr Honey prémium selyemfűméze, valamint levendulás csokoládéval és liofilizált mézzel bevont avolai mandulás drazséja ugyancsak két csillagot kapott Londonban, míg prémium hársmézüket egy csillaggal díjazták.

great taste 2018 05

A pátyi Monterosa kávépörkölő az etiópiai Gebena kávéjáért érdemelte ki a két csillagot. Egy csillaggal jutalmazta a zsűri a nemzetközi versenyek rutinos hazai résztvevőjének, a chocoMe-nek öt termékét: a Délice Carré 72,2 százalékos táblás étcsokoládét kampot borssal; a Délice Carré 72,2 százalékos táblás étcsokoládét pörkölt kakaóbab törettel; a Délice Raffinée 72,2 százalékos étcsokoládéval és kakaóporral bevont avolai mandulát; a Raffinée fahéjas tejcsokoládéval bevont piemonti mogyorót, valamint a Raffinée, madagaszkári vadborsos étcsokoládéval és kakaóporral bevont mandulát.

great taste 2018 01

A Grapoila hidegen sajtolt bio kukoricacsíra-olaja; a Viblance pekándiós granolája quinoával; a Rob-Chi piros chili krémje; a Bonbonier sós-karamellás trüffelje; a Hester’s Life Crunchy Nuts nevű terméke, amely kókuszchipset, mandulát, napraforgómagot, datolyát, lenmagot, tökmagot, törökmogyorót tartalmaz, valamint a Demeter Chocolate Hawaii vörös sóval, karamellel és mogyoróval ízesített csokoládéja szintén az egycsillagosok szűk táborának tagja.

 

Címkefelhő