Skip to main content

Nem kedvtelésből visznek éttermet

| Velkei Tamás | Terülj, terülj!

Mindig szerettem volna egy nagyon színvonalas éttermet vezetni, amelyben az ételek színvonala felnő, vagy ha úgy tetszik méltó a borainkhoz – mondta magazinunknak Mészáros Zsanett a szekszárdi Merops étterem vezetője hozzátéve, hogy folyamatosan azon dolgoznak: a nívó emelkedjen. Elismerte, a fejlődést csak kemény munka árán lehet elérni.

 

A Merops étterem régóta a szekszárdiak egyik kedvenc helye, de a koronavírus-járvány első hulláma miatt elrendelt lezáráskor a vezetésnek át kellett gondolnia a jövőt. Mészáros Zsanettnak is maradt ideje bőven tervezni, átértékelni az addigi működésüket. Rengeteg ötlet merült fel benne, majd az ötleteket tett követte: munkatársaival megszerveztek egy gárdát, így már lehetővé vált, hogy a gondolatok valóra váljanak. Új útra léptek.

A járvány miatt számos budapesti étterem bezárt, aminek következtében sokan állás nélkül maradtak; a Merops étterem vezetése számukra kínált lehetőséget. Hamar ütőképes csapatot sikerült verbuválniuk. A munkavállalók döntésénél az is sokat nyomhatott a latban, hogy a Merops étterem mögött egy komoly cég áll, hiszen az étterem egy borhotelban található, amely a Mészáros Borház tulajdona. Bízhattak a munkavállalók abban is, hogy a cég nem zár be pár hét alatt, hiszen nem „kedvtelésből” vagy kalandvágyból vágtak bele az üzleti életbe, mint néhányan a vendéglátó szakmában.

zsanett meszaros 02

A vállalkozás itt nem állt meg, Mészáros Zsanett elmondja, tovább szerettek volna, és a jövőben is szeretnének fejlődni, azt kívánják elérni, hogy az asztalra olyan egyedi fogás kerüljön, amit a vendég maga biztosan nem tudna otthon elkészíteni. Az a vágyuk, hogy ha egy vendég a Meropsban rendel, élményt kapjon, ne „csak” egy étkezést, s később az étkezés élményére emlékezzen. Zsanett maga is szeret étterembe járni, kipróbálni új éttermeket, ilyenkor figyel is.

Elismeri, a fejlődést csak kemény munka árán lehet elérni. Ahogy azt is, hogy Tolna szívében ugyan kissé nehezebb jó minőségű alapanyaghoz hozzájutni, mint Budapesten, de megvannak a kialakult forrásaik, ahonnan rendszeresen és gond nélkül be tudják szerezni a számukra szükséges alapanyagokat. Zsanett ragaszkodik ahhoz, hogy amit csak lehet, helyben vagy a környék termelőitől szerezzék be. A Merops-ízelítőben található hurkát, kolbász, illetve a sajtkínálatukat egyaránt helyi termelőktől vásárolják.

zsanett meszaros 04

Igyekeznek felderíteni henteseket is, akikkel a jövőben együtt tudnának dolgozni, tőlük szívesebben vásárolnának, mint a távoli cégektől. Arra is törekednek, hogy a szezonalitás mindenképpen jelentkezzen az étlapon, ezt összekötik a helyi termelők felkutatásával – a zöldborsószezonban például Sióagárdon bukkantak egy termelőre, akitől jó minőségű zöldséget sikerült beszerezniük.

„A külföldi vendégek azonnal érzékelték és értékelték a változást, ami jelezte számunkra: jó úton indultunk el” – szögezi le Zsanett. Persze figyelembe kellett vennie a vezetésnek, hogy a városban élő étterembe járóknak, és a külhoni vendégnek kissé eltérnek az igényeik, ezért megmaradt például a helyiek körében népszerű déli ebédmenü.

Címkefelhő