Fő tartalom átugrása

Hatalmas sikert ért el a Bányai

| Super User | Hírcsokor

A magyar tulajdonú Bányai Speciality Coffee Concept első európai vállalkozásként jutott döntőbe a kávétermelők legfontosabb nemzetközi megmérettetésén, a Cup of Excellence-en. A Bányai a rangos versenyen az „Experimental” kategóriában ért el hatodik helyezést. A verseny célja a kivételes minőségű kávék felfedezése és elismerése, valamint az átlátható és fair trade gyakorlatok elősegítése a kávétermelésben.

 

A Cup of Excellence versenyen a világ több százezer kávéja közül kategóriánkként a legjobb tízet választják ki. Ezeket díjjal ismerik el, majd egy különleges aukción értékesítik. Az experimental kategóriában azokat a kávékat értékelik, amelyek feldolgozása során olyan kutatási, kísérleti technológiákat alkalmaznak, amelyek a tudományos eredményeket ötvözik a hagyományos módszerekkel a tökéletes kávé tudatos elérése érdekében.

A verseny célja egyrészt a kivételes minőségű kávék felfedezése és elismerése, másrészt az átlátható és fair trade gyakorlatok elősegítése a kávétermelésben. A Cup of Excellence 1999-es első megrendezése óta teljesen átírta a kávéipar szabályait a keményen dolgozó, ám korábban láthatatlan kistermelők helyzetbe hozásával. A legkiválóbb ízélményt adó kávékat nemzetközi árverésen értékesítik, ahol a termelők gyakran kiemelkedően magas árat kapnak munkájukért.bányai siker 02

Tóth Márk és Tóth Sándor (b-j)

A Cup of Excellence-re a 85 pont feletti lehet nevezni, majd több nemzeti forduló után minden ország 40 kávét delegálhat a versenyre. A több százezer kávé közül szigorú zsűrizéssel választják ki kategóriánként a tíz legjobbat, amelyek részt vehetnek a kávépörkölő vállalatok körében megrendezett, különleges árverésen. A Cup of Excellence (továbbá Európa) történetében először történt meg, hogy egy európai kávépörkölő-vállalkozás a kávétermesztésben is kiváló eredményt ér el, és az aukciós döntőig jut.

A Bányai Speciality Coffee Concept szakemberei 2018-óta végeznek kávétermesztési és -feldolgozási kutatásokat Costa Ricán. Farmjaik a Central Valley régióban, 1500 méter tengerszint feletti magasságban találhatók, ahol „speciality” és „excellent” minőségű kávékat termelnek.bányai siker 03A szakemberek, Tóth Sándor és Tóth Márk elmondták, hogy a díjazott Geisha fajtájú kávéjuk virágos, jázminos ízvilágú, amit trópusi gyümölcsös jegyek egészítenek ki. A 6. helyezés jelentőségét tükrözi, hogy Costa Ricán 26 700 regisztrált, generációk óta aktív kávétermelő működik. Óriási teljesítmény ebben a mezőnyben néhány éves termesztési múlttal a legjobbak közé kerülni.