Skip to main content

Ínyencek pirított szöcskét nyaljanak!

| Gourmet Riporter | Kávéház

Mexikó egyes vidékein csemegének számító pirított szöcskével ízesíti fagylaltkelyhét New Yorkban egy fagylaltozó. A tulajdonos azt mondja: régóta várta a pillanatot, amikor felhasználhatja a Közép-Amerikában milliók által kedvelt, pirított, sózott, általában lime levével nassolgatott rovart.

szöcske 04

A manhattani Greenwich Village-ben található a Mexikó édes ízeit kínáló La Newyorkina cukrászda, ahol augusztus végéig különleges nyalánkságot kóstolhatnak a fogékony helyiek. A Happy Hoppy fantázianévre keresztelt kehelyben a vaníliafagyi mellett három féle chili, leheletnyi mezcal (agavéból készült égetett szesz), karamell, kandírozott narancsszelet, valamint a bevezetőben már említett pörkölt szöcske található. A spanyolul chapulinesnek nevezett egyenesszárnyú rovarokat Mexikóban általában megpirítják, megsózzák és lime- vagy citromlével fogyasztják.

szöcske 01– Imádom a pirított szöcske ízét és állagát. A rovart Mexikó különböző részein, például az ország déli részén fekvő Oaxacaban, ahonnan én is származom, ínyencfalatként fogyasztják. Ott úgy eszik pirított szöcskét, mint errefelé a földimogyorót. Már régóta fel akartam használni a szöcskét, most érkezett el a kiváló alkalom, mert az édes fagylalt lágyítja a szöcske ízét, ugyanakkor a rovar kissé érdekes, fűszeres ízt kölcsönöz az édességnek – lelkendezett Fany Gerson, a fagylaltozó tulajdonosa a Grub Streetnek.

Elárulta azt is, hogy – nyilván a hozzájuk betérő mexikóiaktól – sok kérés érkezett már korábban: valamilyen édességhez tegyenek szöcskéket, kérésük most végre teljesült. A szöcske felhasználása egyben arra is lehetőséget ad a cukrászda tulajdonosának, hogy kollégáival egyetemben megtartsák mindazokat a hagyományos élelmiszereket, amelyeket naturálisnak tartanak. Fany tisztában van vele, hogy a mexikói „csemege” nem lesz a jövő tápláléka, ám ettől függetlenül szerette volna felhívni a figyelmet a sós, pörkölt rovarra.

Érdekes, de a szöcskéket nem volt egyszerű beszereznie, sokat tárgyalt, és még többet kóstolt (sokszor rossz ízű rovarokat is kifogott), mire a megfelelő forgalmazót megtalálta. A nyertes beszállító azonban igen magas minőségű szöcskékkel látja el a fagylaltozót. Talán ezért, talán nem, de egy adag fagylalt 12 amerikai dollárba (nagyjából 3100 forint) kerül. Igaz, New Yorkban semmi sem olcsó.

szöcske 02

 

Fotó: La Newyorkina. Grub Street

 

Címkefelhő