Skip to main content

A borfesztivál, ahol egyszerűen ott kell lenni

| Bojtos Anita | Pincesor

Harminc év alatt sokak számára már-már természetessé vált, hogy a nyártól méltó módon, egy felejthetetlen partival búcsúzzon. Talán nem is kínálkozik erre jobb alkalom, mint a szeptember 8-11. között megrendezendő 31. Budapest Borfesztivál, amely idén is számos újdonsággal, nagyszerű kínálattal, hatalmas területen várja a borkedvelő közönséget.

 

Mi köti össze a budavári Halászó gyerekek teraszát a kaliforniai Sonoma-völgy szőlőtőkéivel? Mi a Primitivo és a Crémant? Többek között ezekre kaphat választ, aki részt vesz szeptember 8–11. között a 31. Budapest Borfesztiválon. A programok, a bor- és gasztronómiai kínálat egyaránt különlegesnek ígérkezik: soha ennyi nemzetközi márka nem jelent még meg, mint idén – jelentették be a borfesztiválról tartott sajtótájékoztatón néhány napja.

Ahogy azt a borkedvelők már megszokhatták, Magyarország összes borvidéke képviselteti magát több mint 100 kiállító borász és borkereskedő jelenlétével, sőt, az itthon forgalmazott champagne-ok szinte teljes választéka kóstolható lesz, crémant-ok – eredetvédett francia borvidéken készült minőségi, palackos erjesztésű pezsgők –, cavák és a hazai pezsgőmárkák.

borfeszt sajtaj 03

Balról jobbra: Antal Gábor, a Budapest Borfesztivál főszervezője, borszakértő, Oláh Rita, a Budapest Borfesztivál sajtófőnöke, Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Maczelka Márk, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője, Dr. Andrejszki Richárd, a Chefmarket tulajdonos-ügyvezetője

 

A szervezőknek 2022-ben egy régi álma is valóra vált, hiszen az Amerikai Egyesült Államokat hívták meg díszvendégként. Két standon három állam kiemelkedő képviselőitől lehet izgalmasabbnál izgalmasabb borokat kóstolni, Kaliforniából, Washington államból és Oregonból érkeznek borok.

A híres, filmekben is gyakran visszaköszönő Napa-völgyi borvidék mellett lehetőség lesz a többi kaliforniai régióval is ismeretséget kötni, de akik inkább a hűvösebb klíma tételeit kedvelik, szintén megtalálják a számításukat: a nyugati parton, Kanadával határos Washington állam, hozzá csatlakozik Oregon, ahonnan a legkiválóbb borok érkeznek a Borfesztiválra.

Mindenképpen izgalmas program megkóstolni egymás mellett a teljesen eltérő klimatikus adottsággal rendelkező államok – elsősorban francia szőlőfajtákból készített – borait. Európában Kalifornia egyik legnépszerűbb kékszőlő-fajtáját, a Zinfandelt egyébként saját névvel, Primitivóként emlegetik.

 

Harapnivalók

 

A megújult Halászó gyerekek terasza ad otthont a Budapest Borfesztivál vadonatúj programjának, az igazi kulináris élményeket nyújtó Chef Market Gourmet Udvarnak – jelentette be a sajtótájékoztatón Andrejszki Richárd Chef Market-vezérigazgató, hozzátéve, hogy a kezdeményezést hagyományteremtő jelleggel kívánják megvalósítani. Öt vendéglátóhely várja az ínyenceket, hogy a hely eleganciájához igazodva a kiváló minőségű borokhoz igazi gourmet fogásokat is kóstolhassanak.

A YAMA Budapest séfje, Endrődi Péter ázsiai fúziós ízvilágú csirkesalátával, különlegesen pikáns tom yum levessel igyekszik elcsábítani a Borfesztivál közönségét, míg az Arany Kaviár standjánál ízelítőt kaphatunk Kanász László és José Guerrero közös munkájának gyümölcseiből, újdonságuk a burgerre halmozott rák és kaviár lesz. A Bobajka a Gourmet Fesztivál után újra megmutatja, milyen a hamisítatlan zempléni bobajka (azaz mákos guba), illetve az étterem séfje tokaji boros, riolitos libamáj terrine-nel és mangalica tarjás rizskásával kápráztatja el a vendégeket.

borfeszt sajtaj 02

A FELIX Kitchen&Bar étterem executive chefje, Katona Dániel a híres aranygaluskájuk mellett olyan különlegességekkel készül, mint a libamáj, a kecskehús, vagy a Tokaji gél. Segal Viktor keze nyomán született meg a szigligeti Vulcanus Pince és Borterasz kínálata, az étterem pancettával, és az abból készült porchetta szendvicsekkel, valamint a ropogós malacsülttel, a Pork Bellyvel készül.

A Gourmet Udvar különlegességei mellet találunk még bőven felfedezni valót a fesztivál gasztronómiai kínálatában. A vendégországra hangolva válogathatunk barbecue ételek, mini hamburgerek széles választékából; de lesz még blini palacsintán tálalt kaviár, füstölt hal, litván sajt, belga pástétom, osztriga, olasz pizza, bruschetta, marinált lazac, pármai sonka, fürj pho leves rizstésztával. A hazai konyha jellegzetes ételei sem hiányozhatnak, hiszen a már megszokott, ám újragondolt klasszikus fesztiválételek mellett házi kolbászokat, kiváló magyar sajtokat, ropogós borkorcsolyákat és itthon pörkölt kávét is kóstolhatunk a Borfesztiválon.

 

Versenytételek

 

A szervezők hangsúlyozták: a Budapest Borfesztivál fontos küldetése a borértő közönség szakmai érdeklődésének kielégítése. Idén a VinAgora Felfedezettek Háza standnál igazi kincsekre lelhetnek a felfedezők, hiszen olyan, jellemzően kisebb, többnyire családi, kevésbé ismert borászatok váltják egymást a négy nap alatt, akik önállóan nem jelennek meg a fesztiválon, de figyelemre méltóan szerepeltek a VinAgora Nemzetközi Borversenyen.

Nemcsak a VinAgora legjobb borai tűnnek fel a fesztiválon, hanem más rangos külföldi események érmesei is. A Borfesztivál All-Stars program keretében azokat a hazai tételeket mutatják be, amelyek az idei évben valamely magasan jegyzett nemzetközi megmérettetésen kimagaslóan szerepeltek. A Borfesztivál Premier program keretében olyan borokkal ismerkedhetünk meg a kiállítóknál, amelyek a rendezvény hetében debütálnak a piacon.

vinagora borverseny 01

A nagy sikerre tekintettel idén is mindenki ajándékot kap, aki belépőjegyet vásárol: a VinAgora kóstolóstandoknál megízlelhetnek egy olyan bort, amely érmes pontszámot ért el a 2022-es VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Hogy melyik bor lesz ez, azt részben a szerencse dönti el, de az biztos, hogy csak jó választás van. A kínálattal kapcsolatban Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: ma divatosabbak a fehérborok, mint a vörösek, és a pezsgő is egyre jobban fogy.

Búzát az ocsútól – nektárt a lőrétől

 

Ahogy a korábbi években már hagyománnyá vált, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága idén is izgalmas és tartalmas borismereti játékokkal járul hozzá a fogyasztók borokkal kapcsolatos ismereteinek elmélyítéséhez, valamint a tudatos és mértékletes alkoholfogyasztás népszerűsítéséhez. Például megtudhatjuk, hogyan lehet felismerni a hibás borokat. A fesztiválon a tudásmegosztó borismereti játékokhoz ezúttal a Kiváló Minőségű Élelmiszer munkatársai is csatlakoznak, hogy a látogatók stílusos környezetben ismerkedhessenek a védjeggyel.

A fesztivál főtámogatója a SPAR, amely évtizedek óta eltökélten segíti a hazai borkultúra fejlődését, polcain kínálva a kiváló magyar borászatok tételeit. Tavaly a cégcsoport közel 13 millió palack bort forgalmazott, s ennek 86 százalékát a minőségi borok jelentették – ismertette Maczelka Márk, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője. Elárulta azt is: a SPAR által indított Régiók kincsei program célja, hogy csokorba gyűjtse a helyi kistermelők legjavát és kiváló minőségű, kézműves termékeiket elérhetővé tegye a vásárlók számára. Az áruház 2022 decemberéig hat regionális központot nyit az országban, ezek a vonzáskörzetükben működő, meghatározott paraméterekkel rendelkező üzletekkel együtt alkotnak majd egy-egy régiót.

borfeszt sajtaj 01

A SPAR eladási listáját a korábbi évekhez hasonlóan a fehérborok vezetik. A vállalat standján, az Oroszlános udvar előtt szeptember 8–11. között a kivételes minőségű SPAR Válogatás és SPAR Válogatás Curioso címkével ellátott borok várják a vendégeket. Ezek az egyedi tételek kizárólag a SPAR és INTERSPAR áruházakban kaphatók.

A Budapest Borfesztiválra a csütörtöki belépőjegyek 5.900, a pénteki és szombati jegyek 6.400, a vasárnapiak 5.500 forintért kaphatók a helyszínen, illetve elővételben a rendezvény (www.aborfesztival.hu) oldalán. A napi karszalag tartalmaz egy kristály kóstolópoharat, egy pohártartó szütyőt és egy kóstolót a 2022-es VinAgora érmes pontszámot elért boraiból.

Újdonság, hogy a korábbiaknál nagyobb számú, kényelmes ülőhely régi látogatói igényt elégít ki, és az időszakonként már kicsit kényelmetlen zsúfoltság is garantáltan megszűnik majd a konkrét napra váltandó belépőjegyek bevezetésével. A szervezőket idén e-rollerek segítik majd a gyorsabb közlekedésben és a minél nagyobb élmény biztosításában.

 

Fotó: Szigetváry Zsolt, Gourmet Riporter

 

Címkefelhő